Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές (1)


Πολύ πριν το internet, πριν το blogging, πριν τις αεροφωτογραφίες και τα μονοπάτια… Πριν ανακαλύψουμε τον περιπατητικό τουρισμό, πριν καν γίνει της μόδας ο «πολιτισμός» στην Τήνο… Μα μερικοί από εσάς είσαστε ακόμα παιδιά, και όλοι μας νεώτεροι από ότι είμαστε τώρα.

Τα βράδια καθόμαστε με τις ώρες στον καφενέ… ποιος τον είχε τότε; H Αγνή ήταν; O Λωράν; Ούτε που θυμάμαι. Και λέγαμε ιστορίες για τα Γράμματα, και το Τρικόκαστρο και περίεργα μάρμαρα σε ξαλειμμένα εκκλησάκια πέρα από την Αγία Πακ’λή. Και υποψίες από πλατείς πλακόστρωτους δρόμους στο Β’νί, και την Παλιοκκλησιά που ήταν τότε δύο ώρες δρόμος από το χωριό και είχε ή δεν είχε τάφους; Και άλλες περίεργες πελεκητές πέτρες, στο χωράφι πάνω από τον Σαν Μικαέλ, τον Σπλ’ιώτ’, και πύργους χαμένους στην αντάρα, και ίχνος μεγάλου κτιρίου με κόγχη, κάτω από την Αγία Αναστασιά...

Ώρες ατέλειωτες. Και έλεγε ο Γιώργος πως και τι είχε δει, και ο Πέτρος ότι είχε παίξει ένα λαγό από πάνω, και το Ζαχαριαδί τα βαριόταν τα ιστορικά και αρχαιολογικά, όπως τα λέγαμε, και ενοχλημένος πήγαινε σε άλλο τραπέζι.

Αλλά εμείς εκεί, με τον παπά Αντώνη να μας λέει ιστορίες για υποψίες και ίχνη αρχαίων και μεσαιωνικών και αγνώστου χρονολόγησης πραγμάτων στα χωράφια μας και τα χωράφια των παππούδων μας, και θεωρίες ότι τα βουνά κατοικήθηκαν, και εμείς να απορούμε πως είμαστε τόσο ξεχασμένοι ανάμεσα σε περίεργα πράγματα.

Χρόνια μετά, ο π. Αντώνης Φόνσος έχει δύο στοίβες κείμενα και φωτογραφίες από τον καιρό που ήταν παπάς στα Τέσσερα Χωριά. Οι «Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές» είναι σχεδόν έτοιμες, και ο χάρτης της «μεγάλης βόλτας» είναι εδώ:
http://www.ophioussa.com/photos/diadromes/archdia05x1.jpg

Το κείμενο και οι φωτογραφίες έπονται. Το υλικό δεν είναι δημοσιευμένο και παρακαλώ όχι αντιγραφή και χρήση, και οπωσδήποτε όχι χωρίς ρητή αναφορά στον συγγραφέα τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω οτι ο χάρτης (οι δρόμοι που υπήρχαν και δεν υπήρχαν) μαρτυρούν και την ημερομηνία του εγχειρήματος