Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Περιμένοντας τους βαρβάρους


Μιλούσα σήμερα με ένα φίλο μου από το νησί... Μιλήσαμε για την "κρίση" και τα "μέτρα" και τις πιθανές δύσκολες μέρες που ίσως έρθουν (έχουν γίνει σαν τους βαρβάρους οι "δύσκολες μέρες"). Έφτασε η κουβέντα και στο προσφιλές θέμα των αιολικών πάρκων, που σαν άλλοι "βάρβαροι" έρχονται και αυτές. Και στην κουβέντα επάνω, θυμήθηκα τους πυλώνες και πως οι κάτοικοι ή μια ομάδα κατοίκων τους μπλόκαρε... Χρόνια μετά εκείνη την άσκηση έμαθα από γνωστό ιδιοκτήτη αιολικής εταιρίας, ότι οι πυλώνες στην Τήνο ήταν για να μπουν αιολικά πάρκα!... Χωρίς πυλώνες, δεν θα είχε κανείς τι να κάνει το ρεύμα... Τώρα βέβαια, έχουν βάλει πολλές και πολλαπλές γραμμές μεσαίας τάσης, με σκοπό να το μαζεύουν και να το μεταφέρουν στην Άνδρο, και από εκεί ...μέσα.


Τότε επικρατούσε η άποψη ότι τα αιολικά πάρκα είναι "καλά" και ο αέρας "τσάμπα". Το "τσάμπα" είναι εύκολο να σχολιαστεί: Το αιολικό ρεύμα στοιχίζει πάνω από 3 φορές, ή 300% πάνω από το συμβατικό, αλλά για αυτό θα γράψω κάτι προσεχώς, ώστε τουλάχιστον να μην παραμυθιαζόμαστε. Τότε επικρατούσε η άποψη ότι θα τοποθετηθούν, 4 ή 5 ή το πολύ 10 μηχανάκια... Πως σας φαίνεται το 100, 200 ή 300; Και θα κάνει καλό στον τουρισμό και το ...κλίμα (αλλά θα σταματήσει την δόμηση χαχαχα).

Αν νομίζατε ότι οι πυλώνες είναι άσχημοι... Περιμένετε να δείτε τα θηρία που είναι και 3-4 φορές πιο μεγάλα...

12 σχόλια:

ελ παπ είπε...

...Η εγκατάσταση μαζικής παραγωγής ενέργειας σε δημόσια έκταση (σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις) με γραμμές μέσης τάσης μέχρι τον υποσταθμό, υποσταθμός, γραμμές υψηλής τάσης με πυλώνες (συνήθως) για τη σύνδεση με το σύστημα. Με εσωτερική οδοποιία και δρόμους πρόσβασης στις εγκαταστάσεις εύρους έως και 15 μέτρων, σε δάση ή σε κορυφές πάνω από δάση θα καταστρέψουν οικοσυστήματα, που συνήθως επιβιώνουν οριακά, με πιθανά αποτελέσματα την διάβρωση των εδαφών, την υποβάθμιση και καταστροφή βιοτόπων, τη σοβαρή μείωση της βιοποικιλότητας και την πρόκληση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, επιτρέπεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περιοχές προστασίας της φύσης, εθνικά πάρκα, προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς, προστατευόμενα τοπία και στοιχεία του τοπίου και περιοχές οικοανάπτυξης. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ, ακόμη και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης «ΦΥΣΗ 2000», εφόσον εκπονηθεί «ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που θα αποδεικνύει ότι δεν επέρχεται μη αντιστρεπτή επίπτωση στο προστατευτέο αντικείμενο»...

Ανώνυμος είπε...

Τέλειος συγχρονισμός. Μόλις βγήκε η pasta al forno από τον... φόρνο βγήκε και η νέα ανάρτηση και μπορώ να απολαύσω και τα δύο.
Δεν ξέρω αν έχει πάρει το αυτί σου ότι οι ρημαδοανεμογεννήτριες εκτός όλων των άλλων αρνητικών έχουν και μια τάση να παθαίνουν συχνά βλάβες. Διάβαζα το εξής το Σαββατοκύριακο και μου το θύμισες: http://www.nytimes.com/2009/12/25/business/25climb.html.
Ασύμφορες όπως και να τις δεις.
Καμιά φωτό με ανοιχτό ορίζοντα δεν έχεις; Ουρανό και θάλασσα χωρίς περιορισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Να τοποθετηθούν και οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχεις και οι Υποψήφιοι. Την κραταμε την Τήνο ή την κάνουμε αιολική βιομηχανία? Μέχρι τώρα τα μασάνε. Να τοποθετηθούν επίσημα και δεσμευτικά

Artanis είπε...

Έτερον-εκάτερο, που λένε λοιπόν...
καλημέρες...

Ανώνυμος είπε...

http://www.nytimes.com/2009/03/29/business/energy-environment/29renew.html?_r=1

Ανώνυμος είπε...

Aμμοδύτη καλημέρα. Στα νησιά και στις μικρότερες κοινωνίες, π.χ. στην περιφέρεια έχω την εντύπωση ότι είναι ευκολότερο να αντισταθείτε αποτελεσματικά.

Με το πλαδαρό τέρας που λέγεται Αθήνα μπορείς να μου πεις τι κάνουμε; Ανίκητο είναι. Μία λύση είναι αλλά προϋποθέτει όπλα μαζικής καταστροφής χα χα χα ....!

Ξέρεις τι ωραία είναι να τη βλέπεις πιάτο από το βουνό χα χα χα ...
Θα μας τη πέσουν ... χα χα χα

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις πόσα μεγαβατ καταναλωνει η Τηνος?

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχάσουμε την ημέρα της γης να σβήσουμε όλα τα φώτα και να αισθανθούμε ενοχές γιατί καταναλώνουμε ρεύμα και σκοτώνουμε τον πλανήτη.

Ανώνυμος είπε...

7 42 να αυτομαστιγωθείς γιατί έχεις κάνει αμαρτίες.

Ανώνυμος 7:24 είπε...

Πρέπει, μια φορά την ημέρα τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=iAUTGNIW9n8

Ανώνυμος είπε...

Aυτά τα 4,5 ή 10 κομμάτια τα υποστήριζαν με θέρμη οι οικολογικές οργανώσεις και τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.