Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Περπατώντας στον Κτικάδο

Δεν αποτελώ εξαίρεση στον κανόνα:



Μένω εδώ στην Τήνο και σαν γνήσια ελληνίδα, ξέρω μόνο τα μέρη που απασχολούν την καθημερινότητά μου και δυστυχώς δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι την γνωρίζω όλη, αρχής γενομένης από τα χωριά της.

Ξεκίνησα λοιπόν μια μέρα να περιηγούμαι σαν επισκέπτρια και να γνωρίζω τον τόπο μου.
Και πρώτη μου στάση ο Κτικάδος, ένα χωριό πολύ κοντά στη Χώρα, δίπλα στον Χατζηράδο.


Το γνώριζα από πιο παλιά, αλλά ποτέ δεν περπάτησα στα σοκάκια του και να το αφήσω να με παρασύρει στην ιστορία του. Ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση.


Τα σπίτια είναι καλοδιατηρημένα, οι αυλές στολισμένες, έχει και πολύ τουρισμό λόγω της εγγύτητάς του με τη Χώρα και τις φημισμένες ταβέρνες του.

Εγώ όμως έψαχνα για άλλα πράγματα.

Περίεργα


παλιά


ή και αστεία.

Είδα και το σχολείο και συνειδητοποίησα ότι και εδώ, όπως και σε πολλά άλλα χωριά, έχει πάψει να ηχεί το κουδούνι του από χρόνια.

Πόσα λίγα γνωρίζω για τον τόπο μου!
Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τον δικό σας;
Ξεχάστε την τηλεόραση και τον καναπέ την επόμενη Κυριακή και αν είναι καλός ο καιρός γνωρίστε τον καλύτερα.

Συνεχίζεται...

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κανείς μας δεν ξέρει τον τόπο του aerial. Και όσοι τον ήξεραν, γέρασαν και πέθαναν χωρίς να το καταλάβουμε. Ανδράποδα χωρίς κατεύθυνση έχουμε γίνει, θεατές ενός κακού έργου με άγνωστο τέλος. Για αυτό περπάτα και βλέπε.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Aerial.
Τι απίστευτες φωτογραφίες.
Τι αρχοντιά!
Δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω να βάλω, αυτήν με τα τρία τοξωτά παράθυρα, την άλλη με τη χαραγμένη σκηνή πάνω στην πλάκα ή την άλλη με τα δύο σπαθιά.
Ειναι μαρτυρίες πολιτισμού.
Συγχαρητήρια
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Για την βάρκα.
Είμαι βέβαιος οτι κι αν βρίσκεται τυχαία εκεί,μπορεί να συνδυαστεί με τις άλλοτε ασχολίες των κατοίκων του χωριού που ήταν πολλοί απ αυτούς ψαράδες .

Ερειπωμένα χωριά, δίπλα στο Κτικάδο, απ όσα θυμάμαι είναι : ο Καλουμενάδος ανατολικά του Κτικάδου και ο Μοδενάδος δυτικά του.

Μπράβο,συνέχισε το περπάτημα,θα σ ακολουθώ νοερά κι ας είμαι μακρυά απ την Τήνο.

zavodiniakia είπε...

Περπάτα aerial και εμείς μαζί σου

Artanis είπε...

Καλημέρα από ΝΖ...Πανέμορφες φωτό, σωστή η συμβουλή σου...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα aerial.
Συνεισφέρεις τα μέγιστα, στο να αφυπνιστεί η αγάπη για τους τόπους μας.
Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Η κατσαρόλα τι μπορεί να είναι?

αμμοδύτης είπε...

Δεν είναι πολύς καιρός που «ανακάλυψα» άγνωστες γωνιές στην γειτονιά του χωριού της γιαγιάς μου και ήταν σαν ανακάλυψη. Όσο ανακαλύπτεις, τόσο μικραίνει ο κόσμος aerial, και όσο περνάει ο καιρός γίνεται ο κόσμος μικρός και μέγας.

aerial είπε...

Ανώνυμε 10:21, η βάρκα είναι περίεργη γιατί βρίσκεται σε κάποιο parking του χωριού και όταν περπατάς από τον κάτω δρόμο, τη βλέπεις να ύπταται κατά κάποιο τρόπο αφού εσύ ως περιπατητής είσαι πολλά μέτρα χαμηλότερα από τη βάρκα. Στη φωτογραφία δεν διακρίνεται η λεπτομέρεια αυτή γιατί είχα κάνει zoom κατευθείαν πάνω της και δεν αντιλαβανόμαστε το γύρω τοπίο. Όσο για τα δύο ερειπωμένα χωριουδάκια δεν το γνώριζα αυτό. Στην επόμενή μου επίσκεψη.

Σε όλους τους υπόλοιπους, σας ευχαριστώ για την ενθάρρυνση, να'στε σίγουροι ότι θα συνεχίσω το περιδιαβαίνειν, αλλά δεν κάνω τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από εσάς. Πάρτε μία κάμερα και ξεκινήστε.

Ανώνυμε 7:55, ούτε εγώ μπόρεσα να καταλάβω τη χρησιμότητα της κατσαρόλας.

Ανώνυμος είπε...

Ηνταάπαθες κι αποόμνες στοου Κτκαάδου ;
Ημπλεξες στ Βασίλ τ ταβέρνα;
Πιεέ κι ένα για μας.

Ανώνυμος είπε...

Η ταβέρνα του Βασίλη είναι το μόνο, μοναδικό, πρώτο και καλύτερο μέρος με ΤΗΝ θέα. Αλλά έτσι είναι, όταν μαγειρεύει η κυρία του σπιτιού.

Ανώνυμος είπε...

Και η Στενή είχε ένα οικογενειακό αλλά έχει κλείσει από καιρό

Ανώνυμος είπε...

Ο Μοδενάδος κατοικείται όμως υπάρχουν και αρκετά ερειπωμένα κτίσματα. Τον συναντάμε στο δρόμο προς Χατζηράδο. Υπάρχει και εκκλησία η οποία γιορτάζει αρχές Αυγούστου αλλά δεν θυμάμαι το όνομά της. Ο κεντρικός δρόμος κατηφορίζει προς ένα μικρό ποταμό και περνώντας ένα γεφύρι ανηφορίζει προς τον Χατζηράδο. Σε τοπογραφικό έγραφαν: "Οικισμός Χατζηράδου, θέση Μοδενάδος".

Ανώνυμος είπε...

Μη μ πείς οτι έκλεισε ο Ντουάλς ;

Ανώνυμος είπε...

ο Ντουάρς εκεί είναι. Ο Γκιούρος έχει κλείσει από καιρό. Σπιτικό φαϊ