Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Τα ...ξένα φυτά


Χμμ... πολλούς Αθηναίους βλέπω στο νησί. Οι ετεροδημότες βρήκαν ευκαιρία να έρθουν να κάνουν κανένα χουσμέτι. Οι "γνήσιοι" Αθηναίοι ήρθαν για μπάνια τριημέρου. Όλοι πάντως μαζεύουν κάπαρη, είδα και έπαθα να βρω μία που να μην έχει κάποιον από δίπλα να την μαδάει.


Ο ήλιος έψηνε σήμερα, δεν σκέφτηκα τίποτα το σοφό, ούτε είδα γεράκια σήμερα. Εξαφανισμένα. Είδα όμως δύο λαγούς λίγο μετά την δύση του ηλίου.


Όπως έγραψε και κάποιος, πανσέληνο έχουμε σήμερα (Κυριακή). Μην ζορίζεστε με τα ξένα φυτά... Οι ντομάτες, οι πατάτες, το καλαμπόκι είναι όλα από την ...Αμερική. Τα βερίκοκα από την Περσία. Οι φοίνικες των Καναρίων, ξέρετε. Τα leyland, οι ευκάλυπτοι, το γιασεμί, επίσης εισαγόμενα. Οι ευκάλυπτοι κάποτε θεωρούνταν υγιεινά δέντρα (επειδή στραγγίζουν κάθε νερό στην περιοχή τους). Φυσικά, τα γεράνια εισαγόμενα. Και έχω ακούσει ότι οι βελανιδιές στις Κυκλάδες είναι εισαγωγή από τους Βενετούς για βυρσοδεψία, αλλά δεν το έχω επιβεβαιώσει.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι φωτογραφίες...

Ανώνυμος είπε...

Τα ξένα φυτά είναι μικρό κακό. Οι ξένοι παράγοντες μεγαλύτερο...

Ελληνας Ναύτης είπε...

Oi ksenoi paragontes kanoun ti douleia tous. Oi ntopioi ti kanoun?
Kai poios tous psyfizei kai poios tous anehetai? Kai giati?
Mipos oloi i shedon oloi volevontai? Giati an se enohlei kati to stelneis spiti tou i to vazeis fylaki. Amesa!

Sorry gia to sholio Kyriakatika alla eho varethei tin aionia Elliniki grinia kai tis atermones filosofikes syzitiseis.

Opos leei kai o Eli Wallach " When you have to shoot, shoot, don't talk."


Kai sto thema mou tora,

Ammodyti kala kaneis me ta fytemata sou.
Mia grigori erotisi.
Pia einai ta "epistimonika" onomata (scientific names)tis Fidas kai tis "tiniakis" Velanidias? Mporei kaneis na vrei fides se fytoria?

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικές εικόνες.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι αμπελοφάσουλα που έλεγες τα φύτεψες; Θα δούμε καμιά φωτό απ' το μποστάνι ή είναι νωρίς ακόμα;

αμμοδύτης είπε...

Matelot Grec,

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βελανιδιάς. Μόνο στην Τήνο, από τα χαρακτηριστικά του βελανιδιού πρέπει να έχουμε τρία είδη, ή ποικιλίες. Στη Βωλάξ σχεδόν σίγουρα έχει Quercus macrolepis και Quercus vallonea, αν και μπορεί να είναι ποικιλίες του Turkey oak ή quercus cerris. (Και πουρνάρια έχουμε αλλά σε αντίθεση με τις βελανιδιές είναι αειθαλή).

Η «φίδα» είναι juniperus phoenicea, «Άρκευθος» στα ελληνικά. ΔΕΝ είναι κυπαρίσσι ή αγριοκυπάρισσο, ή κέδρος (cedar), είναι άλλο φυτό. Είναι κοινό φυτό και στην Αττική έχει πολλές στις Ανατολικές ακτές, από το Σούνιο και πάνω. Προς την Βραυρώνα εκτός από j. phoenicea έχει και juniperus oxycedrus. J. oxycedrus έχει πολλούς στην Νάξο, Δονούσα (και στην Αττική), ενώ στην Νότια Κρήτη έχει μια ποικιλία με μεγαλύτερο καρπό juniperus oxycedrus macrocarpa.

Οι γιουνίπεροι πολλαπλασιάζονται με σπόρια ή με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα χρειάζονται θερμαινόμενο τραπέζι, υδρονέφωση, φασαρία, αλλά έχεις μικρά φυτά σε 3-6 μήνες. Τα σπόρια θέλουν υπομονή. Πρέπει να είναι μεστός (μαλακός και πολύ σκούρος) ο καρπός, τον μουλιάζεις σε νερό, ή νερό με ξύδι, ξεπλένεις, έχει τρία σποράκια σε κάθε «φρούτο». Τα βρίσκεις τον Νοέμβρη. Ψυγείο (σε βρεμένο περλίτη, στην συντήρηση) τον Απρίλιο-Μάϊο σε γλάστρες ή τελάρα με τύρφη. Φυτρώνει 1 στα 10. Βέβαια, τα έχω δει να φυτρώνουν κάτω από το μητρικό φυτό, χωρίς τέτοια ταλαιπωρία.

Σε φυτώρια υπάρχουν cultivars, αλλά όχι το j. Phoenicea. Πρίν 5-6 χρόνια είχα φτιάξει μια παρτίδα 15-20 φυτά και άλλα έχω φυτεμένα, άλλα έχω δώσει σε ντόπιους. Οι φίδες ξαλείφτηκαν επειδή τις χρησιμοποιούσαν για τράβες. Στην Ξινάρα είχε μία μεγάλη, δέντρο 6-8 μέτρα αλλά την …έκοψαν!!! Οι δικές μου είναι 8-15 χρονών και έχουν ύψος από 2-3 μέτρα.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμοι, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

Ανώνυμε 8.26, υπομονή...

Ελληνας Ναύτης είπε...

Euharisto para poly Ammodyti. Vlepeis ksekinao kai ego ena mikro programma anadasosis apo tou hronou kai ligi voithia einai poly hrisimi