Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Αθήνα, 10 Φεβρ.2010
Δελτίο Τύπου

Παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και οικολογικών οργανώσεων και φορέων (μεταξύ των οποίων: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών κ.ά., εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, ΄Ανδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κλ.π), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9/2/2010 η ανοιχτή δημόσια συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου ‘Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ’.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Δεκλερής κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του ζητήματος των αιολικών πάρκων, είπε ότι το ΣτΕ τα προηγούμενα χρόνια υπέδειξε στη διοίκηση την ανάγκη ειδικής χωροταξίας και πάντοτε επέμενε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το υπό συζήτηση στη Βουλή ν/σ, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού. Οι διατάξεις του ν/σ αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι καμιά αξία και κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων της δηλ. τα δάση, τα βουνά, η θάλασσα και τα νησιά της. Χαρακτήρισε τέλος την επιβολή των ανεμογεννητριών οικολογικό έγκλημα που δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός. Το μέλλον θα είναι ζοφερό εάν δεν αντιδράσουμε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικτύου Οικ. Οργανώσεων, Αλέξανδρος Μαβής παρουσίασε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών (α/γ) είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της χώρας μας νομίζουμε ότι με τη μονοδιάστατη έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (δηλ. κυρίως αιολικά πάρκα) θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών όπως η καύση των δασών, οι χωματερές, η κατάχρηση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η ενεργειακή σπατάλη των κτιρίων και η ζήτηση ενέργειας, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των α/γ, αποκρύπτονται συστηματικά από τη κοινή γνώμη στοιχεία όπως ότι λειτουργούν με πραγματική απόδοση 30%, παράγουν ασταθές ρεύμα που προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ενσωμάτωση του παραγόμενου ρεύματος και την επέκταση των δικτύων. Τελικά δεν μας απαλλάσσουν από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και μας στοιχίζουν ακριβότερα λόγω της υψηλά επιδοτούμενης τιμής που περνάει στους οικιακούς λογαριασμούς μας. Ενώ υπερτιμάται η αξία των αιολικών σταθμών, την ίδια στιγμή υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση και η λειτουργία τους στους τελευταίους θύλακες της βιοπικοιλότητας. Δεν δίνεται καμιά σημασία επίσης σε μια σειρά άλλων επιπτώσεων όπως, η μείωση της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών, η υποτίμηση της αξίας της γης, η μείωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς. Σε ό,τι αφορά τη παραγωγή καθαρής ενέργειας, η μονοδιάστατη εμμονή στις ανεμογεννήτριες δεν ωφελεί, όταν άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση της ενεργειακής σπατάλης, η εξοικονόμηση, η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια δεν λογαριάζονται και δεν σχεδιάζονται σοβαρά. Το Δίκτυο Αιγαίου υποστηρίζει την στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο κ. Ιωάννης Καπελούζος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη των αιολικών σταθμών όπως σχεδιάζεται θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας. Ο προστατευτέος χαρακτήρας των ορεινών όγκων, των νησιών και των μνημείων κατοχυρώνεται στο σύνταγμα, που όμως το ν/σ προσπαθεί να αναιρέσει. Προσβολή του τοπίου σημαίνει προσβολή της εθνικής ταυτότητας γιατί
χωρίς την ελληνική φύση δεν θα υπήρχε ελληνικός πολιτισμός.

Τέλος ο δικηγόρος κ. Γιώργος Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στις σοβαρές νομικές συνέπειες των διατάξεων του ν/σ που έρχεται σαν καταπέλτης να ακυρώσει κάθε δικαίωμα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος. Η κήρυξη των ΑΠΕ ως εθνική προτεραιότητα θα έχει βαρύνουσα σημασία στην κρίση του δικαστή όταν δικάζει οποιαδήποτε προσφυγή. Η απλοποίηση της ΄Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ο διαχωρισμός της από την πράξη επέμβασης θα οδηγήσει μοιραία σε βιαστικές και σε λανθασμένες αποφάσεις χωροθέτησης. Αναιρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για εγκατάσταση σε προστατευόμενες περιοχές, εφόσον κάθε πρόταση εγκατάστασης μπορεί να γίνει δεκτή κατόπιν αιτιολογημένης μελέτης επιπτώσεων. Για πρώτη φορά ανοίγεται η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση ΑΠΕ. Τέλος το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ ανάγεται σε ύψιστο νόμο που υπερισχύει κάθε άλλου.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις των φορέων πολιτών υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επισυνάπτονται:
· Ανακοίνωση «Η Αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα» Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Δικτύου Αιγαίου
· Κριτική ανάλυση βιωσιμότητος του χωροταξικού για της ΑΠΕ (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος)
· Κείμενα για θέματα ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών (Δίκτυο Αιγαίου)
· Παρατήρηση επί του σ/ν για τα αιολικά πάρκα

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
τηλ: 210 3823 850,
decleris@environ-sustain.gr

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
Αλέξανδρος Μαβής, 22820-22929
Ντίνος Ξένος, 22810-87804
E-mail:
aigaio.net@gmail.com

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με λίγη κοινή λογική όλα αυτά είναι αυτονόητα. Η αφέλεια των φανατικών υποστηρικτών των Α/Γ (αν υπάρχουν ακόμη) είναι αυτή που δεν παύει να με εκπλήσσει.

Ανώνυμος είπε...

Τα σχετικά με το νομοσχέδιο είναι πολύ ανησυχητικά. Θα ψάξω να το βρω για να το διαβάσω αλλά αν ισχύουν αυτά που λέει ο Χριστοφορίδης τότε αλλάζει η νομοθεσία για να περιχαρακωθεί η επιχείρηση Α/Γ. Δεν θα υπάρχουν περιθώρια αντίστασης,προετοιμάσου ψυχολογικά.

Ανώνυμος είπε...

Το συμβατικό ρεύμα κάνει €35/ΜWhr, το αιολικό €110/MWhr το φωτοολταϊκό €500/MWhr.

Αυτά είναι χωρίς τα έμμεσα κόστη για διανοίξεις δρόμων, διασυνδέσεις, και χωρίς το κόστος καταστροφής τουριστικών χώρων και οικοσυστημάτων. Για το τοπίο δεν λέω τίποτα.

Η Μπιρμπίλη είναι βαλτό λαμόγιο. Ο σκοπός είναι 4-5 νέα τζάκια με υπερκέρδη από αυξημένα τιμολόγια ΔΕΗ. Τα θύματα είμαστε εμείς και η Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

«Το όνειρο της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας έχει μετατραπεί σε υψηλά επιδο­τού­μενη καταστροφή του τοπίου»
―Der Spiegel

Ανώνυμος είπε...

Ένα πολύ βασικό επιχείρημα είναι το υψηλότερο κόστος παροχής αυτής της ενέργειας.
Αυτό το επιχείρημα νομίζω πρέπει να "επικοινωνηθεί" πολύ εντατικά, απλά και κατανοητά.
Η σωστή ανάγνωση των λογαριασμών του ρεύματος είναι από μόνη της ένας μεγάλος μπελάς... τώρα πρέπει να καταλάβουν και αυτό.

Διότι απότι διάβασα θα έρχονται δύο και τρεις λογαριασμοί ρεύματος στο σπίτι, ένας της ΔΕΗ φυσικά, ένας του αιολικού ή/και του Φ/Β.

Ανώνυμος είπε...

Πήγες; Κρίμα που το έχασα αλλά είμαστε μακριά. Την άλλη φορά.

Για το νομοσχέδιο να δείτε το άρ. 8που βάζει χέρι στο βασικό νόμο του περιβάλλοντος τον 1650/1985 και αλλάζει τις προτεραιότητες δίνοντας προβάδισμα στις ΑΠΕ. Θου Κύριε..

Ανώνυμος είπε...

Προς όλους

Χθές το μεσημέρι προσήχθησαν στο οικείο ΑΤ κάτοικοι από τα Παλαιά
Ρούματα Χανίων Κρήτης ως φερόμενοι να παραμποδίζουν εκσκαφείς να
εκχερσώσουν προστατευτική (κατά την δασική νομοθεσία) φερόμενη δημόσια
δασική έκταση (οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η γή είναι ιδιωτική , στην
Κρήτη όπως και στην Εύβοια υφίσταται ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς)
,χαρακτηρισμένη βάσει απόφασης της Περιφερείας Κρήτης στην
κορυφογραμμή Αποπηγάδι Χανίων.
Η έγκριση επέμβασης στην εν λόγω έκταση γιά εγκατάσταση Α/Γ, φέρεται
ως μή νόμιμη καθότι στίς προστατευτικές δασικές εκτάσεις (ή δάση) δεν
επιτρέπονται βάσει του τροποποιημένου δασικού κώδικα αλλά και από τις
προηγούμενες σχετικές διατάξεις του, υλοτομίες εκχερσώσεις και
διαβρώσεις των προστατευτικών (των πηγών ή τών ρεόντων υδάτων) εδαφών.
Η αδειοδοτημένη εταιρεία (που είναι θυγατρική της EDF), στίς σχετικές
μελέτες γιά την εξασφάλιση των εγκρίσεων προσκόμισε ανακριβείς
πληροφορίες ως πρός τα ύδατα της περιοχής αναφέροντας ότι δεν
υφίστανται εκτεταμένα αποθέματα νερού.ΤΟ λέι και το όνομα Από-Πηγάδι
και οι πηγές σημειώνονται στον χάρτη ΓΥΣ της περιοχής.Κατά την γνώμη
πρόκειται γιά ένα ακόμη σκάνδαλο, που συνδέεται με τις χωροθετήσεις
των Α/Γ βάσει απατηλών μελετών και ενδεχόμενης εμπλοκής δημοσίων
υπαλλήλων. .

Σας καλώ να εκφράσετε με κάθε πρόσφορο νόμιμο τρόπο την αλληλεγγύη
σας στούς αντιστεκόμενους κατοίκους. Δείτε το κείμενο που κατέθεσαν
στην πρόσφατη διαβούλευση για την επίσπευση της διείσδυσης των ΑΠΕ στό
ενεργειακό μείγμα.

'Οποιοι έχουν υπ' όψιν εξειδεικευμένα ντοκουμέντα ή άλλα κείμενα
σχετικά με τις επιπτώσεις επί των υπογείων υδάτων-πηγών εγγύτατα στην
περιοχή εγκατάστασης, από τις εκσκαφές, θεμελιώσεις και την
λειτουργία των Α/Γ παρακαλώ επειγόντως να τις στείλει στούς
ενδιαφερόμενους ή σε μένα γιά νομική χρήση.

Αν δεν ενεργοποιηθούμε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Προτείνω στην βάση του τελευταίου κειμένου του Επιμελητηρίου
Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος που με καλύπτει να οργανωθούμε όλοι οι
ενδιαφερόμενοι ως Ελληνικό τμήμα της ΕΠΑW. Δεκτή και κάθε άλλη σχετική
πρόταση ενοποιημένης δράσης όμως (νόμιμης βεβαίως) και όχι ατελείωτων
συζητήσεων ή παράθεσης απόψεων και τοπικισμών.Τα τοπικά συμπτώματα θα
πρέπει να προβάλλονται βεβαίως αλλά το ζητούμενο είναι η πολιτική
δράση με επίκεντρο κατά την γνώμη μου, 1) την θέση Ενέργεια γιά τις
κοινότητες και όχι γιά τις πολυεθνικές, 2) οι κορυφογραμμές είναι
δημόσιες δασικές εκτάσεις και δεν παραχωρούνται σε αυτές, 3)
επαναπροσδιορισμός των αναπτυξιακών αναγκών. Πρόκειται για ζητήματα
κλειδιά που ανάδειξε η διαβούλευση για τις ΑΠΕ.
Προσθέστε ότι άλλο μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας χωρίσει αν και
οι συμμετέχοντες βεβαίως αναπτύσσουν με άλλες επωνυμίες τις δικές τους
δράσεις ή προτάγματα. Είμαστε πολλοί και απέναντι μας είναι ένας
γερασμένος κόσμος ιδεών. Ο δικός μας κόσμος βεβαίως και όχι κάποιων
άλλων. Αντί να τρέχουμε πίσω από τους εκάστοτε ηλίθιους κυβερνήτες και
τα νομοσχέδια τους διαμαρτυρόμενοι ας τολμήσουμε να οργανωθούμε με
νέους τρόπους γιά να ανακτήσουμε την αλλοτροιωμένη ανθρώπινη μας
Ενέργεια.

Όμως πρώτα το Αποπηγάδι. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Χθές,
σήμερα, αύριο, εμείς-αυτοί, δηλαδή ΕΜΕΙΣ. Οι κάτοικοι να αναρτήσουν
όπου νομίζουν όλα τα σχετικά δημόσια έγγραφα και τις μελέτες ως
περιβαλλοντική πληροφορία ώστε να γνωρίζουν όλοι. Όλες οι ΜΠΕ στο
διαδίκτυο τώρα. Αυτός είναι ο δρόμος. Μαζικές αιτήσεις ακυρώσεων των
ΕΠΟ. Αν οργανωθούμε το κόστος των Αιτήσεων ακύρωσης θα πέσει στα 1000
Ευρωπαικά και οι λόγοι πού θα προβάλλονται θα εμπλουτιστούν. Πολλοί
από εμάς έχουμε πλέον εξειδικευτεί και οι πληροφορίες-γνώσεις πρέπει
να διαχυθούν αντί να αποκρύβονται γιά την διάσωση της εκάστοτε
περίπτωσης μας

Διαφάνεια- Αντίσταση-Ενεργειακή Αυτοδιάθεση

Ενάντια στις πλατφόρμες βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ και στον πολιτικό
έλεγχο που συνεπάγονται.

Α.Κ.