Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Koyaanisqatsi (2)


If we dig precious things from the land, we will invite disaster
Αν σκάβουμε πολύτιμα πράγματα από τη γή προσκαλούμε την καταστροφή

Near the day of Purification, there will be cobwebs spun back and forth in the sky
Κοντά στην μέρα της Κάθαρσης, ιστοί αράχνης θα υφαίνονται στον ουρανό

A container of ashes might one day be thrown from the sky, which could burn the land and boil the oceans
Ένα δοχείο με στάχτες ίσως πέσει μια μέρα από τον ουρανό και θα κάψει την γη και θα εξατμίσει τους ωκεανούς

Ρητά των Ινδιάνων Hopi. Χμμμ... Μάλλον δεν αναφέρονται σε πράσινο μάρμαρο

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την αυγή του πολιτισμού μας εκμεταλευόμασταν την γή στο έδαφος και στο υπέδαφός της . Η εξόρριξη μαρμάρου απο την Πεντέλη και αλλού έφεραν τα κατασκευαστικά θα'υματα του αρχαίου του κλασικού και του σύγχρονου κόσμου . Μέγαρα , εκκλησίες, πλατείες ,δρόμοι, ένοιωσαν τη δροσιά του μάρμαρου και την αίγλη της κατασκευής . Ελεος σύντροφε. Να προφυλάξουμε τη φύση , δεν λέω. Αλλα δεν βγάζουμε ουράνιο.Μάρμαρο και μάλιστα απο τα πιο όμορφα που αυτή η γή προσφέρει. Οταν οι Αλαβαναίοι έσκαβαν όλη την Τήνο με το έτσι θέλω για να εξορίξουν τάλκ δεν μίλησε ποτέ κανένας . Και να πω κάτι τελευταίο? Οι Ινδιάνοι καλά κάνουν και διαμαρτύρονται. Αλλα οι πρόγονοί τους Αζντέκοι,Μάγιας,Ινκας έφτιαξαν μεγαθήρια με πέτρες που εξόριξαν ή με τσιμεντίλιθους?

Ανώνυμος είπε...

μα το είπε, δεν το είπε? Τα ποίηματα των Hopi δεν αφορούν το μάρμαρο... Όσο για τον Παρθενώνα και την Πεντέλη, έχει ςπάει στην Πεντέλη τελευταία.

Εγω θα ήθελα να ξέρω και τίνος είναι η γη εκεί, και πόσα λεφτά μένουν στην Τήνο, σε Τηνιακούς και πόσα εκτός Τήνου και πόσα εκτός Ελλάδας. Αν είναι σαν το λάδι, η Πελοπόνησος κάτι παίρνει αλλά τα πολλά τα παίρνει η Unilever και η Ιταλική παρέα.

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά στο μάρμαρο, λεφτά οι Τηνιακοί έχουν βγαλει μόνο από δομικά υλικά που πουλάνε από σχιστήρια (τώρα προσπαθούνε και σπαστήρες). Το έτοιμο μπετόν είχε νταμάρι στην Καρδιανή αλλά μάλλον ήταν φτηνότερο να φέρνει υλικά από μέσα. Λεφτά έχουν βγαλει οι Τηνιακοι και από τοποθετήσεςι, κανένα τζακι, τέτοια. Στο πράσινο, τα λεφτά είναι έξω.

Ανώνυμος είπε...

To ταλκ δουλεύεται ακόμα?

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά δύο πράγματα απο τους γράφοντες:
1)Περαστικέ δεν έχω πάει στην Πεντέλη , έχω πάει στον Παρθενώνα.Εσύ?
2)Ανώνυμε , δηλαδή αν τα λεφτά έμεναν στην Τήνο θα συνέφερε το νταμάρι , έτσι? Επειδή πάνε Ιταλία δεν συμφέρει

Underwater είπε...

Το θέμα για μένα δεν είναι που πάνε τα λεφτά αλλά τι μένει στην Τήνο και σε όλους εμάς. Κι αυτό που μένει σε όλους όσους είναι έξω απ΄ τα 'πνευματικά δικαιώματα' λατόμευσης και τα μονοπώλια και τις εξαγωγές είναι ατέλειωτες πληγές παντού στο τοπίο. Και τσαπατσουλιά... απίστευτη τσαπατσουλιά.

Underwater είπε...

Και για να απαντήσω στον ανώνυμο 10.16 θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμα πράγματα:
α) είναι ιεροσυλία να συγκρίνουμε τον Παρθενώνα και τον απίστευτο πολιτισμό άλλων αυτοχθόνων πληθυσμών του κόσμου με τις σύγχρονες κατασκευές.
β) σε καμία περίπτωση η περιβαλλοντική καταστροφή που γινόταν προ της ανακάλυψης του οπλισμένου σκυροδέματος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που απαιτούν τα σύγχρονα 'αναπτυξιακά' έργα
γ) δεν κατηγορεί κανείς την λατομική δραστηριότητα αυτή καθ' εαυτή η οποία κατά το παρελθόν έχει θρέψει κόσμο και κοσμάκη. Άλλωστε οι Κυκλάδες έχουν μακρά παράδοση σε αυτόν τον τομέα από αρχαιοτάτων χρόνων (βλ. Μύλος, Νάξος, Κύθνος κ.α.). Υπάρχουν όμως πολλά κενά στον τρόπο που αδειοδοτούνται και ελέγχονται οι δραστηριότητες αυτές σήμερα. Μερικά καίρια ζητήματα είναι οι θέσεις λατόμευσης, η ανύπαρκτη στην Ελλάδα αποκατάσταση τοπίου, η ανύπαρκτη σχεδόν λήψη μέτρων ασφαλείας, ο πλήρης βιασμός της φύσης και του περιβάλλοντος και πολλά άλλα κακά που διαιωνίζονται χάρη στην τρομερή ανακάλυψη του νομοθέτη που ονομάζεται ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του εκάστοτε έργου.

Ανώνυμος είπε...

Koyaanisqatsi...
Koyaanisqatsi...
Koyaanisqatsi...
Koyaanisqatsi...