Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ονείρου τέλος (2)


Σε αυτό το εικονικό ταξείδι στις Μικρές Κυκλάδες και την Νάξο, επέλεξα να δείξω το όνειρο. Την Ελλάδα της δεκαετίας του ’70 ή του ’80. Έτσι ήταν, αλλά μην σας κοροϊδέψουν οι εικόνες που ανήρτησα… Και τις διάλεξα και τις επεξεργάστηκα, κρύβοντας ή λογοκρίνοντας ασχήμιες της τελευταίας 20ετίας.

Είχαμε κάποτε την ωραιότερη χώρα στον κόσμο, και σε αυτήν την χώρα οι Κυκλάδες ήταν το διαμάντι. Ο σημερινός επισκέπτης θα δυσκολευτεί να δει το τοπίο όπως σας το έδειξα και αν το βρει, θα έχει περάσει από πολλή ασχήμια. Δικό σας είναι το τοπίο δική σας η πατρίδα, αποφασίστε που και πως θέλετε να ζείτε.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν είναι η προσδοκία της ύφεσης, ή ο χειμώνας που δεν έρχεται, ή η συλλογική μας ηλιθιότητα, αλλά μετά 5 χρόνια αυτής της κατάστασης, αναρωτιέμαι αν πάμε να αυτοκτονήσουμε σαν λαός ή αν σιγά σιγά γίνεται και δεν το έχουμε καταλάβει.

Το παιδί το σκότωσαν την νύχτα, οι θλιβεροί πουλημένοι απολογητές του συστήματος μιλάνε στα κανάλια, θλιβεροί των δήθεν δημοκρατικών δυνάμεων. Πέσει δεν πέσει η κυβέρνηση σε 1 ή σε 6 μήνες θα ασχολούμαστε με άλλα, στον θλιβερό μας κατήφορο

Ανώνυμος είπε...

Όλοι ψάχνουν να βρούν καμιά δουλειά και το μεροκάματο της επόμενης βδομάδας. Μην νομίσεις ότι νοιάζονται για τα τοπία. Κι αυτοί που δουλεύουν με τουρισμό πιο πολύ νοιάζονται να λαδώσουν κανένα πουλμανατζή ή κανένα πρακτορα ταξιδιών από το να φτιάξουν την θέα. Για αυτό σε λίγο οι μόνοι τουρίστες θα είναι οι άνεργοι ούγγροι και ουκρανοί που θα έρχονται για διακοπές με τους συγγενείς τους εδώ

u.f.o. είπε...

Αγαπητό ερπετό. Όλες αυτές τις μέρες που πέρασαν προβληματίστηκα πάρα πολύ με το θέμα των ΑΠΕ... και ξαφνικά έπεσε στα χέρια μου το ακόλουθο άρθρο:

"Ενέργεια από ...νεκροταφείο"
«Ζωή» απέκτησε ένα... νεκροταφείο σε μια εργατούπολη κοντά στη Βαρκελόνη της Ισπανίας, από τη στιγμή που μια θάλασσα από ηλιακές κυψέλες εγκαταστάθηκαν πάνω στους... οικογενειακούς τάφους, μετατρέποντας έναν τόπο αιώνιας «ανάπαυσης» σε ένα βουερό κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας. Επίπεδη, ανοιχτή και ηλιόλουστη έκταση είναι τόσο δυσεύρετη στην περιοχή της Σάντα Κολόμα ντε Γραμένετ και το νεκροταφείο της περιοχής ήταν το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος ηλιακής ενέργειας. Η εγκατάσταση (δηλαδή οι 462 ηλιακές κυψέλες) παράγει ενέργεια που επαρκεί για την ετήσια κατανάλωση από 60 νοικοκυριά και διοχετεύεται κανονικά, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό όπλο της τοπικής κοινότητας στη μάχη για την αντιμετώπιση των ακραίων αποτελεσμάτων της βίαιης κλιματικής αλλαγής. «Ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε στους προγόνους μας, οποιαδήποτε κι αν είναι η θρησκεία μας, είναι να παράγουμε καθαρή ενέργεια για τις νεότερες γενιές. Αυτή είναι η επωδός μας», δηλώνει ο Εστέβε Σερέτ, διευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος. Οι υπεύθυνοι λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα επειδή τα πάντα γίνονται με απόλυτο σεβασμό στον χώρο, ενώ οι όποιες αρχικές επιφυλάξεις έσβησαν στην πορεία.
Κ.ΤΖ. (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2008

Νομίζω πως είναι και γαμώ τις ιδέες!
(Αλήθεια ο φίλος μου το κοράκι τί κάνει? Είναι ακόμα Τήνο?)

αμμοδύτης είπε...

καλά όλα αυτά ούφο, και πως ο καθένας τιμά τους νεκρούς του, ή που ψωνίζει παπούτσια μαου είναι αδιάφορο.

Δεν μου είναι αδιάφορη η προπαγάνδα: (1) φτηνή, (2) καθαρή
(ενέργεια). Πρώτον είναι πανάκριβη, δεύτερον είναι συμβολική και επομένως άχρηστη. Για να μεταφέρεις ηλεκτρικό από το νεκροταφείο στο χωριό, θες καλώδια. Τα καλώδια, για να φτιαχτούν, θέλουν παραπάνω ενέργεια (και CO2) από όσο θα παράγιε το ...νεκροταφείο, και την νύχτα; Τι θα κάνεις την νύχτα; Γεννήτρια;

u.f.o. είπε...

Κοίτα ερπετό εγώ γενικά είμαι υπέρ της άποψης ότι τους ανθρώπους ακόμα κι αν είναι ΟΥΦΑ πρέπει να τους τιμάμε όσο είναι εν ζωή. Μετά δεν καταλαβαίνουν τίποτα και μάλλον τις δικές μας τύψεις και ενοχές καλύπτουμε (τα χθεσινοβραδινά γεγονότα και η σημερινή υποκρισία είναι χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτής της πρακτικής).
Προτιμάς να ξηλώνουμε ελιές για να βάζουμε φωτοβολταικά τόξα? Γιατί στην επαρχία αυτό γίνεται με τα προγράμματα επιδοτήσεων. Αν 'πρέπει' κάπου να μπουν προτιμώ να τα βάλω πάνω στο μάρμαρο της ταφόπλακας στο μνήμα του παππού μου παρά στις ελιές που φύτεψε ο ίδιος.

αμμοδύτης είπε...

Μετά από τις μικρές Κυκλάδες λέω να πάω ταξείδι από Καλλιδρομίου προς πλατεία Βικτωρίας… εκεί να δεις «τοπίο». Δεν κάνει για φ/β, γιατί πετάνε πέτρες…

u.f.o. είπε...

Να κοιτάξεις και λίγο κάτω προς το πεζοδρόμιο. Θα δεις δεκάδες νέους να πεθαίνουν κάθε μήνα από την πρέζα αλλά κανένας δεν ασχολείται μαζί τους. Γι'αυτό πριν μίλησα για υποκρισία.

Underwater είπε...

H κατάσταση στα Εξάρχεια βράζει εδώ και πολλούς μήνες. Tο Σεπτέμβριο πήρε το αυτί μου συζήτηση ανάμεσα σε ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής που έλεγαν ότι τα πράγματα έχουν αγριέψει. Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί διάφοροι 'νταβάδες' που μάλλον επωφελούνται από την έλλειψη αστυνόμευσης για να εγκαταστήσουν κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και όλα τ'άλλα καλά που συνοδεύουν αυτές τις δραστηριότητες.
Φυσικά αυτοί οι άνθρωποι καμία σχέση δεν έχουν με την αναρχία και τους νέους που διαδηλώνουν. Δημιουργούν όμως κλίμα φόβου και πανικού. Και πιστεύω πως τα χτεσινοβραδινά γεγονότα ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της κατάστασης που όλοι βλέπουμε όταν περνάμε από εκεί αλλά που στην πραγματικότητα δεν μας ενδιαφέρει. Γιατί αφού τελειώσει η επίσκεψη μας στο Πλαίσιο και τον Παπασωτηρίου πάμε στα χλιδάτα μας προάστια, καθόμαστε μπροστά στην ΤV και ξεχνιόμαστε μέσα στον εικονικό κόσμο των χαζοσίριαλ και των ριάλιτι που δεν πονάει. Γιατί η πραγματικότητα πονάει. Και μάλιστα πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Πρότυπη φωτοβολταϊκή μονάδα αποκτά το Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης.

Η παράδοση του έργου από της εταιρείες BP Solar, RS Energy, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και SMA θα γίνει σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη.

Η εγκατάσταση δίνει τη δυνατότητα στο Χωριό να καλύψει ένα μέρος των ενεργειακών του αναγκών, παράγοντας πάνω από 2.000 KWh «ηλιακής» ηλεκτρικής ενέργειας και αποφεύγοντας την εκπομπή περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Ανώνυμος είπε...

το π[αραπάνω απο την σημερινη Ημερησία

Ανώνυμος είπε...

Ο αγαπητός όφις έχω παρατηρήσει οτι ασχολείται κυρίως αρνητικά με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας προτάσσοντας στα βλαβερά ακόμα και τα καλώδια μεταφοράς.Τι θα γίνει όταν ΔΕΝ φυσάει, τι θα κάνεις όταν ΔΕΝ έχει ήλιο....κλπ. Οι Ισπανοί ,Πορτογάλλοι , Αυστραλοί κ.α. δηλαδή είναι τόσο ηλίθιοι που έχουν ρίξει το βάρος στις εναλλακτικές? Λέω να πάρω παπούτσια παντοφλέ την επομένη που θα αγοράσω μήπως και τα κορδόνια επιβαρύνουν το εξωτερικό μας χρέος.

αμμοδύτης είπε...

Δεν είμαι κατά των ΑΠΕ, αλλά κατά της κοροϊδίας που συνοδεύει την προώθησή τους, και, ΝΑΙ, ηλίθιοι είναι όσοι βασίζονται στις ΑΠΕ για το ενεργειακό τους, είτε έιναι στην Καλιφόρνια, είτε στην Πορτογαλλία είτε στην Ελλάδα.

Ακριβή ενέργεια, για πλούσιους μόνο σε τίμιες χώρες. Ακριβή ενέργεια για απατεώνες, στην Ελλάδα.

Το λέω εγώ, όλη η επιστημονική βιβλιογραφία (δεν θεωρώ έντυποα του Ακτωρα ή του ΔΟΛ επιστημονική βιβλιογραφία)

2-6% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως από ΑΠΕ (χωρίς τα υδροηλεκτρικά). Και από αυτά το 20-30% από φωτοβολταϊκά. Όλη η κουβέντα για 1,8%.

Όσο για τον χαλκό: H ενέργεια παραγωγής του καλωδίου από την ...Σαχάρα στην Ιταλία είναι 10 φορές; 100 φορές; περισσότερη από όση ενεργεια θα παράξει η Σαχάρα.

Απλό ενεργειακό ισοζύγιο και απλά οικονομικά.

Όσο για το χωριό SOS... Το CO2 που αναφέραι είναι χωρίς να υπολογίσει το CO2 που παρήχθη για να κατασκευαστούν τα φ/β, οι βάσεις, τα καλώδια.

Επιδοτήσεις και μίζες. Ευτυχώς με άδεια ταμεία, τα μόνα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα είναι αυτές της φαντασίας μας.

Αν δεν πιστεύεις εμένα, ρώτα έναν απόφοιτο Ηλ-Μηχ του ΕΜΠ, κατα προτίμηση υπάλληλο της ΔΕΗ.

αμμοδύτης είπε...

όσο για τα παντοφλέ παπούτσια, ισχύει ότι θα έπρεπε να ισχύει και με τις ΑΠΕ, καλέ μου ανώνυμε 2:38.

Εσύ πληρώνεις, εσύ διαλέγεις. Δεν μου ζήτησες να σου πληρώνω τα παπούτσια ή τα κορδόνια, αρα δεν με αφορά.

Αφού μου ζητάς να πληρώνω τις ΑΠΕ σου (σαν φορολογούμενο και σαν καταναλωτή), έχω άποψη και με αφορά.

Αν τολμάς, ζήτα να βάζεις ΑΠΕ με 100% δικά σου λεφτά. Αλλά δεν τολμάς γιατί, αν είσαι του χώρου των ΑΠΕ, είσαι αυτό που λένε "κρατικοδίαιτος". Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να γεμίσεις τα χωράφια σου με ΑΠΕ και να λειτουργείς το σπίτι σου...

αλλά δεν θες αυτό, θες να πουλάς το ρεύμα με καπέλλο, να επιδοτείσαι στην εγκατάσταση, και με μια μικρή υπερτιμολογησούλα (έλα μην κάνεις την παρθένα), να μην σε νοιάζει αν ποτέ θα φυσήξει ή θα λάμψει ήλιος.

Α! και ξέχασα, θεωρείς ότι η γη είναι τσάμπα και για πέταμα, ή ανμ είσαι πονηρός, την χωροθετείς να είναι τσάμπα και για πέταμα. Θα σε λέω Εφραίμ από εδώ και πέρα...

αμμοδύτης είπε...

Και υπάρχει και άλλη πτυχή… Εάν σε ενδιαφέρει, έχω δει αρκετές προτάσεις χρηματοδότησης ΑΠΕ από σοβαρούς και από λιγότερο σοβαρούς. Ξέρω τι IRR έχουν αυτές οι επενδύσεις και πόσο από αυτό είναι από το λειτουργικό αποτέλεσμα, και πόσο από την αρχική επιδότηση και πόσο από την εγγυημένη αγορά ρεύματος.

Το IRR, χωρίς την μία ή την άλλη επιδότηση είναι αρνητικό. Που σημαίνει κύριέ μου, ότι τα λεφτά σου τα βγάζεις ΜΟΝΟ από την επιδότηση. Στα δε τα φ/β είναι τόσο βαρβάτη η επιδότηση, που κυριολεκτικά ΔΕΝ σε νοιάζει αν ποτέ δουλέψουν.

Και αυτά πριν το αφανές κόστος κατασκευής δρόμων και δικτύων υποδομής, που στο επιδοτούν από το κράτος ή την αυτοδιοίκηση, ή την ΔΕΗ (ή την ΔΕΣΜΗΕ).

Αυτά τα νούμερα είναι δημόσιες πληροφορίες, αν και κωλύομαι να βγάλω στη φόρα αυτά που ξέρω πρωτογενώς.

Έτσι καλέ μου ανώνυμε, εσύ είσαι μία από τρεις περιπτώσεις:

1. Είσαι καλόπιστος περιβαλλοντολόγος με οικολογική συνείδηση. Να διαβάσεις άρθρα της Εύπλοιας, δεν νομίζω ότι δουλεύουν για πετρελαϊκές εταιρίες, ενημερώσου!

2. Είσαι επιχειρηματίας και ασχολείσαι με ΑΠΕ. Θεωρώ ότι ζεις σε βάρος μου και σε βάρος της ΔΕΗ και των φορολογουμένων, του προϋπολογισμού και του ελληνικού τοπίου που νομίζεις υπάρχει για να βγάζεις μεροκάματο. Ακούγεται προσβλητικό, αλλά έτσι είναι. Και φυσικά που να φανερωθείς, αφού με το κλίμα που επικρατεί μια επερώτηση θα δείξει πως απέκτησες την άδειά σου, και την αξία της.

3. Είσαι μεσάζων , «πιτσικόμης» που ψάχνεις για χωράφια για να πάρει επιδότηση ο πελάτης σου, και εσύ τα νόμιμα. Κανένα πρόβλημα με σένα, καλή τύχη.

Το ενεργειακό ισοζύγιο και το ισοζύγιο των ΑΠΕ (με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά) είναι αρνητικό. Αυτό είναι επιστήμη, δεν έιναι πολιτική, ή άποψη.

Θα χαρώ να απαντήσεις με στοιχεία, θα τα κάνω ανάρτηση, για να είναι σε δημόσια θέα, να μην πει κανείς ότι μονοπωλώ με κριτική χωρίς δικαίωμά σου σε αντίλογο.

Πάντα στην διάθεσή σου

Ανώνυμος είπε...

Τελικά πέτυχα να σε τσιγκλίσω με το κάπως ειρωνικό σχόλιό μου και να βγάλεις τεκμηριωμένη άποψη σε τρία σχόλια. Είναι η πρώτη φορά που σε διαβάζω να τα λες τόσο χειμαρρωδώς .Χαίρομαι . Με έπεισες.
Ο Αγνωστος με τα παντοφλέ.

αμμοδύτης είπε...

όποτε κάποιος πάει να μπει στην τσέπη μου, τσιμπάω.