Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Καταστροφές

Δεν ήταν μια ανέμελη Τρίτη η προηγούμενη για όλους.


Στο χωριό Καρδιανή χτύπησε ο κώδωνας του κινδύνου για τους κατοίκους του, αφού έντρομοι έβλεπαν τα ορμητικά νερά ανακατεμένα με τη λάσπη να εισβάλλουν στα σπίτια τους.


Σήμερα δύο μέρες μετά το γεγονός αυτό προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν και να καθαρίσουν τα σπίτια τους.


Πολλά σπίτια πλημμύρισαν και ειδικά σε ένα η ζημιά ήταν τόσο ολοκληρωτική,


που οι ιδιοκτήτες του αναγκάστηκαν να πετάξουν όλα τους τα υπάρχοντα και τώρα να μένουν σε γειτονικά σπίτια. Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι είναι ηλικιωμένο και με προβλήματα υγείας.


Νομίζω ότι οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Τέτοια καταστροφή δεν την έχουν ξαναζήσει οι Καρδιανιώτες αλλά και το γεγονός ότι σε τόσα πολλά σπίτια μπήκε σαν χείμαρρος η λάσπη ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για όλους τους Τηνιακούς.


Αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Εξωμβούργου εδώ και δύο μέρες ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες.



Οι τελευταίες φωτογραφίες είναι από το λαγκάδι του «Καναβά» στο δρόμο από την Αετοφωλιά προς Πλατειά.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει και συνέχεια...

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας και μπράβο aerial. Καλά τα κεράσματα και οι γιορτές αλλά καλό και να φαίνεται η δύσκολη πραγματικότητα. Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες. Εναμιση μέτρο νερό φαίνεται στα σπίτα.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά.
Το νερό αν δεν εμποδισθεί φεύγει κι όσο ορμητικό κι αν είναι άντε να φαρδύνει στα πλάγια τις όχθες του.
Εδώ κάποιος ή κάποιοι, μετά σύγχρονα μπετουδάκια που έχει γεμίσει ο τόπος και "Αλβανών ένεκα", για να δείξει ο ταλαίπωρος την ιδιοκτησία του κι όχι για να την προστατέψει γιατί δόξα τω Θεώ όλοι έχουν, θάπιασε και θα σήκωσε τίποτε τοιχαλάκια,όπως τα λένε, και θα άλλαξε τη ροή του νερού.

Αν είναι έτσι, όσοι έπαθαν ζημιές αυτούς να κηνυγήσουν για να βάλουμε κάποτε μυαλό. Αν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις. Βέβαια φταίει και ο Δήμος που ενώ κάνει μπάμ η παρανομία κοιτάει αλλού.
Είμαι μακρυά και περιμένω απάντηση από τους επι τόπου πραγματογνώμονες.

Ανώνυμος είπε...

60άρηδες και πάνω δεν θυμούνται τόσο νερό πάνω από το βουνό που κατέβηκε και από τη μια και την άλλη πλευρά. Το νερό στη Καρδιανή δεν το θυμάται κανεις τόσο. Το τεχνικό στο λαγκαδι στις δύο τελευταίες φωτογραφίες πάντα ήταν λάθος. Το λαγκάδι αυτο και η Ζωδεμένη από το βαθος τους φαίνονται ότι κατεβάζουν ποτάμια. Στου καναβά έπρεπε να έχει και σωλήνες όπως έχει και να ειναι σαν "πλύστρα" με ενισχυμένο μπετο ωστε το νερό να φευγει από πάνω.

Τα τοιχαλάκια και τα μπετουδάκια από αλλοδαπούς που δεν ξερουν τι σημαίνει Τηνος είναι πρόβλημα. Και σε σπίτια καταρέουν οι ψεύτικες ξερολιθιές
Το νερο ηταν πάντως παντως πρωτοφανές. Ο Δήμος έκανε ότι μποορούσε και ο Δήμος δεν είναι αστυνομία ποιοτικών κατασκευών και πολεοδομίας. Για να μην μπερδευόμαστε

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ευαισθησία !!!!
Πρώτη μας έννοια να βγάλουμε το Δήμο απ έξω. Μα έτσι του προσφέρετε τις χειρότερες υπηρεσίες, διότι ούτε η δική μου αλλά ούτε η δική σου γνώμη μετράει, στην διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Εκεί τα πράγματα τα ορίζει ο Νόμος και δεν είναι ούτε απλά ούτε εύκολα.
Εγώ θέλω το Δήμο μπροστάρη στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με ειδικά συγκροτημένη υπηρεσία.
Κι ο Δήμος αυτός μπορεί να το κάνει, γιατί το θέλει πολύ και δεν έχει αγκυλώσεις με μεγάλα συμφέροντα. Διανύει ακόμα την εφηβική του ηλικία .

Ανώνυμος είπε...

TI ΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕ? ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ? Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣ. ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ, ΟΥΤΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΟΥΤΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε επειδή φαίνεσαι αλλά και είσαι σπουδαίος, για πές μας να μάθουμε κι εμείς για ποιές δουλειές είναι ο Δήμος .
Εντάξει θα συμφωνήσω οτι δεν είναι ψυχίατρος, γιατί αν ήταν θα είχαν λυθεί τα προβλήματα πολλών .

Ανώνυμος είπε...

Μην τσακώνεστε, θα κοπούνε τα κονδύλια για τους ΟΤΑ δεν θα έχει λεφτά ούτε για φως και τηλέφωνο...

Ανώνυμος είπε...

Πιά λεφτά όσο ήταν η Ν.Δ. κάτι περναμε, τώρα ο Γιωργάκης τα βαστά για να αγοράσει καινούργιο ποδήλατο.

Ανώνυμος είπε...

θες να τπώ να παρ κι εσέ κανένα

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις, οι ΝΔ και το Πασόκ μας έχουν όλους γραμμένους. Ότι μπορούμε μόνοι μας!

Παράξενος είπε...

Μπάβο αέριαλ σε ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες σου αν και λίγες.
Για αυτούς που καβγαδίζουν μέσο του μπλόκ έχω να τους πώ οτι τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα απο οτι φαίνονται στις φωτό.
Δηλαδή δεν υπάρχουν πια τα αποχετευτικά δίκτυα της Καρδιανής και αυτό είναι επικινδυνο για λόγους υγείας, και βέβαια αν υπάρξει άλλο τέτοιο δυνατό νερό τα πράγματα θα είναι ακρως επικίνδυνα.
Σε σχέση με τους Αλβανούς έχω να σας πώ οτι αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένοι Αλβανοί στην Καρδιανή σίγουρα θα είχαμε ένα θύμα απο τον πανικό και ένα απο τα ρέματα που μπήκαν στα σπίτια.
Για να είμαστε δίκαιοι Έπαρχος Δήμαρχος και ένας νομαρχιακός συμβουλος βρέθηκαν μετά την πρώτη νεροποντή που έγινε μεταξύ 13,00 15,00 στην Καρδιανή,άμεσα ήρθαν Πυροσβεστική Αστυνομία και χωματουργικά μηχανήματα,παρά την αργία τις επομένης πάλι ήρθαν μηχανήματα.Την Πέμπτη μηχάνικοί απο το Επαρχείο κατέγραφαν ζημιές ιδωτικές και δημόσιες.Συνεργεία του Δήμου καθάριζαν τα σπίτια με τις μεγαλύτερες ζημιές και τους δρόμους .
Μεγάλα χωματουργικά διευθετούσαν τις εκβολές των μεγάλων ρεμάτων γιατί είχαν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα.
Τέλος για όσους γνωρίζουν την περιοχη και τις αντιδράσεις.
Αν δεν είχε καθαριστεί το κεντρικό ρέμα του Γιανάκη μέχρι το σημείο που έιχε καθαριστεί απο τον Δήμο θα υπήρχαν σήμερα ιδιοκτησίες απο εκεί και κάτω?

Ανώνυμος είπε...

Πες μας τον ΕΝΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Ανώνυμος είπε...

παιδάκια μην τσακώνεστε... το ζητούμενο είναι να συνέλθει το χωριό...

Ανώνυμος είπε...

Μ αρέσει πούγινε καταγραφή απ το Επαρχείο.
Σε ποιό δελτίο θα αναγγείλουν τς αποζημιώσεις;

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη δεν συνέλθει;
Η Καρδιανή έχει καρδιά .

Ανώνυμος είπε...

ε... ψάχνει και το Επαρχείο λόγο ύπαρξης. αχ βρε Καποδίστρια τι γίνεται στο όνομά σου. Αμμ'δύτη γράψε για τον Καποδίστρια

Ανώνυμος είπε...

Ετσι και καταργηθεί το ΕΠΑΡΧΕΙΟ, ζήτω που καήκαμε.
Αλήθεια έχετε σκεφτεί το νησί μας χωρίς Έπαρχο.
Δεν θα είναι τραγικό;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 7.30
Μάλλον ξέχασες που για απλή μεταβίβαση σε παπάκι πήγενες στην Σύρο,και για να βγάλεις δίπλωμα εμενες στην Σύρα για να περιμένεις τον Κριαρά.

Ανώνυμος είπε...

Τότε υπήρχαν παπάκια, μόνο στο περβόλ' τς Παναγίας και στο Αραπάκ΄μπροστά απ τ Χανού.
Το αρμόδιο γραφείο ήταν στ Σουνγκα το Χάνι στη Παλλάδα, όπου και το σπίτι του Κριαρά.

Καλό Π/Σ/Κ.

Ανώνυμος είπε...

οι κοιλαραδεσ του δημου τι λενε για ολα αφτα τοιμαζουν ψηφοδελτια και για τισ καταστροφεσ στα τετοια τουσ.ΑΛΙΜΟΝΟ

Ανώνυμος είπε...

¨Οταν λες ΑΛΙΜΟΝΟ εννοείς κάποιον ή το επίρρημα ;

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΡΡΗΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Aerial. Μπορεί να έχουμε καλοσυνηθίσει κιόλας και εκεί που δεν περνάει το αγροτικό με τις ζαντάρες και τους λασπωτήρες νομίζουμε ότι κάτι τρέχει.
Εχουμε φάει και εδώ μπόρες, ξεριζωμένα δέντρα από τον αέρα, χιόνια με τον τόνο, νοτίζουν τα καλώδια του τηλεφώνου, πέφτουν τα ρεύματα κάθε τρεις και λίγο, κεραυνός έπεσε πριν από κάτι μέρες στα πέντε μέτρα στο δέντρο.
Κρύο πάντως δεν κάνει ακόμα.
Με τα μπουφανάκια είμαστε.
καλό Σ/Κ
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Καλό κουράγιο στους ανθρώπους της Καρδιανής και ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες. Για όσους είμαστε μακριά βοηθάνε σαν να είμαστε εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και απο εντός της Καρδιανής. Θέλω να ευχαριστίσω απο Καρδιάς το Θεό που έστειλε αυτόν που με έσωσε ενώ βρισκόμουν κρεμασμένη επι μισή ώρα από την κολώνα της πέργολας του σπιτιού μου και ο χείμαρος περνούσε πάνω απ'το κεφάλι μου!!! Ο εφημέριος μπορεί να δώσει μαρτυρία για το γεγονός γιατί ήταν στα 15 μέτρα και δεν μπορούσε παρά να μου δίνει κουράγιο. Ο Βλαδίμηρος απο την Αλβανία με κίνδυνο τη ζωή του κατάφερε και με πλησίασε. Σηκώνοντάς με στην πλάτη του, με μετέφερε σε ασφαλή μέρος.
Όσον αφορά το Δήμο, το Επαρχείο την Πυροσβεστική κλπ, πρέπει να πώ οτι όντως ήταν εδώ απο τις πρώτες ώρες της καταστροφής και τους ευχαριστώ πολύ.
Ο.Δ.του Νικολάου

αμμοδύτης είπε...

Ο.Δ. του Νικολάου, με πήρε τηλέφωνο και μου το είπε, όπως το λές, χαίρομαι που είσαι καλά, και η Καρδιανή θα συνέλθει. Καλή μας αντάμωση.

aerial είπε...

Αγαπητή Ο.Δ. άκουσα και για σας, αλλά με τόσες παραλλαγές δεν ήξερα ποιά ήταν η πραγματικότητα.

Χαίρομαι που σας δόθηκε η ευκαιρία, έστω και μέσα από αυτο το blog να πείτε την περιπέτειά σας που ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι ήταν τόσο τρομακτική.

Σας εύχομαι να μπορέσετε να ξαναβρείτε την ψυχική σας ηρεμία και να μπορέσετε όλοι σας να ορθοποδήσετε γρήγορα εκεί στην Καρδιανή.

Δεν καταλαβαίνω πως από τον γολγοθά ενός ολόκληρου χωριού, ξεσπάει πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους αναγνώστες-αλλά ας σκεφτούμε και λίγο τους συνανθρώπους μας που περνάνε δύσκολες στιγμές. Ο χειμώνας είναι μπροστά, βροχές έρχονται και πάλι.Προσοχή μεγάλη χρειάζεται την επόμενη Τρίτη σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο.

Ευχαριστώ τον Παράξενο που μας έδωσε εκτενή αναφορά σχετικά με το πως και τα γιατί.

Αλλενάκι, σίγουρα και στα δικά σας μέρη θα αντιμετωπίζετε πολλά κάθε φορά που βρέχει ή χιονίζει.

Τέτοιου είδους καταστροφή όμως για τα Τηνιακά δεδομένα είναι πρωτόγνωρη, αν εξαιρέσουμε την μεγάλη πλημμύρα του '76 που γνωρίζω ότι άλλαξε μέχρι και τη μορφολογία του εδάφους σε ορισμένα σημεία.

Κουράγιο στους φίλους Καρδιανιώτες.

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικές οι φωτόγραφιες σας μπράβο σας πολύ καλη η δουλεια σας!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη καταστροφή.Άκουγα πος ειχαν γίνει μερικές ζημιές αλλα δεν περίμενα να είναι......καταστραφικές!!:(
Έυχομαι να μήν ξαναγίνει κάτι τέτιο παρόμιο στο νησί μας!!!;)