Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Μάντης κακών


Οι Ασιατικές αγορές είναι σήμερα κάτω από 1% έως 6%. Ο Dow Jones, αφού έπεσε στα 8.250, έκλεισε λίγο κάτω από τις 8.000. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια του Αμερικανικού Δημοσίου είναι κάτω από 1% μέχρι την διετία. Το πετρέλαιο τριγυρνάει στα $52 και ο χρυσός πάντα μεταξύ $700 και $750. (Δεν με νοιάζει ο χρυσός, τον αναφέρω σαν πιθανό δείκτη προσδοκιών πληθωρισμού, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.)

Οι δείκτες τιμών καταναλωτή στις ελεύθερες οικονομίες πέφτει, πέφτει. Κάτι σαν να φτηναίνει εδώ η βενζίνη κάτω από €0,65, ή τα τρόφιμα και τα νοίκια να πέφτουν 15% ή 20%. Που τέτοια τύχη σε εμάς… Εδώ είναι στημένα τα καρτέλ και δεν κουνιέται τίποτα. Ωστόσο, έξω, η μείωση των τιμών έχει αποκτήσει όνομα: «αποπληθωρισμός». Θεωρείται κακό και επικίνδυνο γιατί σηματοδοτεί, ανεργία, κλεισίματα, μείωση παραγωγής, φτώχεια. Οι σημερινές γενιές δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό γιατί δεν το έχουν ζήσει.

Σε 10 χρόνια, οι τότε 25άρηδες και 30άρηδες, φοβάμαι θα το έχουν μάθει…και δεν υπάρχει καμία μα καμία ευχαρίστηση στο να είμαι μάντης τέτοιων κακών.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάντη κακών,

δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να μην γίνουν έτσι τα πράγματα;

Εμείς σαν λαός τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε; Δεν μπορεί!

Ανώνυμος είπε...

Το πετρέλαιο από $150 σε $50, και η βενζίνη από 1,20 σε 0,99. Κάποιοι αλήτες βγάζουν πολλά λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

kai me to deikti sta 1821 tha xanampoume stin Tourkokratia