Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου


"Είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες γύρω από οικολογικά ζητήματα, ανάμεσά μας επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, γι’αυτό μπορεί σε πρώτο άκουσμα η αντίδρασή μας στους αιολικούς σταθμούς να ξενίζει και να μοιάζει τοπικιστική. Δεν είναι έτσι όμως, ανησυχούμε πραγματικά και βασίζουμε την ανησυχία σε πολλά επιχειρήματα. Το σύμβολο της ανανεώσιμης ενέργειας έχει μετατραπεί σε Δούρειο Ίππο της βαριάς βιομηχανίας. Όλα τα τελευταία νομοθετήματα για τις ΑΠΕ στην ουσία ασχολούνται μόνο με βιομηχανικά αιολικά «πάρκα». Βασίζονται σε μια κατάσταση και μια στρεβλή εικόνα ήδη διαμορφωμένη από τις εταιρείες και επιχειρούν επίσπευση με κάθε τρόπο. Χωροταξική προσέγγιση δεν έγινε ποτέ. Ο πρόσφατος ν. 3851/2010 ‘Επιτάχυνση των ΑΠΕ’ θα έχει καταστροφικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Εάν το ζητούμενο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και τον εξορθολογισμό της ενεργειακής χρήσης και ζήτησης και στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κατευθύνσεις που θα είναι πολύ πιο αποδοτικές και με λιγότερο κόστος. Πρώτα εξοικονομεί κανείς και μετά προσθέτει. Με την παρούσα λογική είναι σα να προτείνουμε σε έναν παχύσαρκο αντί για δίαιτα να τρώει και ένα άπαχο γιαουρτάκι μαζί με το γουρουνόπουλο.

Έτσι προωθούνται μονόπλευρα και με απαράδεκτα συνοπτικές μεθοδεύσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών «πάρκων» των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σοβαρά σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από πλούσια βιβλιογραφία, τα οποία παρά το δυσανάλογο κόστος των υποδομών που απαιτούν δε μας απαλλάσσουν από τους συμβατικούς σταθμούς και τα οποία δεν συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα μας.

Αντίθετα το εθνικό διακύβευμα δυσανάλογα βαρύ καθώς μεταξύ άλλων η εξάπλωση τους απειλεί με πρωτοφανή τρόπο την βιοποικιλότητα αλώνοντας και κατακερματίζοντας τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας εντός προστατευομένων περιοχών, αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το ελληνικό τοπίο, το σημαντικότερο εθνικό μας πόρο, μειώνει την αξία γης και ακινήτων και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές του μορφές.

Βλέπουμε με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη να καταργείται ουσιαστικά στο σύνολό της, η ήδη ανεπαρκής νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος αντί να συμπληρωθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Ο τελευταίος νόμος θυμίζει τους ανάλογους για τα ολυμπιακά έργα ή ακόμη τον προπολεμικό Μεταλλευτικό Κώδικα.

Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας δείχνει να καθορίζεται από την προοπτική του εύκολου κέρδους. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θλιβερή όχι μόνο για τις καταστροφές που θα προκαλέσει αλλά γιατί θα έχει απαξιώσει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας κάτι που δυνητικά ήταν σύμβολο ελπίδας. Κι ας μην ξεχνάμε πως η πρώτη ύλη για όνειρα και πολιτισμό είναι η παρθένα φύση".


Η φωτό της διαδήλωσης στην Γερμανία, είναι από το http://www.epaw.org/events.php?lang=en. Όλη η Ευρώπη (και οι Γερμανοί) είναι ξεσηκωμένη κατά αυτού που όλο και περισσότεροι έχουν καταλάβει είναι απάτη. Και από απάτες στην Ελλάδα...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που είναι το εύκολο κέρδος και για ποιόν. Θα κερδίσουν αυτοί που τις πουλάνε και οι εδώ μεσίτες τους και θα χάσουμε όλοι εμείς που πληρώνουμε λογαριασμούς. Από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πληρωθούν όλα αυτά. Κάθε μία που μπαίνει είναι καπέλο στον λογαριασμό.

Ανώνυμος είπε...

Και αυξημένο ρεύμα και φόροι:

Νέο «μπαράζ» φόρων επιφυλάσσει για τους φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2011, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Εκτός από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, τη φορολόγηση των αυθαιρέτων, τη φορολόγηση αμοιβών σε είδος, την αδειοδότηση των τυχερών παιχνιδιών, την αύξηση των φόρων πολυτελείας, τον «πράσινο» φόρο, τους φόρους στους ημιυπαίθριους και τα νέα τεκμήρια κ.λπ., στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπεται ακόμη και η αύξηση της φορολογίας και στα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και η -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- νέα έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με συντελεστές που θα φτάνουν το 10%.

Αν και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, παρ' όλα αυτά προωθεί το συγκεκριμένο μέτρο για να εισπράξει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επιβάρυνση των φυσικών προσώπων αλλά και για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο των εσόδων που θα ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ.
(από σημερινή Ναυτεμπορική)

Ανώνυμος είπε...

Κυκλοφορεί και μία μελέτη για πόσα αιολικά σηκώνουν τα νησιά. Οι "μελετητές" γράφουν ότι μπορούν να τις βάζουν σε απόσταση 75- 150 μέτρων από ιδιοκτησίες.

Να πάνε να πηδηχτούνε και οι μελετητές και η ΡΑΕ και η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ που σπρώχνει αιολικά

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΜΟΔΥΤΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΘΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ?ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ?ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΓΝΑΤΙΑ?

αμμοδύτης είπε...

Χρωστάμε 180% του ΑΕΠ. Είμαστε ελλειμματικοί ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ. Ο προϋπολογισμός του 2011 θα έχει περισσότερους φόρους από περικοπές και θα έχει περικοπές. Αλλά το ΑΕΠ θα συνεχίσει να βυθίζεται.

Μιλάνε για δεύτερο μνημόνιο, και αυστηρότερα μέτρα το ...2012! Και είμαστε ήδη στο πρώτο, και, τεχνικά, χρεοκοπημένοι.

Πού βρήκαν λεφτά για έργα και πλακοστρώσεις προεκλογικά, ένας Θεός το ξέρει... Που θα βρόύμε λεφτά να πληρώνουμε ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΕΝΑ τιμολόγια ΔΕΗ, με περισσότερους φόρους, ανεργία και ύφεση, επίσης μόνο ο Θεός το ξέρει.

Προσωπικά, δεν έχω όρεξη να δώσουν ούτε μία δραχμή -- συγγνώμη, ένα λεπτό -- για το λιμάνι, και πιστέυω ότι το ψέμμα και η φούσκα των τελυταίων εβδομάδων θα φανεί μετά τον Νοέμβριο. Δυστυχώς ΕΜΕΙΣ είμαστε οι φαλιρισμένοι, ΕΜΕΙΣ θα πληρώνουμε. Και όσο πάει.

Ανώνυμος είπε...

Μαϊμούδες και μπαταχτσήδες και εταιρίες μίας χρήσης που αφήνουν τα μηχανήματα και εξαφανίζονται.

Ανώνυμος είπε...

Η Σιούτη “ξανακτύπησε”

Να μπουν ΑΠΕ ακόμη και σε καμένα δάση

04/10/2010 20:07

Η πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, κα Γλυκερία Σιούτη ξανακτύπησε καθώς τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέες

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=83942

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Καλύτεροι είστε εσείς? Και η ΝΔ ψήφισε τον Μπιρμπιλονόμο

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

*Σχετικά με* : Ενημερωτική εκδήλωση
_"Οι ανεμογεννήτριες έρχονται"_ - Ενημερώσου, Ε

*Δείτε εδώ* τα αποτελέσματα των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς τα τελευταία 5 χρόνια :
*2015*
(Χωριό Δρακοπουλάτα- βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού όπου τοποθετήθηκαν οι ανεμογεννήτριες).
° https://youtu.be/UVVJkgN9_88

° https://youtu.be/cuHVfGikLM0
..................
*2019*
(Αγία Ευφημία - είναι το μέρος όπου καταλήγουν τα νερά και τα φερτά υλικά).
_Πριν δύο εβδομάδες:_ https://youtu.be/7SGki_RpIXo
_Πριν έξι μέρες:_
° https://youtu.be/ioMOGoDxvwM

° https://youtu.be/eHA5A9RfVfo

Δρακοπουλάτα ξανά τα ίδια !!!
https://youtu.be/oZetjC2bXGU