Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Πετρέλαιο και Γενικοί Δείκτες


Η αγορά εξακολουθεί και «αναπροσαρμόζεται». Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα είναι, την ώρα που το γράφω αυτό στα 1918. Ο Dow Jones είναι στα 8.500. Τα βραχυπρόθεσμα διατραπεζικά επιτόκια είναι καθηλωμένα χαμηλά στην Αμερική, και υποθέτω στην Ευρώπη. Ο εταιρικός δανεισμός έχει ακριβύνει και τα μακροχρόνια δάνεια είναι δυσεύρετα. Επίσης, οι τράπεζες στην Ευρώπη, και η αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ χρεώνουν όλο και πιο ακριβά έως απαγορευτικά τα δάνεια σε λιγότερο φερέγγυους δανειζόμενους.

Στην Ελλάδα, υπάρχει μια βουβαμάρα με τις τράπεζες που όμως, για την ώρα, τουλάχιστον οι μεγάλες (ή η μεγάλη), δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Οι μικρές μπορεί και να απορροφηθούν, νύχτα, αλλά, η μύτη μου μού λέει ότι εκτός εάν έχει υπάρξει κλοπή ή απάτη, δεν θα χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν αποθέματα και απαιτήσεις για να μειώσουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης. Αυτό, για όσους είναι στην πιάτσα, πονάει.

Η εικόνα δείχνει την διεθνή τιμή πετρελαίου. Εκτός από τους πετρελαιοπαραγωγούς, κλαίνε και οι εφοπλιστές μεταφορείς πετρελαίου. Κλαίμε και εμείς που δεν έχει μειωθεί η τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου θέρμανσης στα μισά. Μέχρι το τέλος της κρίσης, μπορεί και να το μετανιώσουν όσοι έβαλαν φυσικό αέριο σπίτι τους.

Δύσκολοι καιροί για φτωχούς και για πρίγκιπες. Δεν θα εκπλαγώ αν ο Γενικός Δείκτης φτάσει την ημερομηνία πτώσης του Ξώμπουργου. Οι αγορές λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερος φόβος ύφεσης, από ότι φόβος πληθωρισμού, τώρα... Το τοξικό προϊόν στις Ελληνικές τράπεζες είναι οι φουκαράδες που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους.

32 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Το Ξώμπουργο έπεσε το 1715. Η Πόλη το 1453. Η Πόλη, την πρώτη φορά, το 1204. Δεν θα εκπλαγώ, αν δούμε αυτές τις ημερομηνίες στον Γενικό Δείκτη. Ελπίζω να μην δούμε επιδρομές Σαρακηνών του 9ου αιώνα...

u.f.o. είπε...

Βρε ερπετό τι πετρέλαια και πράσινα ουφάλογα μας λες τώρα. Εμείς εδώ έχουμε άλλα πιο σημαντικά θέματα για να ασχοληθούμε... Έρχεται λεει το Mega να καλύψει το θέμα των κλοπών! Βρήκαν και τον ένοχο! Οι δημάρχοι συγκαλούν έκτακτο συμβούλιο για να δουν τι στάση θα κρατήσουν στα κανάλια. Τα συμβούλια των χωριών τρέχουν να καταθέσουν μηνύσεις.... Μιλάμε τέτοιο συντονισμό, τέτοια αναμπουμπούλα πρώτη φορά βιώνω το ούφο.
Βρίσκομαι σε έκσταση! Και δεν ξέρω... Εγώ πως να βοηθήσω, τι να κάνω μου λες? Μάλλον θα πάω να πλύνω το καλό μου σώβρακο. Όπως και να το κάνουμε στο γυαλί όλα δείχνουν αλλιώς...

Ανώνυμος είπε...

αμμοδύτη πια είναι η πρόβλεψη σου για την κρίση, σε πόσο χρονικό διάστημα θα ομαλοποιηθει?
Σίγουρα οι τράπεζες θα παρατείνουν λίγο την κρίση μια που έχοθν τινάξει τις εταιρίες με τα
spread , μόλις δουν οτι χάνουν τα λεφτά τους θα λογικευτούν.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε, πιστεύω ότι είμαστε ακόμα στην είσοδο του τούνελ, δηλάδ τώρα, μπαίνουμε μέσα, αλλά έχει ακόμα φως από την είσοδο. Δεν έχω ιδέα πόσο μακρύ είναι και τι έχει στην άλλη άκρη.

Τώρα είμαστε ακόμα στην προσπάθεια διαχείρισης της αρχικής κρίσης ρευστότητας, που ευχομαστε να έχει κάποιο μη απρόβλεπτο τέλος μέχρι π.χ. την άνοιξη του 2009.

Από τις αρχές του 2009, θα έχουμε γύρω μας τις ορατές συνέπειες της οικονομίας που επιβραδύνεται: μερικές επιχειρήσεις θα κλείνουν, λίγη ανεργία, λίγη ανέχεια. Το τέλος του καλοκαιριού του 2009 η επιβράδυνση ή υφεση θα έχει φανεί για τα καλά. Φαντάσου ένα τουριστικό έστω και προσκυνηματικό νησί με τα 3/4 ή το 1/2 των αφίξεων... αλλά με πρισσότερους εργαζόμενους από την Αθήνα να είναι εκεί σε ημιμόνιμη βάση. Τα κρατικά προγράμματα που χρηματοδοτούν διάφορες δραστηριότητες θα έχουν σφίξει ή διακοπεί.

Δεν ξέρω σε ποιά φάση θα χτυπήσει πληθωρισμός, αν χτυπήσει, που λογικά θα χτυπήσει, ούτε πόσο θα κρατήσει. Όχι λιγότερο από 2-3 χρόνια, ίσως 4-5, όχι απίθανο παραπάνω.

Το έγραψα και πιο κάτω, "γραφεται ιστορία". Ελπίζω να μην έχουμε άσχημα απρόβλεπτα. Στενοχωριέμαι που τα γράφω, αλλά αυτά πιστεύω, και εύχομαι να είναι όλα ηπιότερα.

αμμοδύτης είπε...

έχει αλλάξει το σύστημα με τα σχόλια...δεν νομίζω το έχω κάνει εγώ!

ufo, μας δουλεύεις?

u.f.o. είπε...

Δεν σας δουλεύω καθόλου. Όντως το έπλυνα και τώρα στεγνώνει έξω στη λιακάδα.

Ανώνυμος είπε...

tha mas parei o dia..los

αμμοδύτης είπε...

φίλος του μου υπέδειξε πως να αλλάξω τις ρυθμίσεις και να επαναφέρω τα σχόλια στην προηγούμενη μορφή τους...ευχαριστώ!

αμμοδύτης είπε...

ufo,
σου ζητώ συγγνώμη, άκουσα και από άλλη πηγή ότι το Mega θα το κάνει θέμα το πρωί (Οικονομέας)

Άκουσα επίσης ότι πράγματι έχουν κλαπει και καταστραφεί φέρετρα, και ο τύπος που το έκανε μπορεί να επικαλεστεί ότι, έν τάξει, έχει ίσως ιδιομορφίες, αλλά η ταρίφα ήταν €50 το ένα.

Ανώνυμος είπε...

Σε άλλα χωριά έχουν καταστραφεί τάφοι. Μια οικογένεια βρήκε τον τάφο του πατέρα σπασμένο και τον μαρμάρινο σταυρό κομμάτια. Η αστυνομία το μονο που έκανε ήταν να τους τωτήσει αν 'είχε πανσέληνο?'. Oι άνθρωποι πιστεύουν πως παρ'ολο που δεν είχε κάποιο οικονομικό ώφελος ο εξ'απο δω μπορεί να το έκανε για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ιεροσυλία.

pchris είπε...

Ισως ειναι ευκαιρια να υποχρεωσει το κρατος (με δολωμα τα 28 δις)τις τραπεζες να συμορφωθούν με τις δεκαδες δικαστικες αποφασεις για τα πανωτόκια,τα παρανομα επιτόκια,τα πασης φύσεως αυθαίρετα και μονομερή έξοδα.Ακομη θα μπορουσε να τους επιβαλλει να τηρουν την εργατικη νομοθεσια σε θεματα ωραριου,στις περισσοτερες σχολουν μετα τις 6 το απογευμα χωρις τη θεληση τους και χωρις υπερωριες.Αλλα που κοτσια..

Ανώνυμος είπε...

αμμοδύτη είναι αλήθεια οτι είσαι οικονομικός αναλυτής με προυπηρεσία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό?

αμμοδύτης είπε...

ποιός ρωτάει ανώνυμε 9:45?

Ανώνυμος είπε...

είμαι απο το κάτω-κλείσμα (καταγωγή
) δεν έχω πρόβλημα να σου πω ποιος είμαι απλά θέλω να δώ αν είσαι αυτός που φαντάζομαι.
Δεν είναι κάτι πονηρό

αμμοδύτης είπε...

αμμοδύτης vipera meridionalis είναι η οχιά που έχουμε στην Τήνο. Θα έπρεπε να είναι προστατευόμενο ερπετό, ξέρεις κρατάει την ισορροπία του οικοσυστήματος... Ωραίο χωριό το Κάτω Κλείσμα

Το διαδίκτυο και η επίφαση ανωνυμίας είναι λίγο κουλτούρα τα τελευταία χρόνια, κάτι σαν μπαλ μασκέ.

Ανώνυμος είπε...

μάλλον με μπέρδεψες

u.f.o. είπε...

Επίσης ένας άλλος μεταφυσικός προβληματισμός που με παιδεύει πολύ τον τελευταίο καιρό είναι αυτό που γράφει συχνά πυκνά το ερπετό: 'δύσκολοι καιροί για φτωχούς και για πρίγκιπες'.

Εγώ δεν έχω δει πολλά στη ζωή μου. Πρόλαβα όμως να δω 'φτωχούς' που είναι πρίγκιπες και 'πρίγκιπες' που είναι φτωχοί (ειδικά αυτό συνηθίζεται πολύ). Μάλιστα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως τις περισσότερες φορές ο βαθμός ευγένειας του ανθρώπου (ακόμα κι ο βαθμός ευτυχίας του) είναι αντιστρόφως ανάλογος της οικονομικής του επιφάνειας.

Βρε ερπετό επειδή βλέπω να έχεις μια ιδιαίτερη αδυναμία σ' αυτή την έκφραση εξήγησέ μας... Κυκλοφορούν ακόμα στις μέρες μας πρίγκιπες? Ή όλοι οι πλούσιοι στο μυαλό σου είναι μπουρζουαζία με βασιλικό αίμα και ιπποτική συμπεριφορά και όλοι οι άλλοι είναι απλώς 'οι φτωχοί'?

αμμοδύτης είπε...

οι πρίγκηπες, δεν το δηλώνουν, δεν το διαφημίζουν και δεν φαίνονται (ίσως από την φύση τους, ή επειδή δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα, ή από τον φόβο της Μεγάλης Εφορίας)

u.f.o. είπε...

και ποιος είναι ο ορισμός του 'πρίγκιπα' για να ξέρουμε για τί πράγμα μιλάμε?

αμμοδύτης είπε...

του παραμυθιού

u.f.o. είπε...

Για να σε διευκολύνω: πρίγκιπες είναι οι απόγονοι βασιλέων (γιατί εγώ νόμιζα πως η βασιλεία είχε καταργηθεί προ πολλού στην Ελλάδα). H' από ένα κασέ κι επάνω αυτομάτως αυτοχρίζεται κανείς 'πρίγκιπας' (και τρέχει να κρυφτεί απ'τη Μεγάλη Εφορεία)

Ανώνυμος είπε...

@ufo

-"Τότε θα κρίνεις τον εαυτό σου!" του απάντησε ο βασιλιάς. "Είναι το δυσκολώτερο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου παρά να κρίνεις τους άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, θα είσαι πραγματικά σοφός".

-"Εγώ», είπε ο μικρός πρίγκιπας "μπορώ να κρίνω τον εαυτό μου όπου κι αν βρίσκομαι. Δεν υπάρχει λόγος να μένω εδώ".

Σου συνιστώ "Τον μικρό Πρίγκηπα", θα περάσεις ευχάριστο Σαββατοκύριακο και θα σου λυθούν κι οι απορίες.

u.f.o. είπε...

@Ανώνυμε
Χίλια ευχαριστώ! Αυτό που μου αρέσει σ'αυτό το blog πάνω απ'όλα είναι οτι έχει κουλτουριάριδες σχολιαστές. Κανένα καλό βιβλίο για να παραμυθιαστεί κι άλλο το φίδι έχεις να προτείνεις?

αμμοδύτης είπε...

δεν χρειάζομαι παραμύθιασμα εγώ, μου φτάνει να βλέπω τις αγορές...

u.f.o. είπε...

Ερπετό δεν φτάνει που βάζεις αυτές τις βαρετές αναρτήσεις?... άσε μας να παίξουμε λίγο.

Ανώνυμος είπε...

οι άνθρωποι και το u.f.o, δεν παίζουν μαζί, δεν γίνεται...γιατί τα u.f.o δεν υπάρχουν....δεν στον είπαν αυτό ούφο?

u.f.o. είπε...

Νόμιζα πως οι Ανώνυμοι δεν υπάρχουν. Τα ούφα μπορεί να μην είναι άνθρωποι αλλά έχουν μια υπόσταση. Δεν νομίζεις?

Ανώνυμος είπε...

ναι, έχουν υπόσταση...στο δικό τους το μυαλό μόνον και μόνον εκεί

οι ανώνυμοι απλά βιάζονται να φύγουν...

Ανώνυμος είπε...

u.f.o

τι έγινε? την κοπάνησες...σε έβαλε το alter ego σου "στο ποδηλατάκι, τυλιγμένο στην κουβερτούλα" και φύγατε ???
Σύμπτωση!!!

u.f.o. είπε...

Καλε μου ανώνυμε εδώ είμαι μην κλαις...
Σύμπτωση ως προς τι? Κι εσύ με ποδηλατάκι και κουβερτούλα? Ή σε βολεύει καλύτερα το καλάμι που έχεις καβαλήσει?

Ανώνυμος είπε...

συγγνώμη, αλλά είπιε κανείς τίποτα ληγμένα;

τι πάθατε ξαφνικά;

Ανώνυμος είπε...

μην δίνεις σημασία σκουμπρί, όταν φυσάει δυνάτα πολλες μερες συνεχεια δημιουργεί εντάσεις