Μέχρι το 1960 το κέντρο του κόσμου ήταν το χωριό. 70-80 σπίτια, χτισμένα κοντά το ένα στο άλλο, είτε κατάλοιπο της παλιάς φρουριακής διάταξης για τον φόβο πειρατών, είτε για την οικονομία της μεσοτοιχίας. Δεν υπήρχε γιατρός, ή χωροφύλακας, ή έφορος, ή μετρητά. Η επαφή με τον έξω κόσμο ήταν ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες, που το βράδυ μετέδιδε προπαγάνδες για μακρινούς άρχοντες.
Δύσκολα μπορεί να περιγράψει την αίσθηση «κοινότητας», αλλά, παρ’ όλη την αντικειμενική υλική φτώχεια, υπήρχε, όπως υπήρχε και η αίσθηση της αυτάρκειας, και του «δίκιου». Προσπαθώ να θυμηθώ τα πράγματα, και να καταλάβω τι άλλαξε την συμπεριφορά των ανθρώπων, για να το γράψω με τρόπο αφοριστικό.
Αυτό που άλλαξε ήταν η αίσθηση των επιλογών: Δεν είχες επιλογές: Αν δούλευες στα χωράφια σου, έτρωγαν τα παιδιά σου. Αν δεν δούλευες, δεν έτρωγαν. (Και φυσικά, «αν» έβρεχε). Αυτό που επίσης άλλαξε ήταν το δίκτυο του νερού. Τότε υπήρχε μόνο η βαρύτητα. Ένας κεντρικός υδραγωγός («υνταγός»), ζούσες αναγκαστικά γύρω από αυτόν, και αν δεν τηρούσες την αδιαπραγμάτευτη πειθαρχία του εκ περιτροπής ποτίσματος, σε προκαθορισμένες ώρες της μέρας και της νύχτας, είχες τις ίδιες κακές συνέπειες: δεν έτρωγες.
Μετά άνοιξε η «οικοδομή» και το χωριό ερήμωσε, αφού όλοι, μα όλοι προτιμούσαν την ελευθερία της επιλογής.
Δύσκολα μπορεί να περιγράψει την αίσθηση «κοινότητας», αλλά, παρ’ όλη την αντικειμενική υλική φτώχεια, υπήρχε, όπως υπήρχε και η αίσθηση της αυτάρκειας, και του «δίκιου». Προσπαθώ να θυμηθώ τα πράγματα, και να καταλάβω τι άλλαξε την συμπεριφορά των ανθρώπων, για να το γράψω με τρόπο αφοριστικό.
Αυτό που άλλαξε ήταν η αίσθηση των επιλογών: Δεν είχες επιλογές: Αν δούλευες στα χωράφια σου, έτρωγαν τα παιδιά σου. Αν δεν δούλευες, δεν έτρωγαν. (Και φυσικά, «αν» έβρεχε). Αυτό που επίσης άλλαξε ήταν το δίκτυο του νερού. Τότε υπήρχε μόνο η βαρύτητα. Ένας κεντρικός υδραγωγός («υνταγός»), ζούσες αναγκαστικά γύρω από αυτόν, και αν δεν τηρούσες την αδιαπραγμάτευτη πειθαρχία του εκ περιτροπής ποτίσματος, σε προκαθορισμένες ώρες της μέρας και της νύχτας, είχες τις ίδιες κακές συνέπειες: δεν έτρωγες.
Μετά άνοιξε η «οικοδομή» και το χωριό ερήμωσε, αφού όλοι, μα όλοι προτιμούσαν την ελευθερία της επιλογής.
19 σχόλια:
να διευκρινήσω, οι φωτογραφία είναι του 1970. Την δεκαετία του 60 είχε - δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, και το σπίτι αριστερά ήταν ανοικτό.
Μπορεί να νομίζεις ότι ο κόσμος ήταν ωραιότερος τότε, αλλά ο κόσμος ψήφισε με τα πόδια του, ή με το στομάχι του. Τι θα κάνουν τώρα, ας περιμένουμε να δούμε.
ας συνεχίσει η οικοδομή όπως πάει και βλεπω καινούργια πατζούρια στη φωτογραφια
Ίσως είναι στην φύση του ανθρώπου να ξεχνάει τα άσχημα και να θυμάται τα καλά, αλλά δεν νομίζω πολλόι από εμάς είμαστε χειρότερα τότε.
αυτό που δεν ξεχνάμε είναι ότι δεν υπήρχε δραχμή, δεν υπήρχαν μεροκάματα και ωραία φαίνοτναι τώρα αλλα δοκημασε να έχεις άρφρωστο παιδί και ή μόνη βοήθεια να είναι ο Αγιος ή η Παναγία
ωραια και ρομαντικά αλλα η πραγματικότητα ηταν δύσκολη
τωρα μας τελείωσε και το πότισμα, ναναι καλά 3-4 γεωτρήσεις και η ανομβρία.
Aν δεν σας φτάνουν όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό διαβάστε κι αυτό:
Δόμηση σε περιοχές NATURA, γκολφ και... Αγιος Travel
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ (enet 03-10-08)
Παρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη λόγω των αποκαλύψεων με τις «ιερές» ανταλλαγές ακινήτων, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έρχεται να ανοίξει νέες προοπτικές για το real estate, καταθέτοντας το τελικό σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που μεταξύ άλλων έχει προβλέψη για θρησκευτικό τουρισμό στο Αγιο Ορος, την Πάτμο και τα Μετέωρα. Η συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη και, με βάση τη διαδικασία του εθνικού χωροταξικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του μήνα.
Το αναμορφωμένο, σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχέδιο, που αποκαλύπτει η «Ε», περιέχει ορισμένες αλλαγές με δεδομένη τη γενική κατακραυγή που συνάντησε το αρχικό κείμενο. Επιμένει ωστόσο σε ορισμένα ζητήματα καθοριστικής σημασίας, όπως:
* Τα λεγόμενα νέα τουριστικά προϊόντα, που επιτρέπουν σε ξενοδοχειακές μονάδες (υπάρχουσες ή νέες) να κατασκευάζουν κατοικίες έως και 30% της συνολικής επιφάνειας με όρους δόμησης που διέπουν τα ξενοδοχεία (μεγάλες αρτιότητες οικοπέδων και αυξημένα τετραγωνικά), τις οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε ως αυτοτελή ακίνητα με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας. Με άλλη διάταξη μπορεί να μεταβιβάζεται, μέσω οριζόντιας ιδιοκτησίας, το 50% της εγκατάστασης. Η αρχική πρόβλεψη έδινε δικαίωμα εκχώρησης του 70%, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακών νόμων που επικρίθηκε ως αντισυνταγματική και αποκλείστηκε.
Ακατοίκητα νησιά
* Οι βραχονησίδες εξαιρούνται πλέον από τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης, όσο για τα ακατοίκητα νησιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Για να εντοπιστούν όσα δεν επιτρέπεται να δομηθούν, επινοήθηκε ολόκληρο... σταυρόλεξο, αφού προστατεύονται όσα έχουν εμβαδόν κάτω των 500 στρεμμάτων, τα έχοντα οικολογικό ενδιαφέρον (δίκτυο NATURA κ.λπ.) και όσα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 ναυτικών μιλίων από νησιά και ηπειρωτικές ζώνες με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Τα υπόλοιπα μπορεί δομηθούν έως το 2% της επιφάνειας του νησιού.
* Στα κατοικημένα νησιά οι κατηγορίες γίνονται δύο από τρεις της αρχικής πρότασης. Με αυτό τον τρόπο εξισώνονται ως προς τους όρους δόμησης μεσαία νησιά, όπως Αμοργός, Αστυπάλαια, Αλόννησος, Ιος, Κάρπαθος, Κάσος κλπ με τα νησιά Ρόδο, Μύκονο, Λέσβο κ.λπ., με την πρώτη ομάδα να αποκτά δικαίωμα για νέες μονάδες έως και 100 κλινών.
* Η δόμηση στις παράκτιες ζώνες ορίζεται στα 50 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, ενώ υπάρχει μια μικρή αύξηση σε περίπτωση που το φυσικό έδαφος θεμελίωσης του κτιρίου είναι από 2 έως 10 μέτρα.
* Στις προστατευόμενες περιοχές NATURA ανοίγει ένα παραθυράκι για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε περίπτωση που διαπιστώνεται κορεσμός εντός των ορίων των οικισμών και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων που τα περιβάλλει.
* Προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική, με πρόβλεψη χρήσης ανακυκλωμένου νερού για πότισμα και φύτευση ενδημικών φυτών με μικρές απαιτήσεις σε υδατικούς πόρους.
* Δεν προβλέπονται νέα χιονοδρομικά κέντρα.
* Επιτρέπονται οι βιομηχανικές μονάδες μέσης και υψηλής όχλησης, δεν αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηρίοτητες ακόμα και σε νέα κοιτάσματα, ενώ υδατοκαλλιέργειες πρέπει να αποφεύγονται σε ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
«Τεράστια συμφέροντα»
«Παρά την έντονη αγωνία της κοινωνίας από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τεράστιες κτηματομεσιτικές πιέσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ εμμένει να αδιαφορεί για τον τουρισμό και να παραδίδει το μέλλον των νησιών και ακτών μας σε τεράστια κτηματομεσιτικά συμφέροντα.
Οι μεγάλοι επενδυτές θα μπορούν να επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο για να κτίζουν τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να πωλούν το 50% τους σαν παραθεριστική κατοικία. Στην πρόσφατη δε πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ αίρονται ακόμα και οι λίγοι περιορισμοί για τη δόμηση σε μικρά νησιά», δήλωσε στην «Ε» ο Κρίτων Αρσένης, μέλος του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας και υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Επισημαίνει ότι «τη στιγμή που η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή προβλέπει για την Ελλάδα μείωση υδατοπτώσεων κατά 20% και αύξηση θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να κλειδώσει το μέλλον μας προς μια κατεύθυνση που εντείνει τη συμβολή μας στην κλιματική αλλαγή προωθώντας ως μονοκαλλιέργεια την ελεγχόμενη από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παραθεριστική κατοικία που αυξάνει εκθετικά την εξάρτηση των πολιτών από το Ι.Χ., υποβαθμίζει βίαια το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά και καταστρέφει κοινωνικά και οικονομικά τις μικρές εύθραυστες γειτονιές της Ελλάδας.
Το χωροταξικό του Τουρισμού αποτελεί μια προσβολή της αξιοπρέπειάς μας ως πολίτες και κατοίκους αυτών των μοναδικών τόπων της Ελλάδας. Πρόκειται την αντιπαροχή του μη δομημένου ελληνικού χώρου δίχως τη συμμετοχή των μικρών ιδιοκτητών γης». *
έφαγαν οι Μητσοτακάνθρωποι και οι Κρητικοί, έφαγαν οι Πελοπονήσιοι και οι Πασόκοι, τρωνε ότι προλάβουν οι Μακεδόνες κουμπάροι του καταλληλότερου.
Να μην φάνε και οι Θεσσαλοί του Σουφλιά?
edo se natura pame ta skoupidia, kai den milaei kaneis... to golf mas piraxe?
Το πως έγινε ο τσικνιάς "νατούρα" είναι απορίας άξιον. Ωραίο βουνό, δεν λέω, αλλά, με εξαίρεση τα μάρμαρα και τα ταλκ της Εξω Μεριάς, στον Τσικνιά έβγαζαν σιδηροχρώμιο και δεν ξέρω τι άλλο στον 19 και 20 αιώνα (μέχρι που έγινε ασύμφορο). Το ΙΓΜΕ εχει επίσης εντοπίσει βολφράμιο κλπ. στον Τσικνιά. Μην σκίζεσαι λοιπόν. (Ή αν πίνεις νερό, δεν το στέλνεις στο χημείο για βαριά μέταλλα?)
Ο χαρακτηρισμός "natura" στην Ελλάδα έχει όση φερεγγυότητα όσο οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας, και μην με αρχίσεις να σου αναλύσω την περίοδο 1949-2008.
Εν πάσει περιπτώσει, μαϊμού ή όχι η natura, η natura, δεν είναι ασυμβίβαστη με Χυτά. Είναι ίσως ασυμβίβαστη με παραθαλάσσια ξενοδοχεία 1000 κλινών, διαλυτήρια πλοίων και τέτοια.
Benthesikymi απ'ατά που γράφεις φαίνεται πως μάλλον δεν έχεις πάει ποτέ να δεις από κοντά τον υδροβιότοπο της Λιβάδας. Γι'αυτό δεν καταλαβαίνεις προς τι η κύρηξη της συγκεκριμένης περιοχής. Θα σου πρότεινα να πας το ΣΚ να περπατήσεις το μονοπάτι Φαλατάδο Λιβάδα και μετά να ξανακάνουμε τη συζήτηση περί Natyra2000.
Πριν πάνε ομπρέλλες στην Κολυμπήθρα, πριν οι τοπικοί φωστήρες στείλουν τα κακάκια στην Λίμνη, το λίβάδι, παρ΄όλη την εντατική του καλιεργια είχε ερωδιούς, γερανούς, κύκνους, και κάθε λογής υδρόβιου αποδημητικού. Βατράχια, νερόφιδα, χελώνες. Παραδόξως, έχει ακόμα αυτήν την πως την λένε βιοποικιλότητα.
Πες μου εσύ, γιατί αρνούνται οι οικολόγοι και οι αρχες να αναγνωρίσουν το Λιβάδι και την Λίμνη σαν υδροβιότοπο?
Μια χαρά είναι η Λιβάδα, και έχει και έργο πνοής με την δεξαμενή. Την σώζει ότι δεν έχει πολλους έλληνες να μένουν πιο πάνω.
Τα σκουπίδια είναι από πίσω με θέα Ικαρία (και Μύκονο) σε μέρος με την λιγότερη ενόχληση στους ντόπιους. Διακομματικά, διαδημοτικά, (δεν ξέρω η ιστορική κοινότητα που τα στέλνει)
Νομίζω αυτό που απέτρεψε την Κολυμπήθρα απ'το να είναι προτεινόμενη για Natura είναι η έντονη παρουσία ανθρώπινης δραστηριότητας. Αλλά πάλι δεν είμαι ειδικός, ούτε ξέρω τα κριτήρια που έπρεπε να τηρούν οι προτεινόμενες περιοχές. Προσωπικά πιστεύω πως αν μπορούσαμε να έχουμε μια ακόμη κήρυξη Natura αυτή θα έπρεπε να είναι χοντρικά απ' το Μαρλά έως το Στενό, απ'τα τελευταία 'αγνά' κομμάτια της Τήνου (πριν την έμπνευση του επάρχου μας να επενδύσει τα περισσέματα των χρημάτων αποκατάστασης στη διάνοιξη λεωφόρου απ'το πουθενά στο πουθενά). Αλλά περί ορέξεως...
Η περιοχή ανάμεσα Μαρλά και Στενό είναι ξερή, άγονη, γεμάτη νταμαράκια, δεν ξέρω αν σου αρέσει, γούστα είναι αυτά, αλλά σίγουρα δεν έιναι υδροβιότοπος ή λαγολίβαδο ή υδροφόρος ορίζοντας οτιδήποτε. Οπτικά δεν ενοχλεί κανεναν, η πρόσβαση δεν ενοχλεί κανέναν. Είναι λίγο μακριά, αλλά αν σκουπίδια, βιολογικοί, ανεμογενητριες, ενοικιαζόμενα γ κατηγορίας, αμφίβολα φαγάδικα,τα προσκυνήματα, τα παρκινγκ, τα έργα του λιμανιου και όλα τα δημοτικά καταστηματα πηγαιναν εκει, δεν θα ήταν ωραία η υπόλοιπη Τήνος?
Μπορεί να μην δικαιολογει αυθαιρεσίες, αλλά στην χωρα των τραμπούκων και των κακόγουστων, καλυτερα δεν ειναι να πηγαίνουν εκει που δεν ενοχλούν από το να έρχονται μπροστά στην πόρτα σου?
Καλύτερα θα ήταν κάθε κατοικία να ταχτοποιεί τα σκουπίδια της και ότι άλλο άσχημο και δύσοσμο εντός των ορίων της. Το να κρύβουμε τα σκουπίδια σε περιοχές που δεν τα βλέπει κανείς μας κάνει χειρότερους πολίτες γιατί χάνουμε την αίσθηση της καταστροφής που προκαλούμε με τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Γενικά είμαι υπέρ της άποψης που λεει ότι καλύτερα είναι να μην καταστρέψουμε όλο το νησί και να μείνουν κάποιες περιοχές ανέγγιχτες όπως ήταν για αιώνες. Η περιοχή που πρότεινα μπορεί να είναι ξερή και αισθητικά να μην μου/σου/του αρέσει. Όμως απ’όσο γνωρίζω αυτές οι περιοχές συντηρούν μεγάλους αριθμούς σπάνιων ζώων και φυτών και καλό θα ήταν να τις αφήνουμε ήσυχες.
αστο σε τοπικούς, θα τα πετάνε έξω άπό την πόρτα τους
Μην το παιδεύετε, συζητάτε για έλλειψη παιδείας ή για προτεραιότητες ανθρώπων που δεν είναι οικολόγοι ή ακαδημαϊκοί. Αυτοί που έχουν μαγαζιά ή ξενοδοχεία θέλουν τα σκουπίδια μακριά από αυτούς και οι άλλοι δεν τους νοιάζει, και όταν τους κουρδίσεις απλά τα θέλουν μακριά και από αυτούς. Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής σκέψης.
ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΣΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
ΚΑΘΕ ΘΑΥΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟ?
αν η κατάσταση είναι αυτή που φαίνεται να έρχεται, δεν θα μείνουν αδέσποτα κατσίκια γιατί θα τα πιάσουν για να τα τρώνε
Ποιός μάζευε υπογραφές?
Δημοσίευση σχολίου