Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Χώρα λωποδυτών και κακομοίρηδων


Σωστά ρωτάει ο «Έλληνας Ναύτης» αν κάποιος είναι καλοδεχούμενος που θέλει να επενδύσει σε ξένη χώρα, αναφερόμενος στην επιφύλαξη που διατυπώνω για τον τρόπο εξαγοράς πολλών Ελληνικών εταιριών, κυρίως του Δημόσιου τομέα.

Φυσικά και είναι καλοδεχούμενος, και, αν είμαι κάτι εγώ, είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς. Ωστόσο, Έλληνα Ναύτη, οι δουλειές «α λα Γκρεκ» έχουν μια ιδιοτυπία, που δεν είναι μόνο Ελληνική, είναι παγκόσμια, αλλά, ιδού, η Ελλάδα διακρίνεται με το να είναι λίγο χειρότερη από την Τουρκία και την Βουλγαρία (αλλά, άντε, λίγο καλύτερη από την Ρουμανία). Οι δουλειές «α λα Γκρεκ» είναι με κίνητρο την μίζα, στήνονται για την μίζα, και χωρίς την μίζα θα ήταν …αλλοιώτικες.


Αν έχεις μια 100% ιδιωτική εταιρία και την πουλήσεις σε έναν «Πορτογάλο», το πώς και πόσο θα την πουλήσεις αφορά εσένα και αυτόν. Άντε να αφορά και λίγο την εφορία που έχει την κακή συνήθεια να θέλει να φορολογεί μεταβιβάσεις. Τα ψέματα, σε ιδιωτικές δουλειές, είναι ψέματα που αφορούν στην φοροδιαφυγή. Μερικοί θεωρούν ότι η φοροδιαφυγή είναι κακή, επειδή στερεί το Δημόσιο από έσοδα, άλλοι θεωρούν δικαίωμά τους να φοροδιαφεύγουν, με το σκεπτικό ότι το Κράτος είναι αδηφάγο κλπ. Ωστόσο, ο Νόμος είναι ο Νόμος.


Αν πουλήσεις μια Δημόσια εταιρία σε έναν «Πορτογάλο» το πράγμα περιπλέκεται γιατί η εταιρία αυτή δεν είναι δικιά σου, αλλά ανήκει σε άλλους, ας πούμε στους φορολογούμενους, αυτό που λέμε «στον λαό». Εκεί φίλε μου, η ελληνική (και όχι μόνο) πρακτική είναι να λαδώνεσαι από τον «Πορτογάλο» για να του κάνεις καλή τιμή. Γλυτώνει αυτός λεφτά, βάζεις εσύ αφορολόγητα δωράκια στην τσέπη και όλα καλά. Όχι τόσο καλά, όμως, αφού στην ουσία έγινες συνεργός σε κλοπή, ή έγινες ο ίδιος κλέφτης. Και δεν ηθικολογώ. Όταν όλες οι Δημόσιες δουλειές γίνονται με κλεψιά, αυτό που προκύπτει μετά από χρόνια είναι ότι πολλοί μανδαρίνοι και τέως αξιωματούχοι έχουν ωραία αυτοκίνητα και βίλες, και η Χώρα είναι Χώρα λωποδυτών από την μία, και κακομοίρηδων φτωχομπινέδων από την άλλη, γιατί συνήθως ο «επενδυτής» που «επένδυσε» με αυτόν τον τρόπο είναι μάλλον β’ ή γ’ κατηγορίας και εσύ, ο πελάτης του, γίνεσαι δ’ ή ε’…


Πάμε ας πούμε στο εύκολο και δημοφιλές παράδειγμα της …Ζήμενς, για να μην πιάσω τα κλασσικά, ΑΓΕΤ, Ναυπηγεία, ΟΤΕ κλπ. Είναι κακό που έχει επενδύσει η Ζήμενς στην Ελλάδα; Καθόλου. Είναι κακό που μας έχει πουλήσει από τα φανάρια στους δρόμους μέχρι τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ; Ούτε. Ποιο είναι το κακό; Το κακό είναι ότι μάλλον μας πούλησε υπερτιμημένα πράγματα β’ διαλογής, αφού για να τα πουλήσει έπρεπε να δωροδοκεί κόμματα και άτομα. Αυτό έχει σαν συνέπεια εσύ και εγώ να πληρώνουμε κάτι παραπάνω για πιθανές μπακατέλες και μερικοί εκλεγμένοι και οι υπάλληλοί τους να είναι πλούσιοι (με μαύρα αφορολόγητα λεφτά).


Και «ποιο είναι το πρόβλημα;» θα με ξαναρωτήσεις… Προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί ούτε γάτα ούτε ζημιά, όλα καλά και δεν τρέχει τίποτα. (Απλά πέσαμε λίγο στους πίνακες διαφθοράς).

Η θεωρητική σωστή δικαιολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι το Κράτος είναι χειρότερος και λιγότερο αποτελεσματικός διαχειριστής από έναν ιδιώτη, και έτσι πιστεύω είναι. Απλά σε εμάς, η ποθητή «αποτελεσματικότητα» δεν είναι το κίνητρο. Τα αποτελέσματα, στην καθημερινότητά μας.

15 σχόλια:

Artanis είπε...

Ναι, απλά πέσαμε λίιιιιγο στους πίνακες διαφθοράς...
Καμιά 30αριά θέσεις πιο κάτω...
Μπράβο μας...
Άντε, καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα δημόσιο που ακόμα και χαρτοπετσέτες να θέλεις να πουλήσεις πρέπει να λαδώσεις, πιστεύω ότι η ΖΙΜΕΝΣ δεν λάδωνε για να πουλήσει Β κατηγορία, αλλά γιατί αν δεν το έκανε θα το έκανε κάποιος άλλος (ΙΝΤΡΑΚΟΜ πχ). Μεγάλο σφάλμα που έφτασε σε αυτή την πρακτική, αλλά όταν ο αγοραστής σου λέει, ότι ο ανταγωνιστής σου μου δίνει "τόσα", για να πάρει την δουλειά, τελικά ποίος φταίει, εσύ που τα δίνεις η αυτός που στα ζητάει?
Από την άλλη το κράτος μέσω της εφορίας, δικαιολογεί για τις εταιρίες, μαύρα έξοδα μέχρι 2%.

Ανώνυμος είπε...

Η διαφθορά ΔΙΩΧΝΕΙ τις ξένες επενδύσεις (και τραβάει τις διεφθαρμένες επενδύσεις)

Ανώνυμος είπε...

Βρωμιάριδες και ελεεινοί
ΝΤΟΡΙΤΕΣ και ΣΑΜΑΡΙΤΕΣ μέσα σε πέντε χρόνια διπλασιάσατε τη διαφθορά κι απο το 35 το πήγατε στο 71 .
Και μας ζαλίζετε με το ποιός θα αναλάβει να συνεχίσει τον κατήφορο.

Ανώνυμος είπε...

Από το 74 και μετά που μετράνε μέχρι το 2004 τόχαν ξεχειλώσει στο 35 αυτοί μέσα σε 5 χρόνια το ξεφτήλισαν στο 71

Ηρθε ο καιρός που ντρεπόμαστε στο εξωτερικό να πούμε οτι είμαστε έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά ποιός χάραξε τον δρόμο?

Ανώνυμος είπε...

ένα (δημόσιο) ταμείο μας χωρίζει εμάς τους Έλληνες

κατά τα άλλα μια χαρά παιδιά είμαστε

φοβερή φωτό αυτή με τη ρόμπα!

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Τι παραπονιέσαι; Όλοι βολέυονται. Αυτοί που τα πιάνουνε και αυτοί που τα δίνουνε.

Ανώνυμος είπε...

Έχει νόημα ποιός ξεκίνησε, Πρώην ΠΑΣΟΚΕ που έγινες τώρα ΝΟΥΔΑΡΑ χειρότερος κι απ τους καραδεξιούς.

Θα σου κοπεί η μάσα και τρελλαίνεσαι !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που τα δίνουν οι ταλαίπωροι, που δεν έχουν να κάνουν και αλλιώς δεν νομίζω οτι βολεύονται.

Γι αυτούς που τα πιάνουν, ρώτα τους αν ξέρουν να κρυφτούν γιατί αν δεν ξέρουν καλύτερα να σταματήσουν.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ξέρει η Artanis που ζεί στη Νέα Ζηλανδία .
Είναι η 1η Χώρα με την λιγότερη διαφθορά.
Άραγε το Super Ferry πάει κατά κεί;

Ανώνυμος είπε...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ

ΕΧΕΤΕ 3,8 ΚΑΙ ΕΜΙΣ 3,2 ΣΤΟ ΔΙΑΦΤΟΡΑ

ΒΡΟΜΟΕΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙ
ΜΑΣ ΖΙΤΑΤΕ ΚΕ ΤΟ ΜΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΙ ΔΟΥΛΙΑ

αμμοδύτης είπε...

Το πρόβλημα της διαφθοράς έχει γίνει ή θα γίνει πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας.

Και μην θίγεστε πουλάκια μου, είναι ...διακομματικό.

Ανώνυμος είπε...

μέχρι κι οι Αλβανοί μας πήραν χαμπάρι και μας δουλεύουν.