Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Και τώρα;


Θα ήθελα πολύ να πω κάτι σοφό για το τι πρόκειται να γίνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πολλοί ζήσαμε ευημερία που δεν προκύπτει ούτε από την παραγωγή μας ούτε από την δουλειά μας. Ευημερία από επιδοτήσεις και δανεικά. Και γίνεται χειρότερο: Όσοι μεγάλωσαν έτσι, νομίζουν ότι αυτός είναι ο κόσμος και ο τρόπος ζωής...

Δεν υπάρχει χειρότερη συγκυρία από το να είσαι χρεωμένος σε καιρό ύφεσης, σε χώρα που συνήθισε τις επιδοτήσεις. Βασικά γιατί δεν βγάζεις λεφτά να ξεχρεώσεις, και δεν έχουν λεφτά οι ξένοι για να σου δώσουν κι άλλη ελεημοσύνη, και δεν ξέρεις άλλο τρόπο ζωής.

Το πρόβλημα για τους Έλληνες είναι το βιοτικό επίπεδο. Κανείς μας, μα κανείς μας δεν έχει ζήσει τι σημαίνει να φτωχύνεις κατά μέσο όρο 30% σε δύο χρόνια. Σημαίνει ότι πράγματα που θεωρείς δεδομένα, ή αδιαπραγμάτευτα, γίνονται ανέφικτα. Το λέω πολύ πιο ευγενικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι θα μας βγάλουν από το ευρώ, ή θα μας πάρουν τα πράγματά μας. Αλλά θα μειωθούνε παροχές και θα αυξηθούνε οι φόροι. Συνήθως, τέτοιες καταστάσεις συνοδεύονται από κοινωνικές και άλλες αναταραχές.

Το πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολιτικό. Ένα νόμισμα αλλά πολλά κράτη, και σε καιρό ύφεσης μην περιμένετε καλόβολη πολιτική ένωση (που δεν υπάρχει).

Αν υπάρχει μια ομάδα Ελλήνων που θα αντέξει, είναι, πιστεύω, οι γεωργοί σε μικρά φτωχά χωριά όπως τα δικά μας. Οι παππούδες μας είχαν για εύκολη καθημερινότητα την δυσκολία και την ανέχεια. Άρα η μνήμη και το ήθος υπάρχει. Αυτό που έχει χαθεί είναι η συνοχή, που επέτρεπε σε ένα χωριό να επιβιώσει, αλλά αυτό, πες, θα το θυμηθούνε οι πιο παλιοί. Όχι ότι θα φτάσουμε εκεί, αλλά όπως είπα, δεν ξέρω.

11 σχόλια:

Laurence J. Peter είπε...

An economist is an expert who will know tomorrow why the things he predicted yesterday didn't happen today.

aerial είπε...

Λέτε να είμαστε η γενιά που θα δει τη μαζική επιστροφή των ξενιτεμένων;

Ουτοπικά τα μελλοντικά σενάρια-γιατί δεν νομίζω ο γλυκαμένος στο μέλι να γυρίσει στην τσουκνίδα.

Αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεύτερο κύμα μετανάστευσης. Στο σταθμό του Μονάχου κλπ.

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Ο Χριστούλης είπε σε κάποιο Ευαγγέλιο, ότι όταν το φύλλο της συκιάς αποκτήσει χνούδι, να περιμένουμε και τον καρπό.
Ας μην ξεχνάμε ότι πριν την έξωθεν επιβολή εμφυλίου στην Γιουγκοσλαβία εξουθένωσαν την οικονομία της.

Ανώνυμος είπε...

Eμείς εμφύλιο χόρτάσαμε, τώρα μας πάνε για διάλυση. Με λαδωμένους πουλημένους πολιτικούς αυτό είναι το αποτέλεσμα. Και ποιος νοιάζεται για τον τόπο του;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για το χάλι μας δεν ευθύνεται η παντελώς ανίκανη κυβέρνηση του δάμαλου που μαγείρευε τα νούμερα, έδινε ψευδή στοιχεία στην ΕΕ και η εγγενής τάση του έλληνα από την επανάσταση και μετά να αψηφά νόμους και να θεωρεί την παρανομία τέχνη και μαγκιά; Πάλι σε σκοτεινές δυνάμεις θα ρίξουμε την ευθύνη; Από τον 19ο αι. η οικονομία μας κάθε τόσο παραπαίει.
Wake up and smell the roses λένε στο χωριό μου. Αυτά τα μυαλά μας οδήγησαν εδώ και αν δεν αλλάξουν (γιατί να αλλάξουν δηλαδή τώρα) έπονται χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ δεν κατάλαβα που ήταν η ευημερία τόσα χρόνια. Που χρεώθηκε όλος ο κόσμος για ένα διαμέρισμα και εκεί που έδινε 400-500 ευρώ για ενοίκιο του παίρνουν 1000 ευρώ για το στεγαστικό και έκοψε τα πάντα για να ζήσει το όνειρο της ιδιοκατοίκησης. Πολύ λίγοι μάζεψαν τα λεφτά, εργολάβοι και τράπεζες και οι Αλβανοί που έστειλαν κανένα φράγκο πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Η πτώση του βιοτικού επιπέδου κατά 30% δεν είναι και τόσο σοβαρό. Ας μάθουμε να ζούμε με λιγότερα. Θα το ξεπεράσουμε. Απελευθερώνοντα έτσι δυνάμεις για σκέψεις άλλου είδους.

@αλλενάκι

Όφιος... είπε...

Δηλαδή, όταν ζήτησε χτές ο ΓΑΠ να βάλουμε πλατη τί εννοούσε ακριβώς;

Να κάνουμε οικονομία για να πληρώσουμε τους φόρους;

Δηλαδή, να βγαίνουμε λιγώτερο, να ψωνίζουμε λιγώτερο και να ντυνόμαστε στους κινέζους...

Και άμα τα κάνουμε αυτά, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα πληγούν και κάποιες θέσεις εργασίας δεν θα κοπούν και κάποια ποιότητα στα τρόφιμα ειδικά, δεν θα μειωθεί;

Κάτι δεν μου κολλάει...

Ανώνυμος είπε...

Όφιε, αυτά που λες τα κάνουμε ήδη. Μόνο οι απατεώνες και οι αεριτζήδες κάνουν αλλιώς. Καλά τώρα για τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα στα τρόφιμα πόσο πιο κάτω να πάνε; ¨Ηρθε ο καιρός να κόψουν και αυτοί οι άλλοι, όχι μόνο ο λαός.

Artanis είπε...

Και τώρα υποθέτω, υπομονή, που λέει και το τραγούδι...