Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Επενδύσεις σε ΑΠΕ


Η Ελληνική οικονομία και εμείς οι Έλληνες θα περάσουμε δύσκολες μέρες. Απλά γιατί και σε κρατικό και σε προσωπικό επίπεδο χρωστάμε, σε καιρό παγκόσμιας ύφεσης, και τα χρεωστούμενα δεν έχουν πάει για παραγωγικές δραστηριότητες αλλά καταναλώθηκαν σε εισαγόμενο πλούτο. Δεν θα πάω σε μακροοικονομικά και δημοσιονομικά, αλλά χοντρικά θεωρούμαστε ότι σαν λαός ζούμε 30% ή 40% παραπάνω από ό,τι μας παίρνει. Το πώς φτωχαίνεις έναν λαό ώστε να μην ζει 30% ή 40% καλύτερα από του επιτρέπεται, δεν το ξέρω, αλλά το αφήνω στην φαντασία του καθενός.

Τι παράγει η Ελλάδα; Αγροτικά προϊόντα, προϊόντα μεταποίησης, τουρισμό και ναυτιλία. Αν το δούμε κυνικά, τα αγροτικά τα έχουμε παρατήσει (πήραμε και επιδοτήσεις για να μην παράγουμε!), η ελληνική εκδοχή της παγκοσμιοποίησης έχει πεθάνει την μεταποίηση (ή να το πω με άλλη γλώσσα, το ελληνικό κεφάλαιο τα παράτησε), για τον τουρισμό κοιτάξτε γύρω σας τι όμορφη που γίνεται η πατρίδα μας κάθε χρόνο που περνάει, και η ναυτιλία, όσο την αφήνουν να έχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θα στέλνει πίσω στην ψωροκώσταινα κανένα έμβασμα.


Με το παραπάνω σκηνικό η ιδέα Επενδύσεων που θα αναθερμάνουν την Οικονομία ακούγεται ελκυστική, αλλά προσέξτε τις κοροϊδίες. Σε παραδοσιακά οικονομικά, σε καιρό ύφεσης, δανείζεται το Δημόσιο, κάνει έργα, δίνει μισθούς, ανακάμπτει η οικονομία, τα έργα κάτι άφησαν καλό και η ζωή συνεχίζεται. Αυτή η θεωρία ακούγεται όμορφη, αλλά στην Μεγάλη Ύφεση του μεσοπολέμου, η ύφεση έφυγε με τον Β’ Π.Π., όχι με τις «επενδύσεις». Στην δε φάση που βρισκόμαστε, με την υπερχρέωσή μας, το Δημόσιο το ίδιο δεν μπορεί να δανειστεί. Θα ψάξει ξένα κεφάλαια. Τα ξένα κεφάλαια, ποσώς ενδιαφέρονται για την Ανάπτυξή μας… Δείτε τι έκαναν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τι κάνουν στο Πράκτικερ, τι θα κάνουν οσονούπω στον ΟΤΕ. Τα ξένα κεφάλαια ενδιαφέρονται να βγάλουν υπερκέρδη και υπεραξίες για να τα στείλουν πίσω στην Μητρόπολη.


Και έρχομαι στο προσφιλές μου θέμα τις ΑΠΕ. Διαφήμισε προχτές η κα Μπριρμπίλη την επίσκεψή της σε Τράπεζα, που μαζί με το ΕΣΠΑ, θα μας αναπτύξει με αιολικά πάρκα. Ξεχάστε τα διοξείδια και τις ιστορίες. Η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση 4 μήνες και ήδη αύξησε ΔΥΟ (2) φορές την τιμή που θα πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ για αιολικό ρεύμα. Αντί των €35/MWhr, το αιολικό θα πληρώνεται €120 ή €140/MWhr! 300% ή 400% «αέρα», καπέλο, φέσι… Και ποιος το πληρώνει το καπέλο; Εσείς, εγώ, ο υπάλληλος που του έκοψαν το επίδομα, ο έμπορος που φαλίρισε, ο βιομήχανος που δεν έχει πια τζίρο, η γιαγιά στο χωριό που ζει από την σύνταξη. ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε το καπέλο.


Αυτό είναι περίπου όσο αναπτυξιακό όσο τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας. Πλήρωνε μικροαστέ με το παλιό αυτοκίνητο, για να δουλέψει το εργοστάσιο στο Μόναχο ή το Ντύσελντορφ! Πλήρωνε φουκαρά για να κάνει τζίρο ο εισαγωγέας αυτοκινήτων. Όσο αναπτυξιακό ήταν το πράσινο τέλος κυκλοφορίας, άλλο τόσο αναπτυξιακή θα είναι η συνεργασία της Τράπεζας με την EDF, την Τέρνα, τον κ. Κοπελούζο, την Veolia, την Vestas και όλα τα καλά παιδιά. Θα πληρώνουμε εμείς, θα πηγαίνει χρήμα σε τσέπες λίγων, και εκτός Ελλάδος.

ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΤΕ με περίπλοκα επιχειρήματα: 300% με 400% καπέλο. Δεν φτάνει αυτό και μόνο;


Το καπέλο στην τιμή του ρεύματος για τα αιολικά, δεν λέει όλη την «αναπτυξιακή» εικόνα. Η Ελλάδα έχει τοπία και πολιτισμό. Δεν έχει πολλά άλλα. Σκότωσε το τοπίο, σκοτώνεις την μισή της ύπαρξη. Ούουου, θα το ακούσετε και αυτό, θα έρχονται τουρίστες να βλέπουν τα αιολικά πάρκα. Και ο Ελύτης αν ζούσε θα έγραφε ποιήματα για την ομορφιά τους.

Υπάρχει κακός και χυδαίος τρόπος αντίστασης… Πιο αποτελεσματικός από τις διαμαρτυρίες και τις συλλήψεις. Πανεύκολος, νόμιμος, ανέξοδος…

Όσο για το ενδιαφέρον σε «Επενδύσεις για ΑΠΕ» είναι μεγάλο, μόνο που δεν είναι για τις Επενδύσεις είναι για τις Επιδοτήσεις. Και μην ξεχνάτε ποιός πληρώνει τις Επιδοτήσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1159519

Τα τοπία είναι της aerial

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τραγικός ο Κοπελούζος. Περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποφυγή όχλησης; Μπορεί να να νομίζει ότι τον πιστεύει κανείς;
Αναβάθμιση θα ήταν να καταργηθούν οι κολώνες της ΔΕΗ και να περάσουν υπόγεια καλώδια στα ίδια τα νησιά όπως γίνεται σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο, όχι να σπείρουν επιπλέον και μεταλλικά τέρατα στα χωράφια.
Για offshore αιολικά πάρκα δεν γίνεται λόγος; Γιατί άλλες χώρες το κάνουν κι αυτό για να μην χαραμίσουν το τοπίο τους.

Ανώνυμος είπε...

Σε συμφωνία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και τη Διεθνή Κατασκευαστική (Όμιλος Σαμαρά) προχώρησε η Enel, για τη συμμετοχή της σε νέα αιολικά έργα, που αντιστοιχούν σε 1.400 MW επιπλέον ισχύος σε όλη την Ελλάδα, με την απόκτηση μετοχικού μεριδίου 30%

http://www.kalimera.gr/sport/_NEA/cat_news/PREVIEW_newS_SPORT.asp?news_data_id=167648&category_id=62

Ανώνυμος είπε...

την υπ’ αριθ. ΥΠ.ΑΝ Δ6/Φ17.191/3104/11.09.2001 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθ. πρωτ. Δ6/Φ17.191/13169/19.09.2002 Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης για αιολικό σταθμό ισχύος 14,25 MW στη θέση «Γεράκι» της Κοινότητας Κέχρου του Νομού Ροδόπης, για την οποία η ΡΑΕ έχει εκδώσει την υπ’ αριθ. 559/2007 θετική νωμοδότησή της (ΡΑ-4853/20.12.2007) για τη μεταβολή της μετοχικής της σύνθεσης από DAMCO ENERGY A.E. (50%) και ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΤΝΕ (50%) σε ENEL INVESTMENT HOLDING B.V. (100%)

http://www.rae.gr/K1/TR710etc.html

ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ» ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά ακούω ότι σε φτωχαίνουν για να αναπτυχτείς. Σαν κλεψιά μου ακούγεται

Ανώνυμος είπε...

Τραγικός δε θα πει τίποτα. Εγκληματικός είναι η σωστή λέξη.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Όλο αινίγματα είσαι. Θα μας πεις τον τρόπο αντίστασης;

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμε 8:16
έγινε το όνειρο του Έλληνα πραγματικότητα. Πουλάει αέρα. Μα να έχει πιο έξυπνους από εμάς;

Ανώνυμος είπε...

Ενα ακόμα πλήγμα για τις τράπεζες που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ρευστότητα των τραπεζών, αναφέρουν παράγοντες του κλάδου. Η Standard and Poors ανέφερε ότι «οι παράγοντες των κρατικών κινδύνων θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες πιέσεις στις χρηματικές ροές των συγκεκριμένων τιτλοποιήσεων" και εκτιμά ότι «τα τρέχοντα επίπεδα του κρατικού κινδύνου δεν αντιστοιχούν πλέον στις αξιολογήσεις ‘ΑΑΑ’ που δόθηκαν σε συγκεκριμένα είδη ελληνικών τιτλοποιήσεων".

Ανώνυμος είπε...

Θυσία σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Βορειοδυτικής Κέρκυρας στο βωμό του χρήματος

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΑΝΩ 3 ΚΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Στα 100 ευρώ λογαριασμό ΔΕΗ, τα 13 είναι για ΑΠΕ. 6 για ΑΠΕ και 7 για διασυνδέσεις ΑΠΕ. Και ακόμα δεν έχει αρχίσει το πανηγύρι. 13% καπέλο για το τίποτα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΟ ΤΗΣ ΔΕΗ. Μπορεί 13 ευρώ να μην είναι πολλά αλλά από το 2011-12 θα αρχίσει το πολύ.