Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Μοναδικότητα


Η μοναδικότητα του νησιού είναι ότι κάπως ευδοκίμησε σε ένα μεσαιωνικό φεουδαρχικό περιβάλλον με ιδιοκτήτες Βενετούς, που τους ενδιέφερε λιγότερο να εξουσιάσουν (και, με συγχωρείτε, να φορολογήσουν), και περισσότερο να διαφυλάξουν τα στρατηγικά συμφέροντα που είχαν αρχικά στην Πόλη, και τελευταία στην Κρήτη και την Εύβοια.


Και ενώ σίγουρα ταλαιπωρήθηκε το νησί από τους Τουρκο-Βενετικούς πολέμους, δεν νομίζω ότι η ανάμνηση των Βενετών έχει καμία σχέση με την ανάμνηση των Τούρκων στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Η Τήνος είναι γεμάτη από μεσαιωνικά κατάλοιπα που χάνονται. Λέξεις, δικαιώματα νερού, αγροτικές συνήθεις, αρχιτεκτονική. Όπως τα μονοπάτια (συγγνώμη, οι δρόμοι), είναι η ιστορία του νησιού, έτσι και τα παλιά σπίτια που χάνονται, ένα-ένα, είναι η ιστορία του νησιού.

Πρέπει να ψάξω την βιβλιογραφία να δω τι υπάρχει για Τηνιακή αρχιτεκτονική, και κυρίως για την χωροταξία των χωριών και των οικισμών. Για το δεύτερο, λίγα πράγματα, μάλλον. Η παραδοσιακή διάταξη που φαίνεται ακόμα και στον μη ειδικό επισκέπτη, έχει ένα κεντρικό δρόμο, σπίτια κοντά το ένα στο άλλο, με μεσοτοιχίες, είτε για οικονομία πέτρας, είτε για άμυνα εναντίων πειρατών και πονηρών.


Και όλα αυτά μέσα σε περιβόλια, λαγκάδια, δέντρα, πηγές και ατέλειωτες χειροποίητες πεζούλες.

9 σχόλια:

Far away είπε...

Θα είχε ενδιαφέρον να το ψάξεις. Στις παραδοσιακές κοινωνίες (σε αντίθεση με τις αστικές) το οικοσύστημα ανθρώπου-περιβάλλοντος είναι ανοιχτό με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές να είναι ερμηνεύσιμες μέσα από την ομοιοστασία και την δυναμική με την οποία αναπτύσσονται οι οικισμοί.
Τα μονόχωρα σπίτια κολλητά το ένα στο άλλο συνήθως εξυπηρετούσαν αμυντικούς σκοπούς, αντικαθιστώντας κατά κάποιο τρόπο τα τείχη.
Για τους περιστεριώνες και το «droit du colombier» να γράψεις. Πόσους έχετε στην Τήνο; Χίλιους;

En' Tino είπε...

Τι μου θύμισες τωρα...
Τη γιαγιά μου που μου έλεγε "...βάλε το τρικό σου", δηλ. τη φανέλα

Artanis είπε...

Την πάτησα με τις ΝΖηλανδικές βελανιδιές, σου στέλνω μέηλ...

Ανώνυμος είπε...

Τα παλιά σπίτια είναι ωραία, αλλά όχι πρακτικά. Εχουν υγρασία. Η πέτρα με τον καιρό χανει τις δομικές και στατικές της ιδιότητες. Το κόστος αναπαλαίωσης είναι θεωρατο και μεσα σε χωριά ακόμα δυσκολότερο. Έτσι όσο και να αρέσουν είναι δύσκολα.

Ανώνυμος είπε...

Τι να τα κάνεις τα βελανίδια τέτοια εποχή; Αφού ωριμάζουν φθινόπωρο και φυτεύονται Φεβρουάριο. Και στη ψύξη να τα βάλεις, πάνω από ένα μήνα δεν θα διατηρηθούν. Πεταμένα θα πάνε.

Ανώνυμος είπε...

Έξι μήνες ήθελα να πω.

Ανώνυμος είπε...

Η Τήνος είναι μοναδική στο ότι οι τοπικοί της άρχοντες εκφράζοντας την λαϊκή βούληση προφανώς περιφρονούν την μεσαιωνική μοναδικότητα. Στην Αγγλια, όλη η Τήνος θα ήταν διατηρητέα αλλά εμείς έχουμε τα προσκυνήματα βοήθειά μας.

Ανώνυμος είπε...

http://greekpoliticalreview.blogspot.com/2009/05/blog-post_13.html

αμμοδύτης είπε...

far away το droit du colombier είναι καλά παρουσιασμένο στο διαδίκτυο. Έγραψα κάτι σχετικό για την Τήνο, θα το βάλω απόψε. Η αρχιτεκτονική της Τήνου είναι φτιαγμένη από τον φόβο των πειρατών (και από την ανακούφιση ότι πέρασε ο φόβος των πειρατών)

En'Tino πρέπει να συγκρίνουμε κα΄ποια στιγμή τι μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας!

Artanis, "no worries" που λέτε εσείς οι ΝΖ...

Ανώνυμε 4.36,βλέπω απίθανα λεφτά να χαλιούνται σε καρακιτσαριά, άρα άλλο είναι το πρόβλημα...

Ανώνυμε 7.17 και 7.21. Το έψαξα πως φυτεύονται βελανίδια από το Νότι ημισφαίριο στο Βόρειο. Ή τα αφήνεις σε στεγνό (αλλά όχι ζεστό και ξηρό) χώρο μέχρι τον Οκτώβριο και τότε στο χώμα (ή σε ψυγέιο με υγρασί και μετά σε χώμα), ή τα βάζεις αμέσως στο ψυγείο σε υγρό περλίτη, τον Αύγουστο στο χώμα, λίγη ζέστη να κάνει μέχρι τον Οκρώβριο, έχεις βελανιδιές.

Ανώνυμε 9.12, έστω και με καθυστέρηση οι άνθρωποι μαθαίνουν.