Το παρατήρησα και το 1973… Σε καιρούς «κρίσης» όλοι θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται είτε με αναλύσεις επιστημονικές ή με μεταφυσικές δοξασίες. Αλλά πάντα έτσι δεν γινόταν; Και οι αρχαίοι έψαχναν εξηγήσεις για το παρελθόν και προβλέψεις για το μέλλον και οι διάφοροι στον 14ο αιώνα προσπαθούσαν να εξηγήσουν την αρρώστια που άλλαξε την Ευρώπη.
Το 1973, νομίζω, πρωτοβγήκε η θεωρία του Κλαμπ της Ρώμης και των Ορίων της Ανάπτυξης, που, όσο θυμάμαι, έλεγε ότι η ανάπτυξη εξαρτάται σε τελευταία ανάλυση από την ενέργεια, τον καιρό, την γη και την φύση. Οι μηχανολόγοι φτιάχνανε πολύπλοκα μοντέλα σε υπολογιστές που δούλευαν με μαγνητικές ταινίες και διάτρητες χάρτινες καρτέλες… Οι λιγότερο βαρετοί, ίσως υπό την επήρεια ινδικής κάνναβης, έβαζαν τις βάσεις για την αναβίωση της λατρείας της Μεγάλης Θεάς, στα λαμπρά χρόνια πριν το AIDS.
Νομίζω λοιπόν ότι το AIDS, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ήταν η απαρχή των υπερβολών στις κεφαλαιαγορές, αφού αντί να βιάζεται ο κόσμος να βρει την υπέρβαση, από το φόβο της αρρώστιας, γύρισε στο άγχος και την υπερεργασία . Η γενιά των λουλουδιών έγινε συμβατική.
Κατά τα άλλα, τολμώ να πω ότι η διατραπεζική κρίση ρευστότητας τουλάχιστον στις ΗΠΑ είναι στάσιμη, αν όχι σταθερή. Ο φόβος της ύφεσης υπερισχύει του φόβου της άμεσης τραπεζικής κατάρρευσης και του υπερπληθωρισμού. Το πετρέλαιο αδιαφορεί για τις δηλώσεις του καρτέλ. Η αγορά συνειδητοποιεί ότι τα τρις της ρευστότητας δεν θα βγουν ούτε για την ανακούφιση ιδιωτών ούτε για χρηματοδότηση εταιριών. Στις επόμενες μέρες, αυτό θα είναι θέμα, νομίζω. Επίσης θα φανεί ότι οι χώρες της Ασίας πρέπει να προσεχθούν, τουλάχιστον από την Αμερική με την οποία συναλλάσσονται.
Προς το τέλος της εβδομάδας φάνηκε μια φυγή προς το δολάριο, όχι τόσο επειδή η Ευρωζώνη τύπωσε περισσότερα, αλλά επειδή, ίσως πρόσκαιρα, ίσως όχι, οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν περισσότερη ασφάλεια εκεί, και μεταξύ μας, όταν κουνηθούν, οι Αμερικανοί είναι μια χώρα, όχι 20 ή όσες είμαστε εμείς.
Πολλά θα ξεκαθαριστούν μετά τις Αμερικάνικες εκλογές. Αν ο Ομπάμα βγει, κι αν επιλέξει επαναφορά ρυθμίσεων αντί φορολογίας και αναδιανομής, κι αν ασχοληθεί με το ενεργειακό, η Αμερική και οι δορυφόροι της θα φύγουν μπροστά. Με λίγη τύχη, το νέο New Deal θα προβλέπει πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σίγουρα πρέπει να τελειώνουμε με το πετρέλαιο, και την διαπλοκή του. Και μην κοροϊδευόμαστε, μία είναι η λύση και η τεχνολογία και τα συστήματα ελέγχου της είναι πεπατημένα. Στην Αμερική, ήδη έχει ανέβει η ανεργία...
Δεν έχω την αλαζονεία να ρωτήσω ποιοί προσέχουν τα της Ευρωζώνης, ούτε τι σκέφτεται η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ για τους προσεχείς μήνες.
6 σχόλια:
Σιγά μην ασχοληθει ο ΣΕΒ ή οι συνδικάλες. Αυτοί ψάχνουν να βρουν τα λεφτά τους στην Ελβετία
Νόμιζα ότι το Κλαμπ της Ρώμης είχε θεωρηθεί αποτυχημένο στην μεθοδολογία και τις προβλέψεις
Δέκα οικολογικές οργανώσεις: «Πάρτε πίσω τον τσιμεντονόμο σας»
Επαχθές για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον είναι στο σύνολό του το νέο σχέδιο ειδικού χωροταξικού του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον τουρισμό, σύμφωνα με δέκα οικολογικές οργανώσεις που ζητούν την απόσυρση της «πρότασης τσιμεντοποίησης».
Τουρισμός για την ηγεσία του υπουργείου σημαίνει: κτιριακά συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης. Αν δεν το γνωρίζατε, οι «δέκα» σάς το θέτουν υπ' όψιν συνοψίζοντας τους λόγους της διαφωνίας τους για το χωροταξικό.
- Αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμού που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές.
- Διατηρεί το σημερινό απαράδεκτα χαμηλό όριο των 50 μέτρων απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη.
- Χωροθετεί τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτα και σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριοτέρου τουριστικού προϊόντος μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον.
- Δεν εισάγει καμία απολύτως ρύθμιση για την ποιότητα των κτιρίων, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές.
- Επιμένει στη δόμηση 5 ανώνυμων βραχονησίδων και
- Στην περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων ανάπτυξης με βάση τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών.
- Επίσης αγνοεί προκλητικά την απόλυτη ανάγκη επιστημονικού υπολογισμού και σεβασμού της συνολικής φέρουσας ικανότητας των προς τουριστική εκμετάλλευση περιοχών.
- Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές κ.λπ. κ.λπ.
Οι δέκα που υπογράφουν είναι: Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΟΓΕΙΟΣ SOS, MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς.
* Την υπηρετική σχέση του ΥΠΕΧΩΔΕ με τα μεγάλα συμφέροντα του real estate κεφαλαίου και της τουριστικής μονοκαλλιέργειας εκφράζει το σχέδιο για τον τουρισμό του υπουργείου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μάκης Σταύρου, πρόεδρος του ελληνικού δικτύου «friends of nature».
Φίδι ήσουν με τους βαρετούς ή με τους λιγότερο βαρετούς?
ανώνυμε 2.32, που να θυμάμαι...
μελετηρέ 10.40, η μαθηματική απεικόνιση οικονμικών μοντέλων, βασισμένη σε θεωρίες για συστήματα ελέγχου, έδειξε γενικές τάσεις συμπεριφοράς. Δεν νομίζω ότι περίμενε ακνείς ακρίβεια, μοντέλα ήταν (βάσει των μοντέλων το πετρέλαιο θα είχε τελειώσει εδώ και 10 χρόνια...
Τέτοια μέρα και μας ενημερώνεις για τα οικονομικά;
Χρόνια πολλά για την ''ημέρα''...
Πές στον ανώνυμο των 11.17 οτι μόνο αυτό μπορεί να μας αλλάξει λίγο την βιομηχανική ζώνη (που δεν είναι και έτσι ακριβώς)
'Οσο για τα 100 μέτρα και το Συμβούλιο Επικρατείας Ανώνυμε έπρεπε να έχεις κληρονομήσεις καμιά καυκάρα απο τους γονείς σου και να είναι όλη μέσα στην ζώνη των 100 μέτρων,να την πλήρώσεις με την μεγαλύτερη τιμή της αντικειμενικής(περίπου 20€τ.μ.),και να μην κάνουν μέσα ούτε κατσίκια.
Δημοσίευση σχολίου