Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Δίας


Δεν απειλούσα ότι θα βρω τηλεσκόπιο; Βρήκα. Λίγο δανεικό, λίγο δεν ξέρω να το χειριστώ, αλλά αντιστοιχεί σε φακό 1900 mm με "άνοιγμα" φακού f/15. Κοινώς, θα έβλεπες μια χαρά σε μια παραλία με λιακάδα.

Ο Δίας φαινόταν σαν ένας δίσκος, μεγέθους ρεβυθιού, με τρεις κουκίδες αριστερά και μία δεξιά (οι 4 εύκολοι πλανήτες του) αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η εικόνα ήταν ή δεν ήταν αντεστραμμένη)...



Και άλλο να δεις, και άλλο να φωτογραφήσεις. Θέλει ταχύτητες κάτω του 1/500 του δευτερολέπτου, και έστω και με κλειδωμένο τον καθρέφτη στην φωτογραφική, θέλει αυτό το καλώδιο που σου επιτρέπει να πατάς από μακριά, χωρίς να ακουμπάς την μηχανή ή το τηλεσκόπιο. Τέτοιο δεν βρήκαμε...


Έτσι αυτό που δείχνω είναι στα 1/640 δευτ. και 1/500 δευτ., και θα ήθελε μάλλον 1/125. Ωστόσο αυτές τις μέρες ο Δίας είναι πολύ κοντά στην Γη, ανατέλλει περί τις 9 το βράδυ, και χωρίς φεγγάρι, είναι λαμπρός.


Βέβαια, από τότε που τα διαστημικά τηλεσκόπια και τα ρομποτικά διαστημόπλοια άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες, αυτές που βγάζουμε εμείς οι θνητοί είναι λίγο ...φτωχοί συγγενείς.

4 σχόλια:

Suspect είπε...

η προσπαθεια ομως αξιεπαινη! :)

n είπε...

Επειδή ψάχνομαι για τηλεσκόπιο, τί μάρκα χρησιμοποίησες;

Ευχαριστώ,
OFIOS

Ανώνυμος είπε...

Εξαίρετη φωτό!
Συγχαρητήρια!
@αλλενάκι

αμμοδύτης είπε...

ευχαριστώ, είναι ιδιαίτερα ...υπαρξιακό το να ψάχνεις πράγματα στον ουρανό μέσα από τηλεσκόπιο.

ΟΦΙΕ, χρησιμοποίησα ένα Meade ETX-125 (χειροκίνητο, βγαίνει με Astroscan που βρίσκει σχεδόν κάθε αντικέιμενο αυτόματα)

Ένα καλό ζευγάρι κυάλια (πχ ναυτικά) είναι καλύτερη επένδυση από τηλεσκόπιο. Τα περισσότερα, ιδίως αυτά με ωραίες φωτό στην συσκευασία είναι για πέταμα, και κανένα μα κανένα δεν δείχνει εικόνες σαν αυτές από το Hubble ή άλλες της ΝASA.

Από το λίγο που το έχω ψάξει, τα Scmidt Cassegrain (μέχρι 16 ίντσες) είναι ικανοποιητικά. Αυτό που χρησιμοποίησα είναι Maksutov-Cassegrain, τυπικά μικρότερα, αλλά πιο βολικά σε μεταφορά. Τα Newtonian έχουν χαμηλότερη τιμή για αντίστοιχη απόδοση, αλλά είναι ογκώδη και πιο δύσχρηστα.

Για αυτό, αν μπορείς, δανείσου!

ΥΓ. Δεν είναι μόνο το τηλεσκόπιο ακριβό, πανάκριβα είναι και οι τρίποδες και τα eyepieces ("προσοφθάλμιοι φακοί"). ΜΗΝ πάρεις τηλεσκόπιο από κατάστημα παιχνιδιών, καί όσο ακριβό και αν πάρεις, πάλι μην περιμένεις εικόνες Hubble.