Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Αναθεώρηση; (1)


Καλό μήνα!

«Απεργούμε» σήμερα (πέφτει και Παρασκευή…) ώρα για λούφα, παραλλαγή και αναθεωρήσεις.

Αν κρίνω από την υπερκόπωση των ταξιδιωτικών πρακτόρων, των σερβιτόρων στις ταβέρνες και τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες και την άνοδο στο ΧΑ, αναρωτιέμαι… Απαισιόδοξος ήμουν που έλεγα ότι η ύφεση θα ξεκινήσει τον Απρίλιο; Εδώ μιλάνε ότι ξεκινάει η ανάκαμψη. Είπαμε, γράφεται ιστορία από τον περασμένο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, αλλά το βιβλίο λέει ότι 6 μήνες μετά την μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση, ξεκινάει η ύφεση. Οι αγορές έπεσαν τον Οκτώβριο, τώρα είναι Μάης, γιατί δεν γίνεται όπως λέει το βιβλίο;

Χμμμ… Κατ’ αρχάς, αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, που δεν επαναλαμβάνεται, τα πολλά λεφτά δεν χάθηκαν τον Οκτώβρη, «θα» χαθούν αφού ο κόσμος αναθαρρήσει και ξαναμπεί.. Αλλά δεν έχω εκ των προτέρων γνώση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.


Θεωρητικά, τρία πράγματα συμβαίνουν: Ή υπήρχε πολύς πλούτος και δεν υπήρχε αρκετή ρευστότητα, και, με την δημιουργία νέου χρήματος, εξυπηρετήθηκε το σύστημα. Ή έχει πέσει πολύ χρήμα στην αγορά και όλοι παριστάνουμε ότι οι ζημιές δεν έχουν σημασία. Ή είναι όλα ψευδαίσθηση και πάμε οσονούπω για καταστροφή. Ή, φυσικά, και τα τρία… Ή κάτι άλλο που δεν το ξέρω.

Το πρώτο είναι προχωρημένη μονεταριστική προσέγγιση… Το δεύτερο μου θυμίζει το μπάνιο στην μαγική πηγή και την ανάκτηση της παρθενίας. Το τρίτο… δεν έχω καμία θεωρία ή λογική να το στηρίξω (ή να το αντικρούσω).


Το να παραστήσεις ότι δεν υπάρχουν οι ζημιές, είναι εύκολο. Για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου καταργείς την συμβατική λογιστική, στέλνεις τις ζημιές στο φεγγάρι ή σε μία offshore και ξεκινάς καθαρός και πλούσιος. Ακούγεται παράλογο, κάτι σαν διαίρεση με μηδέν, ή ταξίδι με την ταχύτητα του φωτός. Προκειμένου να μην φαλιρίσει το σύστημα όλα είναι πιθανά… Ήδη αλλάζουν την λογιστική πρακτική που λέει ότι «λες την αλήθεια». Τώρα δεν θα λέμε την αλήθεια, θα λέμε «ποια θα ήταν η αλήθεια, αν όλα ήταν φυσιολογικά»

Περίεργα πράγματα... Εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι έχουμε καν μπει στο τούνελ, και εκτιμώ ότι το 2010 θα είναι πιο δύσκολο από το 2009. Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος.

Με συγχωρείτε για τα λουλούδια, κοράκια και άλογα έπρεπε να βάλω, αλλά μέρα που είναι...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ξεχασες το πιο βασικό. ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η Ελλάδα ζει από τα μαύρα, τις υπερτιμολογήσεις, τα δωράκια. Αντί να γκρινιάζεις για την διαφθορά θα έπρεπε να την στηρίζεις. Ελέυθερη και δημοκρατική. Πληρώνεις, παίρνεις.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ αμμοδύτη καλό μήνα και πάντα με πολλά λουλούδια.
Μέρα που είναι ας ξεχυθούμε στους αγρούς, και ας αφήσουμε για αύριο τα πεζά.
Να είσαι καλά

pedinoskatomeritis είπε...

Στις φυσικές επιστήμες κυρίως σε υποατομικό επίπεδο ( μικρόκοσμο) αλλά και σε μεγαλύτερα επίπεδα (ηλιακό, γαλαξιακό, συμπαντικό) κυριαρχεί η απροσδιοριστία και το χάος. Αντίστοιχα σε κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα (τοπικό, εθνικό, υπερεθνικό, παγκόσμιο) ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων (κρατών, οργανισμών, επιχειρήσεων, ατόμων) δημιουργεί αντίστοιχες καταστάσεις. ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΧΑΟΣ και όποιος προσπαθεί με μοντέλα αιτίου – αποτελέσματος να ερμηνεύσει και να προβλέψει το μέλλον μάλλον εθελοτυφλεί. Ο πλανήτης μας αποτελεί ένα χώρο με εκατομμύρια καθημερινές δραστηριότητες με το αποτέλεσμα να είναι συνάρτηση αυτών και με οποιαδήποτε προσπάθεια για τον πλήρη έλεγχο τους να υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες.

En' Tino είπε...

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι
Από το ΑΝΤΙnews:
Επιστρέφει το μαύρο χρήμα στα ΜΜΕ
Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, παρατείνεται για τρία χρόνια το καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες να διαθέτουν το 2% του τζίρου των επιχειρήσεων τους χωρίς παραστατικά και με ελάχιστη φορολόγηση, γεγονός που τους επιτρέπει οποιεσδήποτε συναλλαγές με τρίτα πρόσωπα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος έχει αναδείξει το θέμα, κατήγγειλε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται προνομιακό δικαίωμα στους εκδότες, ενώ τόνισε ότι με αυτή την απόφαση το κράτος θα έχει σημαντική απώλεια εσόδων μέχρι και το 2012. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη ρύθμιση ντροπή και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου να πάρει θέση στο θέμα, καθώς παρατείνεται το “απαράδεκτο δικαίωμα της ραδιοτηλεόρασης να διαθέτει μαύρα ταμεία“.

Πολύ ωραία αυτά που δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μάνος, αλλά γι αυτά που έγιναν με την Ζήμενς και την Ιντρακόμ κουβέντα, ε ;

Ο φίλος από "Rochester"

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 12.14, την θέλουμε φαίνεται την παραοικονομία. Είναι ...εθιστική.

Γεία σου Νοών...Νοείτω, ωραία ήταν η μέρα, ωραία τα χρώματα, αλλά η επαρχία είναι και αυτή Ελλάδα στα προβλήματά της, απλά λίγο πίσω. Χαμός αυτό το Σαββατοκύριακο, όρθιοι στα καράβια...

Πεδινέκατωμερίτη, σε σκεφτόμουν... Οι μικρόι άνθρωποι ψάχνουν τον ουρανό και τα άστρα και τα μικροσκόπια και τους υπερυπολογιστές τους για να μετρήοουν το χάος και την απροσδιοριστία. και αυτό έχει ποίηση. Αν το σκεφτείς αναζήτηση είναι. Ίσως ξέρεις τι είπε ο Αϊνστάϊν...

En' Tino, φίλε από το Rochester, και η επιδότηση του 25% στις τράπεζες, και τα ΜΜΕ... Αυτοί είναι τα αφεντικά των πολιτικών μας, και εμείς παθιαζόμαστε αν θα βγει ο Χ ή ο Ψ, λές και το ένα δηλητήριο είναι καλύτερο από το άλλο, ή λες και έχει σημασία τι τάζουν προεκλογικά... Καλά τα λέει η αντιπολίτευση, αλλά κάθε αντιπολίτευση καλά τα λέει συνήθως...

Ανώνυμος είπε...

I want to know how God created this world. I am not interested in this or that phenomenon, in the spectrum of this or that element. I want to know his thoughts. The rest are details.

Θέλω να ξερω πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Δεν με ενδιαφέρει αυτό ή το άλλο φαινόμενο στο φάσμα αυτού ή του άλλου στοιχείου. Θέλω να ξέρω τις σκέψεις Του. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

I see a pattern, but my imagination cannot picture the maker of that pattern. I see a clock, but I cannot envision the clockmaker. The human mind is unable to conceive of the four dimensions, so how can it conceive of a God, before whom a thousand years and a thousand dimensions are as one?

Βλέπω κάτι αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον δημιουργό του. Βλέπω ένα ρολόϊ αλλά αδυνατώ να φανταστώ τον ωρολογοποιό. Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει τέσσερεις διαστάσεις, άρα πως μπορώ να συλλάβω τον Θεό, μπροστά στον οποίο χίλια χρόνια και χίλιες διαστάσεις είναι ένα;