Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Δεν είναι δυνατόν...(1)


Αυτή η μαρμάρινη εξέδρα είναι στο λιμάνι της Τήνου. Από εδώ βγάζουν λόγο οι «επίσημοι» και οι «λιγότερο επίσημοι». Εδώ κάθονται τουρίστες το καλοκαίρι και πίνουν τον χυμό τους. Εδώ κάθονται οι αλλοδαποί εργάτες, τα βράδια του καλοκαιριού και τρώνε σουβλάκια. Εδώ φλερτάρουν αθώα ζευγαράκια.

Εν έτει 2008, προς 2009, με πολλούς τουρίστες επισκέπτες της Τήνου από Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και Ιταλία, με την Ελλάδα στην ΕΕ, σε αυτή την εξέδρα άκουσα ότι δεν επιτρέπεται η χρήση από καθολικούς, το 1/3 του πληθυσμού του νησιού.

Δηλαδή, δεν μπορεί να ανέβει ο καθολικός παπάς, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου απέναντι, να πει «Ειρήνη Υμίν»; Διότι δεν αφήνει…


Ποιος δεν αφήνει; Η Παναγία της Τήνου; Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου; Ο Δήμος της Τήνου; Ο Νομάρχης Κυκλάδων; Ο Πρωθυπουργός; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; (περαστικά Πρόεδρε)… Μήπως ο κύριος Μπαρόζο της ΕΕ;

Θα μάθω αν αληθεύει και ποιος δεν αφήνει, αν δεν αφήνει...

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια φίδι πότε κατασκευάσθηκε αυτή η εξέδρα? Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο ύπαρξής της στο συγκεκριμένο σημείο διαμέσου του οδοστρώματος. Πάντως σε κάτι πανΤηνιακές γιορτές και πανηγύρια νομίζω οτι ανεβαίνουν και Καθολικοί μεγαλοπαπάδες. Δεν είμαι σίγουρος αλλά αυτή την εντύπωση έχω. Χμμμμ θα ανατρέξω σε φωτογραφικά αρχεία του .biz και θα σας πω.

Ανώνυμος είπε...

Kι όπως είναι όλοι ζεστοι με το Βατοπαίδι…
ΠΙΙΕΤ η Διαπλοκη της Τήνου

Ανώνυμος είπε...

Όχι διαπλοκή. Δεν είναι δαπλεκόμενοι να επηρεάζουν τους πολιτικούς και το κράτος. Στην Τήνο είναι το κράτος

Ανώνυμος είπε...

To ΠΙΙΕΤ διαχειρίζεται πολλά λεφτά, τα έσοδα της θαυμαρουργής εικόνας. Οι άνθρωποι που είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι η αφρόκρεμα της Τηνιακής κοινωνίας. Διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλίαδες ευρώ, πολυκατοίκίες, διαμερίσματα. Κάνουν φιλανθρωπίες, υποτροφίες και πολλά καλά. Πρόεδρος είναι (ήταν;) και ο Ρουμελιώτης (υπουργός Οικονομίας επί Αντρέα Παπαντρέου)

Ανώνυμος είπε...

O Ρουμελιώτης είναι (ήταν?) πρόεδροςστο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ μας και οι Καθολική Αρχιεπισκοπή είναι 'Κράτος' στο Δ. Εξωμβούργου. Για ρωτήστε.... γίνεται έργο αν διαφωνεί ο Μέγας Ναπολέων?

Ανώνυμος είπε...

Απο Πολιτισμό και Ναπολέοντες θα την βρούμε

Ανώνυμος είπε...

Για συγνώμη κύριοι. Προχθές του Αγ. Νικολάου δεν έκανε δοξολογία η Καθολική Εκκλησία στην εξέδρα? Τι είναι αυτά που λέτε, πότε απαγορεύτηκε στο Καθολικό Δόγμα να τη χρησιμοποιήσει. Της Αγίας Δωρεάς δεν κάνει δοξολογία ο Καθολικός Κλήρος εκεί?

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 9.22

Μου τηλεφώνησε ένα άτομο (που δεν θεωρώ προβοκάτορα ή παραμυθά) να παραπονεθεί ότι δεν επετράπη (;) να ανέβει στην εξέδρα ο παπάς στην τελετή του Αγίου Νικολάου.

Επιβεβαίωσα με δεύτερο άτομο ότι, γενικά, δεν επιτρέπεται ή δεν συνηθίζεται, ή αποθαρρύνεται η χρήση της εξέδρας από καθολικούς.

Ίσως αν ξέρεις ποιός παπάς έκανε την τελετή του Αγίου Νικολάου, να του τηλεφωνήσω...

Ωστόσo ανώνυμε, ακου τι άλλο κυκλοφορεί:

(1) Ότι τα μέλη του Ιδρύματος (ΠΙΙΕΤ υποθέτω) πρέπει να είναι Ορθόδοξοι ή να εκλέγονται μόνο από Ορθοδόξους μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (παρ' όλο ότι πρόκειται για αιρετά μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή την Ελληνική Δημοκρατία. Κάπως μπερδεύεται η θρησκεία με ΝΠΔΔ της Ελληνικής Δημοκρατίας

(2) Ότι το Ίδρυμα δίνει υποτροφίες αλλά μόνο σε ορθόδοξους και ότι χρειάζεται πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων (δύσκολο να το πιστέψω)

(3) Ότι κάπως έχει οριστεί επιλεκτικά, η συμμετοχή ενός μόνον Συλλόγου σαν εκλέκτορα, με βάση θρησκευτικά ή κομματικά ή άλλα περίεργα κριτήρια.

Αλλά για να λες ότι γίνονται τελετές από καθολικούς στην εξέδρα, δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω... Μικρό μέρος η Τήνος εξ άλλου.

zavodiniakia είπε...

Ομολογώ ότι ενώ βλέπω διάχυτες και σιωπηλές διακρίσεις σε πολλά επίπεδα, τα της εξέδρας μου ακούγονται και μένα τραβηγμένα. Για το ΠΙΙΕΤ δεν γνωρίζω

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τις υποτροφίες δείτε εδώ http://www.tinos.biz/fitites.htm
Είναι λίγο παλιό αλλά ισχύουν τα ίδια και φέτος.

Ανώνυμος είπε...

4-Πιστοποιητικό χρηστομάθειας που εκδίδεται από τον Εφημέριο της ενορίας στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο σπουδαστής.

(!!!)

Ανώνυμος είπε...

Το 'χριστομάθεια' δεν αποκλείει τους Καθολικούς, χριστιανοί είανι και αυτοί. Μάλλον τους Μουσουλμάνους, άθεους, Ινδουιστές και όλες τις άλλες μειονότητες του νησιού αποκλείει.

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι καθολικοί έχουν κάνει αίτηση για υποτροφία?

Πόσοι έχουν πάρει υποτροφία?

Εκεί είναι το τεστ.

Οι διακρίσεις σε βάρος μειονότητας είναι εξαιρετικά λεπτό θέμα!

Να το συνεχίσετε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι Κυκλαδίτης αλλά θα πω τη γνώμη μου για το θέμα των υποτροφιών. Τα χρήματα του ιδρύματος προέρχονται από ορθόδοξους πιστούς. Είναι λογικό λοιπόν να δίδονται οι υποτροφίες σε ορθόδοξα παιδιά. Επίσης επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό η συμπεριφορά της καθολικής εκκλησίας εκεί είναι χειρότερη από τη συμπεριφορά της δικής μας εκκλησίας. Ειδικά όποιος δεν πληρώνει τον εκκλησιαστικό φόρο δε βρίσκει δουλειά σε ίδρυμα της εκκλησίας (περίπου 30% των προνοιακών οργανισμών νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.) που να χτυπιέται κάτω.

Underwater είπε...

Νομίζω οτι όλες οι απορίες περί υποτροφιών και όχι μόνο λύνονται αν διαβάσει κανείς το καταστατικό το Ιδρύματος. Εκεί αν δεν κάνω λάθος αναφέρει οτι ένας απ'τους σκοπούς του είναι η προώθηση της έρευνας και της γνώσης στο νησί (σαν σύνολο). Δεν μιλάει για θρησκεύματα και δεν διαχωρίζει περιοχές και θρησκεύματα. Μάλλον οι ερμηνευτές του καταστατικού είναι αυτοί που περιπλέκουν τα πράγματα. Ελπίζω κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν το συμφέρον του νησιού και να διορθώσουν τις λάθος πρακτικές. Συμφέρον έχουμε όλοι μας να προωθείται η γνώση και η έρευνα. Έχει κανείς αντίρρηση επ’αυτού?

Underwater είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Underwater είπε...

Επίσης δεν είναι δυνατό το Ίδρυμα να χρηματοδοτεί το Δήμο Εξωμβούργου για να κάνει αποχετεύσεις και έργα υποδομής και να μην χρηματοδοτεί τα παιδιά του ίδιου Δήμου για να σπουδάσουν...δεν έχει νόημα!

Ανώνυμος είπε...

μας κατηγορούν ότι δεν έιμαστε πατριώτες, οτι δεν πολεμήσαμε στους πολέμους.

κάθε χωριο έχει τους πεθαμένους του σκαλισμένους, και περισσότερο τα δικά μας χωριά.

μας λενε φράγκους, φραγκολεβαντινους. οι πειναλέοι που ήρθαν μετά το 1715 από την Πελοπόνησο για να γίνουν προύχοντες. Τουρκοι και αρβανίτες. Ποιους θα έφερναν οι Τουρκοι? τους Μαυροκορδάτους;

Ελληνας Ναύτης είπε...

Pros anonimo 1:11mm

Oraia apopsi

Tha itan endiaferon loipon na rotisoume tous Katholikous kai Protestantes forologoumenous tis Europaikis Enosis an theloun na plironoun tous Orthodoksous agrotes tis Thessalias i poso mallon ton Efraim kai tin parea tou

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο? Άλλο πράγμα ο εκκλησιαστικός φόρος που επιβάλλεται από την Εκκλησία κι άλλο πράγμα τα της ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης από την ΕΕ δε μας πληρώνουν. Για κάθε 5 Ευρώ που έρχονται από εκεί φεύγουν 8 έξω. Είναι δηλ εις βάρος μας. Αν δεν ήταν εις βάρος μας δε θα μας πλήρωναν.

Ανώνυμος είπε...

Matelot Grec

νομίζω τα είπες όλα

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ego apantisa se auto:

"Τα χρήματα του ιδρύματος προέρχονται από ορθόδοξους πιστούς. Είναι λογικό λοιπόν να δίδονται οι υποτροφίες σε ορθόδοξα παιδιά."

kai panta ypo to hristianiko prisma oti ola ta paidia einai kala aneksartitos hromatos thriskeias ktl

Sto thema ton ekklisiastikon foron den eho apopsi kathos stin hora pou zo den yparhei kati tetoio.

Oson afora tin Ellada kai tin Europaiki Enosi isos den eheis adiko oti mas plironoun giati tous synferei. Omos an mas dinoun 5 kai tous dinoume 8, pou vrikame ta alla 3?

Ανώνυμος είπε...

Τα άλλα τρία τα βρίσκεις γιατί παίρνεις 700 Ευρώ κι όχι 1700 όπως παίρνουν αυτοί. Τα 700 Ευρώ είναι κοινωνικό επίδομα πρόνοιας για τα δικά τους δεδομένα. Επίσης τους τα δίνεις διότι δανείζεσαι συνεχώς. Για δες που πήγε το δημόσιο χρέος από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ. Η παραγωγή διαλύθηκε.

Τώρα για το άλλο που λες ο κάθε φορέας φροντίζει τα μέλη του. Η ορθόδοξη εκκλησία φροντίζει τους ορθόδοξους και η καθολική τους καθολικούς. Επίσης με τη λογική σου το ίδρυμα θα έπρεπε να μη χορηγεί υποτροφίες σε ντόπιους αλλά σε κάθε Έλληνα ή ξένο. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Αυτοί μαζεύουν τα λεφτά αυτοί αποφασίζουν που θα τα δώσουν και στους τρίτους που δε συνεισφέρουν κιόλας ούτε δεκάρα δεν πέφτει λόγος.

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα της χρησης της εξέδρας θα ελεγα οτι δεν ειναι γνωστο στην Τηνο και θα αξιζε περισσοτερης προσοχης. Επειδη συμμετεχω σε εκδηλωσεις και δραστηριοτητες της εκκλησιας (ορθοδοξης ή καθολικής δεν εχει σημασια) γνωριζω αρκετα καλά πως έχουν τα πράγματα. Η καθολική εκκλησία ΠΟΤΕ δεν έχει χρησιμοποιήσει την εξεδρα για τελετές, λιτανείες κλπ. Στην προσφατη γιορτη του Αγ. Νικολάου η εξεδρα ΔΕΝ χρησιμοποιηθηκε από τους καθολικους, οι φωτογραφιες το επιβεβαιωνουν. Η μοναδική φορά που επετράπει στην καθολική κοινοτητα του νησιού να χρησιμοποιησει την εξεδρα ηταν στην κηδεια του Σεβ. Ιωαννου Περρη και οχι εξ ολοκληρου, αφου ο Σεβ. Πριντεζης και ο ιερος κληρος παρεμειναν στα σκαλια της. Στην εξεδρα ειχε ανεβει μονο η μπαντα!!!
Αν και η καθολική κοινοτητα εχει επανελειμμενα ζητησει την χρηση της εξεδρας και η απαντηση υπηρξε αρνητική.

Όσον αφορα τις υποτροφιες η αποψη οτι δινονται μονο σε ορθοδοξους φοιτητες δεν ισχυει. Το ΠΙΙΕΤ δινει υποτροφιες και σε καθολικους φοιτητες.

Οπως και να εχουν τα πραγματα ειναι βεβαιο πως η καθολική εκκλησια στην Τηνο και γενικοτερα στην Ελλαδα δεν αντιμετωπιζεται οπως η ορθοδοξη. Τα παραδειγματα που στηριζουν την αποψη αυτη είναι παρα πολλά. Αν θελει ο ελληνας να αισθανεται μερος και μελος της Ε.Ε. καλό θα είναι να δει με περισσοτερη προσοχη το θεμα των μειονοτητων εθνικών, θρησκευτικώ κλπ που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πρεπει να βγει από τον ελληνα η καχυποψια που τον διακατεχει για τον μη ελληνα, μη ορθοδοξο, μη τηνιακο.

Ανώνυμος είπε...

για τις υποτροφίες το άκουσα και εγώ, ότι δίνονται, αλλά από ορθόδοξο άκουσα ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Όπως είπες ανώνυμε 8:43 «ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ»

με βλέπω να διαδηλώνω στην εξέδρα, θα βρω και τηλεόραση για κάλυψη.

Ανώνυμος είπε...

παρακαλω δειτε την αναρτησησ μου στο "Δεν ειναι δυνατον... (2)"

ειναι το 15ο σχολιο που βαζω τα πραγματα στην θεση τουσ γιατι τα ξερω καλά κι απο μεσα