Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Αποπηγάδι Χανίων

Και όσο εμείς χαζεύουμε με το αν θα χρεοκοπήσει η χώρα η όχι, μία δραστηριότητα της «Πράσινης» Κυβέρνησης φαίνεται να προχωράει, και οι κάτοικοι στο Αποπηγάδι Χανίων δίνουν αγώνα ενάντια σε εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή τους.

Ένταση για το αιολικό
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Από τα Χανιώτικα Νέα 11.02.2010

(http://www.haniotika-nea.gr )
Ένταση επικράτησε χθες -για μια ακόμα φορά- στο Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας "Αιολική Μουσούρων Α.Ε." και κατοίκων της περιοχής. Η εταιρεία, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία αιολικού πάρκου, επιχείρησε -με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- να εκτελέσει εργασίες, όμως απέναντί της βρήκε μια ανθρώπινη αλυσίδα από δημότες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι την κατηγορούν για καταπάτηση των περιουσιών τους.
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6525

«Πρώτα λοιπόν θα σεβόμαστε τους κατοίκους και το περιβάλλον και μετά τα μεγάλα συμφέροντα των εταιρειών και των υποτελών τους….Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος για την οικογένεια μου που αντιστάθηκε στη πολιτική εκ φοβισμού και ψυχολογικής βίας της εταιρείας. Είναι τιμή για εμάς να αποτελούμε εμπόδιο στα σχέδια των Α.Ε. για περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αποπηγαδιού. Εταιρειών που ταυτόχρονα περιφρόνησαν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη, με το να μην ενημερώσουν ποτέ κανένα κάτοικο για τα έργα που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν στη γη τους ενώ μεθόδευσαν έπειτα από αιτήσεις αποχαρακτηρισμών τη δήμευση των περιουσιών τους. Πίστεψαν φαίνεται ότι αν αποχαρακτηριζόταν 2600 στρέμματα γης με αιτήσεις τους στο δασαρχείο Χανίων, θα μπορούσαν να δρουν ανενόχλητοι, στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι κάτοικοι αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις και κλείσιμο του δρόμου που άνοιγε η εταιρεία μέσα από τις περιουσίες τους, αποφασισμένοι να μην αφήσουν το Αποπηγάδι να χάσει έστω και ένα πράσινο φύλλο ακόμα από τα δάση του, έστω και μία πηγή από τα ποτάμια και ρυάκια του.

Είναι στο χέρι όλων μας να στηρίξουμε τον αγώνα των κατοίκων στο Αποπηγάδι, στο δικαίωμα τους να κάνουν όνειρα στο τόπο τους, στη γη τους.

Όσο για τα μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης από την εταιρεία μπορεί να ειπωθούν σε κανένα συνέδριο A.E. εφαρμογών βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα επιθυμητά υπέρογκα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Κάτι τόσο περιβαλλοντικά θεμιτό και χρήσιμο όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε τοπικό και οικιακό επίπεδο, μπορεί να γίνει καταστροφικό για το περιβάλλον μιας περιοχής όταν πραγματοποιείται σε γιγάντια κλίμακα.

Δεν είναι μόνο το Αποπηγάδι που απειλείται σήμερα από θυγατρικές πολυεθνικής...
»

Δείτε και εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"οι οποίοι την κατηγορούν για καταπάτηση των περιουσιών τους"
Δηλ. αν είναι σε δημόσια έκταση εντάξει ή και η δημόσια μελλοντικά γίνεται ιδιωτική; Αδυνατώ να παρακολουθήσω τις ευαισθησίες των Κρητών.

Ανώνυμος είπε...

Θέλουν γη που είναι για πέταμα, και αν δεν βρουνε αρπάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Επαναφορά του νόμου για τα Ολυμπιακά έργα

Εξάλλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου γνωστοποιήθηκε ότι μελετάται η επαναφορά του νόμου για τις απαλλοτριώσεις που ίσχυσε για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα καταβάλλεται από το ΠΔΕ το ποσό άνω του 10% (σημειώνεται ότι το 10% καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση)

Ανώνυμος είπε...

Όπως διευκρινίστηκε, υπάρχει κατάλογος επενδυτικών προτάσεων από το εξωτερικό μέσω του «Invest in Greece» (πρώην ΕΛΚΕ) και των ελληνικών πρεσβειών (ύψους 800 εκ - 1 δισεκ ευρώ για κάθε πρόταση), που μεταξύ άλλων αφορούν θεματικά πάρκα, τουριστικές υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.

Ανώνυμος είπε...

Τα θεματικά πάρκα μας μαράνανε.
Πάρκο Μποστ να φτιάξουν, με χαρακτήρες Πειναλέων, Mαμά ελλάς και Ανεργίτσα.

Ανώνυμος είπε...

Η Μπιρμπίλη σήμερα κατέβασε την τιμή που αγοράζει από φωτοβολταϊκά και ανέβασε την τιμή που αγοράζει αιολικό ρεύμα. Θα πήξουμε στην ανεμογενήτρια. Η EDF είναι μόνο η αρχή. Κάθε «Ευρωπαίος» άπλυτος θα βάζει αιολικά πάρκα παντού.

Ανώνυμος είπε...

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/02/blog-post_4688.html

Ανώνυμος είπε...

http://olympia.gr/2009/05/17/green-fraud/

Ανώνυμος είπε...

Δες το το χρυσό χάπι "“Πράσινες” επενδύσεις 1,5 δισ. για 12.000 θέσεις εργασίας" http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=61406. Κάτι λέει για νησιά, για πράσινες ΒΙΠΕ, για αυτάρκεια. Μωρέ ας βάλουν αυτοί το πόδι στην πόρτα και βλέπουμε μετά. Και έλεγες δεν υπάρχουν λεφτά για πράσινη ανάπτυξη.