Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Χμμ... Δήμαρχε...

Είδα το ημερολόγιο του 2010 του Δήμου Εξωμβούργου.

"...Αιτία να ενδιαφερθούμε όλοι μας για την συντήρηση και την διάσωση όλων αυτών των λαϊκών κτισμάτων που μέρα με την μέρα φθείρονται και χάνονται, εγκαταλελειμένα σε κάθε γωνιά της τηνιακής υπαίθρου, των οποίων η χρήση έχει περιοριστεί και μόνο στο να προσφέρουν ευχάριστες εκπλήξεις και οπτικές εναλλαγές στον κάθε περιπατητή"...

λέει ο Δήμαρχος στην χαιρετιστήρια επιστολή του... Χμμ... Δήμαρχε...

Μπορεί αν είμαι εκκεντρικός, αλλά σε τέτοια κτίσματα, έχω διανυκτερεύσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Ναι, ξέρω, χρειάστηκαν κάποια συντήρηση, αλλά προτίμησα την συντήρηση από κάποιο καινούργιο αυτοκίνητο, δεν ήταν τόσο ακριβή. Κίνητρό μου δεν ήταν τίποτε άλλο από την θέα του τοπίου, οι κορυφογραμμές, η μετάβαση από την νύχτα στην αυγή σε μέρη με αέρα και ξαστεριές και κορυδαλλούς με το πρώτο φως. Και, ναι, η εκκεντρική ευχαρίστηση ενός αλωνιού με κριθάρι και άχυρα, όπως το ήξεραν οι παππούδες σου.

Αυτά με κράτησαν στην Τήνο. Αυτά, αν το καλοσκεφτείς, φέρνουν και κρατούν τους τουρίστες που έρχονται για περιπάτους στα μονοπάτια (δρόμους - συγγνώμη...) και τα φρύγανα με θέα την Χίο, την Δήλο ή την Ικαρία. Αυτά είναι που κάνουν την Τήνο τόπο προορισμού όλο τον χρόνο, και όχι μόνο τον 15αύγουστο, ή τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτά, είναι η Τήνος.

Θα έχεις ακούσει βέβαια ότι σχεδιάζουν να τα αλλάξουν αυτά... Θα συμβούλευα να αντισταθείς. Θα συμβούλευα όσους από εσάς έχουν σχέση με την Τήνο να αντισταθείτε. Ούουουου... θα σας τάξουν "έσοδα", "απασχόληση"... Μην τους πιστέψετε. Μην πετάξετε το νησί σας στα αζήτητα, τώρα που το βλέπετε ξανά, με τα μάτια των παππούδων σας, μπορείτε, αν θέλετε, να το σώσετε.

9 σχόλια:

Artanis είπε...

Λοιπόν αυτά τα φρύγανα εδώ, δίνουν κίτρινο χρώμα στις αρχές της άνοιξης στους λόφους της χώρας...Το θέμα είναι οτι για τους ΝΖηλανδούς, είναι είδος- εισβολέας και τα ψεκάζουν ανελλειπώς να τα ξεράνουν...Καμιά φορά βέβαια ψεκάζουν και καναν τουρίστα, και το τοξικό περιβάλλον της χώρας, έρχεται στην επικαιρότητα...
Καλησπέρα, καλό μήνα...
http://nz.news.yahoo.com/a/-/top-stories/6702498/tourists-claim-they-were-sprayed-with-chemicals/

aerial είπε...

αμμοδύτη, πού το βρήκες το ημερολόγιο του Δήμου; γιατί εμείς από δω δεν το'δαμε ακόμη!

Καλό μήνα σε όλους! (ξέχασα να ευχηθώ στην προηγούμενη ανάρτηση)

αμμοδύτης είπε...

Να το βρεις το ημερολόγιο aerial, θα γίνει συλλεκτικό! Έχει καθαρές κορυφογραμμές

γειά σου artanis, μια φορά με ψέκασαν εμένα σε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αυστραλία για ...απεντόμωση!

Ανώνυμος είπε...

Φωτογραφία δεν έχει; Τώρα που συνηθίσαμε;

Ανώνυμος είπε...

Αν εννοείς τα αιολικά πάρκα, ΚΑΘΕ Τηνιακός πρέπει να αντιδράσει, εκτός αν είναι να διωχτούμε όλοι από το νησί. Είναι η καταστροφή χωρίς κανένα όφελος

Όφιος... είπε...

Ώρα πέρασε...

Μετά, όλοι σταθήκανε πάνω απ΄το ρέμα που πέρναγε παληά πίσω απ΄το χωριό και άρχισαν να ρίχνουν χώμα, χούφτες χώμα, σαν σε νεκρό που δεν λέει να σκεπαστεί και να μας επιτρέψει να τον ξεχάσουμε.

Τα κοράκια του νησιού είχαν ως δια μαγείας χαθεί και έτσι στερούμασταν τον απαραίτητο πένθιμο τόνο ανάλογων περιστάσεων.

Μια - δύο προσπάθειες για δάκρυα κατέληξαν σε ζαρωμένα μάγουλα και ηλίθια συνοφρυωμένα μάτια και μετά έπαψαν εντελώς.

Στο βουνό ανέμιζε μια ακαθόριστη σημαία και τα παιδιά κατέβαιναν τρέχοντας την κατηφόρα, όπως πάντα, σαν απλά παιδιά, σαν από πάντα ξεχασμένα από μας, σαν από γεννημένα νεκρά.

Δεν θα πεθάνουν ποτέ, έτσι λένε στις ειδήσεις...

Ανώνυμος είπε...

Tα κελιά και τα κατ'κιά φτιαγμένα με ελάχιστες παρεμβάσεις, στο αγροτικό τοπίο είναι άριστος πόλος έλξης. Αν συνδεθεί με αγροτουρισμό, θα τραβάει κόσμο όλο το καλοκαίρι. Χειμώνα είναι δύσκολο

Ανώνυμος είπε...

Πιθανών να έχουν τύψεις που παρέδωσαν σε βιομηχανική ζώνη μια περιοχή στην οποία υπάρχουν παρα πολλά τέτοια κτίσματα.
Δεν εξηγείτε διαφορετικά,γνωμοδότησαν ώς Πρόεδροι Κοινοτήτων,ως πανισχυρα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και δεν αντέδρασαν καθόλου ώς Δήμαρχοι.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν τα καταστρέψουν, αυτή είναι η μελλοντική αξία γης στην Τήνο. Παρθένο, ατόφιο, όπως ήταν.