Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ανεπτυγμένες παραλίες


Αυτή ήταν η Κολυμπήθρα, μου λένε, το 1972. Δεν είχε δρόμο, αλλά πήγαινες από μονοπάτια μέσα από το Λιβάδι. Τα μόνα κτίσματα ήταν το κτίριο των Φρερ (που μάλλον των Ουρσουλινών ήταν παλιότερα), με ένα μικρό κτισματάκι κάτω κάτω στην άμμο (που, από ότι μου λένε ήταν για να βάζουν την μεσαιωνική εκδοχή του μαγιό οι λουόμενες καλόγριες). Σπάνια έβελεπες άνθρωπο. Κανένας αγρότης που κατέβαινε να πλύνει ασκούς για μούστο, ή να μαζέψει αλάτι και ένας παπάς ψαροντουφεκάς. Και είχε ψάρια, σαργούς, σάλπες, ροφούς, σμέρνες, πίνες και χταπόδια. Βέβαια, όπως σας είπα προχτές, αν έπιανες ψάρια ήταν πρόβλημα το κουβάλημα. Η Κολυμπήθρα είχε κακή φήμη, γιατί είχαν πνιγεί μερικοί, σε ...ρουφήχτρες.


Λίγο αργότερα, ανοίχτηκε χωματόδρομος από την Κώμη, και έτσι είναι σήμερα. Δεν λέω, κρατάει, ακόμα (αν δεν θυμάσαι πως ήταν το ...1972).


Το καφενεδάκι, που έγινε το αποδυτήριο των καλογριών, έγινε ταβερνάκι, πάντα συμπαθητικό, και ο ήλιος ο ηλιάτορας κρύφτηκε από ...ομπρέλες Και άσχετα από ότι σας λένε, η Κολυμπήθρα είναι δημοφιλής. Τόσο δημοφιλής που το καλοκαίρι γίνεται το αδιαχώρητο.


Το 1972, σπάνια έβλεπες ...γυναίκα στην Κολυμπήθρα. Μια φορά, νομίζω το 1973, είχα δει μια νεαρή με μπλε μπικίνι καβάλα σε ένα άλογο, την ώρα που έβγαινα από ψάρεμα. Φυσικά νόμισα ότι ήταν ...γελούδα. Σήμερα υπάρχουν πολλές νεάνιδες και νεαροί στην παραλία, και κανένα μπλε μπικίνι δεν εντυπωσιάζει κανέναν.


Εκτός από νεάνιδες, έχει και σουρεαλιστικά αντικείμενα, ενθύμια του θαυμαστού καινούργιου κόσμου. Το συγκεκριμένο μάλλον πήγε στα σκουπίδια, μην περιμένετε να το δείτε (αλλά μην φοβάστε, κάτι θα βρείτε, αν ψάξετε).


Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι τα πιτσιρίκια επιδίδονται σε αυτό που πάντα έκαναν... Α... και ρακέτες, και καμιά μουσικούλα, και κανένα τζετ σκι, ξέρετε σύγχρονα πράγματα.
Έχω μία θεωρία... Ενδόμυχα, και το 1972, ήταν ταλαιπωρία να τρέχεις στην ερημιά, ελπίζοντας να συναντήσεις ...γελούδες. Τώρα οι γελούδες είναι στις ξαπλώστρες, πανεύκολο, αν βρεις να παρκάρεις.

12 σχόλια:

Σουπιά είπε...

Αν το 1972 ήσουν ήδη σε ηλικία να ψαρεύεις για ψάρια) και εν έτει 2009 έχεις ακόμη το κουράγιο να κοιτάς τις γελούδες, σε χαίρομαι για τη ζωντάνια σου. Μπράβο!
Για να πούμε και καμιά μ---κία τώρα:
Τις τελευταίες μέρες αποδομείς την ετεροτοπία την οποία τόσο προσεκτικά μεθόδευες τους προηγούμενους μήνες. Τι σου συμβαίνει; Είσαι καλά ή να βάλω τις φωνές;

Ανώνυμος είπε...

Το κόλπο αμμοδύτη είναι να μπορείς να διακρίνεις την ομορφιά γύρω σου ακόμη κι αν σε πρώτη "ανάγνωση" αυτή δεν είναι εμφανής. Αυτό κάνουν και οι ποιητές όλων των εποχών και γι' αυτό έχω και 'γω όπου κι αν είμαι μαζί μου ένα βιβλίο με ποιήματα. Για να μη ξεχνιέμαι.
Το ποστ απόλαυση, σαν ρεπορτάζ.

Όφιος... είπε...

Η πρώτη παραλία δείχνει την Κελλιανή άμμο, που είναι ακόμη παρθένα, βοηθούντων και των ανέμων, "το μάτι του βοριά", που λένε οι παλαιότεροι.
Θυμάμαι καλοκαίρια που έκανα δέκα, άντε δώδεκα μπάνια το πολύ γιατί δεν είχαμε τρόπο να κατέβουμε στην Θάλασσα εκτός από το ποδαράτο.
Δεν θα είχα πρόβλημα με την "ανάπτυξη" των παραλιών, αρκεί να ήταν προσανατολισμένη σε ήπιες μορφές με σεβασμό σε όλους, ακόμη και σε κείνους που δεν επιθυμούν τρελλό νταβατούρι στο μπάνιο τους.

En' Tino είπε...

Φίλε αμμοδύτη σου έχω στείλει mail...
Τα λέμε σύντομα...

Ανώνυμος είπε...

Από τα κατσίκια έχετε γλιτώσει; Έγραφες πέρυσι γι' αυτό με κάτι φοβερές φωτό αποκεφαλισμένων κατσικιών. Κάνατε τίποτα για την μάστιγα ή υπάρχει ακόμη το πρόβλημα;

Artanis είπε...

O tempora o mores...
Γέλασα όμως με την ανάρτηση...
Ειδικά το τελευταίο κομμάτι...
καλά να περνάς, και προσοχή στις ...γελούδες...
Παίρνουν τα μυαλά, έμαθα...

Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Ανώνυμος είπε...

Oι νεαροί και οι άλλοι σίγουρα εντυπωσιάζονται από τα μπικίνι των νεανίδων ότι χρώμα και να είναι. Ας γίνει και λίγη φασαρία κανά μήνα, δέστο σα πανηγύρι, μετά οι παραλίες θα είναι ήσυχες πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Έχω ακούσει -αλλά δε θέλω να πιστέψω- ότι τα νερά στη Κολυμπήθρα είναι πλούσια σε ρύπους που προέρχονται από την "ημιπαράνομη" χωματερή που λειτουργεί στον Τσικνιά και εκεί καταλήγουν όλα τα σκουπίδια της Τήνου (ανακυκλώσιμα και μη) με αποτέλεσμα μέσω του υδροφόρου ορίζοντα όλοι οι ρύποι που προέρχονται από την αποικοδόμηση των σκουπιδιών να καταλήγουν στη θάλασσα.....(και όχι μόνο)....
Άραγε έχουν γίνει κάποιες μετρήσεις ή κάποιες προσπάθειες ώστε να προστατευτούν από τη ρύπανση οι υπέροχες αυτές παραλίες του νησιού;
"Η φίλη από Ραφήνα"

αμμοδύτης είπε...

Πονηρή Σουπιά, δεν πρόσεξες, είπα "μου λένε" άρα τα περί 1972 μπορεί να είναι κουτσομπολιά... χα χα χα. Τρομερή λέξη η ετεροτοπία. Θα την χρησιμοποιήσω για τίτλο.

Ανώνυμε 7.58, πόσο δίκιο έχεις... για τους κοινούς θνητούς, η ομορφιά είναι ανάλογα με τα κέφια. Συμφωνώ, με πολλές αναγνώσεις μπορείς να δεις πολλές πτυχές.

Οφιε, συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλούς αρέσει το νταβαντούρι, σε πολλούς δεν αρέσει.

En'Tino, θα το δω

Ανώνυμε 10.10 δεν έχουμε κάνει τίποτα; με τα κατσίκια. Ενοχλούν απίθανα και κανουν πραγματική ζημιά. Υπάρχουν ωστόσο μόνιμοι ντόπιοι που τα νέμονται (τα πιάνουν και τα πουλάνε για ήμερα) και επισκέπτες ντόπιοι που επίσης τα νέμονται τώρα που η ύφεση έχει κάνει την ζωή πιο ακριβή. Η φωτό με το κομμένο κεφάλι ήταν από το internet, όχι από την Τήνο.

Artanis, προσέχω, προσέχω. Γελούδες έχει παντού, ακόμα και στα λαγκάδια... Να' σαι καλά

Αααα τα μπικίνι των νεανίδων. Καλά είναι όσο δεν χρησιμοποιούνται για οργανωμένο πλουτισμό. Δεν μου αρέσει το Μπητς Πάρτυ. Πιστέυω ότι είναι οριακά παράνομο, και έχω περάσει νύχτα ξύπνιος από τον θόρυβο (όχι στην Κολυμπήθρα). Σκεψου το ως εξής. Αν κάθε χωριό είχε δύο συλλόγους και ο κάθε ένας έκανε και από ένα μπητς πάρτυ, θα τρώγανε μηνύσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας (άσε που θα ερχόταν σίγουρα ο ΣΔΟΕ). Η ιδέα οτι "μια νύχτα είναι θα περάσει" ειναι σαν "μια φορά μόνο θα σε κλέψω" 'η αντίστοιχα παραμύθια. Είναι 3 χρόνια τώρα που φεύγω από τα Κάτω Μέρη όταν έχει μπητς πάρτυ.

Φίλη από την Ραφήνα, δεν ξέρω τι κάνει η χωματερή στον Τσικνιά, καλό δεν κάνει αλλά εκεί που είναι είναι απο τα πιο βραχώδη και άγονα μέρη και δεν νομίζω. Σχεδόν σίγουρα δεν πειράζει παραλίες και οπωσδήποτε όχι την Κολυμπήθρα, με το ρεύμα μάλλον από Δ προς Α. Η Κολυμπήθρα, αν πάσχει, πάσχει από τα νερά της Λίμνης που σίγουρα πάσχουν από λύματα και λιπάσματα, αν και τον χειμώνα ο ποταμός κάπως καθαρίζει τα πολλά. Ευτυχώς ο όρμος είναι ανοιχτός με πολλή κυκλοφορία. Η Κολυμπήθρα ισως πάσχει από τα διάφορα κτίρια γύρω από την Κωμ'τιανή άμμο, αλλά και αυτό δεν το ξέρω. Θεωρώ ότι οι κατηγορίες ορισμένων για την Κολυμπήθρα είναι υπερβολικές ή κουβαλάνε προκαταλήψεις. Θα είχε ενδιαφέρον ένα τεστ στην Κολυμπήθρα, τον Αγιο Φωκά, τον Άγιο Ρωμανό, τον Σταυρό, τον Αγιο Σώστη, τον Πάνορμο, τον όρμο Γιαννάκη και Ιστερνίων... Αλλά ποιός τολμάει...

Ανώνυμος είπε...

Δεν βάζεις καμιά φωτο από γελούδες... καλοκαίρι και ζέστη

Soupia είπε...

Me matiases fidi, ehasa tin sindesi moy kai anagazomai na grafo apo daneiko PC. Elpizo na min einai metadotiki i eleipsi sindesis san ti gripi ton hoiron.
Tin Kyriaki mas eleges oti psareves se afta ta nera kai stin epomeni anartisi evales hronologies.Ypethesa kai ego to malakio oti ennoouses oti psareves to '72. H ilikia einai to teleftaio gia to opoio tha prepei na aisthanomaste ashima. Ego tin dialalo den eho provlima. Vevaia an eisa kato apo peninta tha xeneroso, giati ego eimai gelouda pou protimaei ta sitemena fidakia.
Titlo tha kaneis tin eterotopia? Tha me xeplenei meta o Niagaras? Please be gentle, I'm a blog virgin.
O,ti kai na einai tha to do avrio pia. Ehe geia kaimene eikonike kosme. (Kai signomi gia ta Greeklish alla ta PC tou panepistimiou mou ehoun blokarei tis xenes grammatoseires)
Fidakia!

Soupia είπε...

Stin simerini anartisi ithela na po. Les: psareves to 72. Borei na eimai malakio alla boro na diavaso.