Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Πραγματικός Βοράς


Καλά το θυμόμουν από ναυτικούς χάρτες του Αιγαίου... Στην Τήνο (και τις Κυκλάδες) , η πυξίδα δείχνει τον μαγνητικό βορά, που ήταν περίπου 3 μοίρες ανατολικά του γεωγραφικού. Οι χάρτες δείχνουν τον γεωγραφικό βορά. Τώρα, 3 μοίρες ήταν μικρή απόκλιση, αλλά αν ξεκινήσεις από την Κολυμπήθρα για Σάμο, μπορεί να βρεθείς στην ...Ικαρία.

Όχι ότι κάνει διαφορά στο ηλιακό ρολόϊ, αφού η ηλιακή ώρα δεν έχει σχέση με την «ώρα Ελλάδος» που είναι συμβατική αποδοχή (και ίδια στην δυτική και την ανατολική Ελλάδα), αλλά αφού είπα ότι θα το ψάξω, το έψαξα.


Βέβαια έκανα ζαβολιά, δεν πήγα με γεωμετρία και τριγωνομετρία… Από το Google Earth βρήκα τις ακριβείς συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους, και μέσω του http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_declination βρήκα το http://www.ngdc.noaa.gov/geomagmodels/Declination.jsp που κάνει τον υπολογισμό της μαγνητική απόκλισης (αν δώσεις το γεωγραφικό πλάτος και μήκος -- ευγενική παροχή του “.gov”). Μου έδειξε λοιπόν ότι η απόκλιση είναι σχεδόν 4 μοίρες, (3 μοίρες 42 πρώτα για την ακρίβεια, και μεγαλώνει λίγο κάθε χρόνο). Καλά είδα ότι ο πολικός ήταν περίπου λίγο δυτικά του μαγνητικού βορά.


Αυτό, και η μέθοδος του ανώνυμου σχολιαστή (με την ελάχιστη σκιά κατακόρυφου αντικειμένου (αλφάδι πρότεινε), θα βρει τον γεωγραφικό βορά, τον άξονα δηλαδή περιστροφής της γης, και την ανατολή στις 21 Σεπτεμβρίου. Η απόκλιση της Ανατολής κατά την διάρκεια του χρόνου είναι άλλη ανάρτηση.

ΥΓ. Το «3 μοίρες 42 πρώτα» ήταν για την 1η Αυγούστου 2009.

1 σχόλιο:

Artanis είπε...

Απόψε έχει βροχή μετεωριτών...Κι εδώ βρέχει καρέκλες ρε γμτ, ...κυριολεκτικά...
Δεν την πιστεύω την γκαντεμιά μου...