Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Αγναντεύω Σαρακηνούς


Πολλά τα έτη του αυτοκράτορα που επισκεύασε την παλιά βίγλα … Βλέπω τις θάλασσες του Νότου και, λιγότερο, του Βορρά. Δυτικά η θάλασσα της Ανδρου και η Γιάρος. Νότια η Σύρος. Νοτιοανατολικά η Σίφνος και η Σέριφος. Ανατολικά η σφηγκοφωλιά στις Δήλες και την Μύκονο, Νοτιοανατολικά η Πάρος. Έχω άμεση οπτική επαφή με το Κάστρο και με τον Τσικνιά. Ό,τι βλέπω τους το περνάω και με βλέπουν ξεκάθαρα.

Βορειονανατολικά η Ικαρία και η Χίος, αλλά δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα. Τους βλέπουν καλύτερα τα Πυργιά και η Σαμάντλα. Στην Βαθειά Λίμνο έχουν στο μάτι την Κολυμπήθρα. Τον Κάμπο δεν τον βλέπω, αλλά τον βλέπουν καλά από την Μέλισσα. Και η Μέλισσα είναι οχυρωμένη, και την βλέπω απέναντι, Ανατολικά.

Δύσκολα εδώ πάνω. Αλλά ή θα αγναντεύω ή χάσαμε. Βλέπω τους δρόμους που οδηγούν στην Καρδιανή, Υστέρνια, Έξω Μέρη, Κάτω Μέρη, Κάστρο. Σε συναγερμό, θα τρέξουν να κρυφτούν οι άμαχοι και θα κινητοποιηθούν οι στρατιώτες χωρικοί. Καλά κρατάμε, tu vincas!

ΥΓ Με κλικ στην εικόνα έχετε ελάχιστη μεγέθυνση. Για λίγο καλύτερη θέα στο http://rapidshare.com/files/113222873/trik_view2x.jpg.html

Αν το ανοίξετε, με κλικ στην εικόνα μεγαλώνει κι άλλο. Μ είναι η Μέλισσα, ΑΒ το Αψ’λό Β’νί, Χι η Χίος, Κ η Κολυμπήθρα, Ικ η Ικαρία, Τσ ο Τσικνιάς, Ξ το Κάστρο, Μυ η Μύκονος, Ρη η Ρήνεια, Συ η Σύρος, Γι η Γυάρος. Αν κανείς θέλει το πρωτότυπο είναι πολλά MB αλλά μπορώ να το γράψω σε CD και να το αφήσω σε κάποιο πρακτορείο στην παραλία. Ακόμη ωραιότερη είναι η βόλτα…

5 σχόλια:

Ιάσων είπε...

Σε ευχαριστούμε τουρμάρχη και τους χαιρετισμούς μας στον Δομέστιχο των τειχίων στο Κάστρο

αμμοδύτης είπε...

Αύγουστε, συ νικάς, αλλά νομίζω είσαι 200 χρόνια αργότερα από το συμβάν αυτό.

Αν θυμάσαι, ο παπα Μάρκος, στην Ιστορία της Καρδιανής είπε ότι μετά το 720μΧ ερήμωσε η Καρδιανή. Τότε γινόταν επιδρομες των Αράβων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιδρομές των Αράβων, ειδικοί αξιωματικοί του Βυζαντινού στρατού, οι εξπηλάτορες, στέλνονταν στις απειλούμενες περιοχές και οδηγούσαν τους κατοίκους σε οχυρωμένες και ορεινές περιοχές, με την άμυνα να βασίζεται σε έγκαιρη προειδοποίηση.

Τέτοια ορεινή οχυρωμένη περιοχή, με χρονολόγηση πήλινων θραυσμάτων στα περίπου 750μΧ υπάρχει 1 ή 1,5 χιλιόμετρο από την βίγλα, που η ίδια είναι πάνω και ανατολικά από την Καρδιανή

Και εσύ Αιώνιε Αύγουστε θα έπρεπε να είσαι ο Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος ή ο Κωνσταντίνος ο Ε' ο αργότερα δυσφημησθείς ως Κοπρώνυμος ή Καβαλίνας (εικονοκλάστης γαρ). Και αυτοί τσακίσανε, προσωρινά, τους απίστους.

Λέτε να έχει τόση ιστορία η Τήνος; Ο Δημόκριτος είπε 750μΧ, περίπου. Και η βίγλα έχει θράυσματα. Να στείλουμε κανένα για τσεκ-άπ;

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορείς να είσαι πολύ σίγουρος για όλα αυτά, είσαι;

αμμοδύτης είπε...

Είμαι σίγουρος για την θέα

Σίγουρος για ύπαρξη κτισμάτων ερειπίων, οχυρώσεων κλπ. στην θέση αυτή. Σίγουρος για πήλινα θραύσματα, χωρίς χρονολόγηση, είναι πολύ λιγότερα από όσα είχα δεί εκει πριν 25 χρόνια. Ο παπα-Αντώνης έχει γράψει και μιλήσει εκτενώς για αρχαία σε όλη την περιοχή

Σίγουρος για το τι διάβασα στο βιβλίο του παπά-Μάρκου. Ο π.Μάρκος δεν γράφει για εφέ, και ότι λέει δένει με άλλες πηγές.

Σίγουρος για ότι λένε τα βιβλία Βυζαντινής ιστοριας.

Ξέρω ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή που αναφέρονται σε κάποιο χαρτί του ΥπΠο. Ξέρω ότι πιό πέρα υπάρχουν χρονολογημένα πηλινα θραύσματα 750μΧ+-100 ή +-50, δεν θυμάμαι. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι οι δύο χώροι έχουν ή δεν έχουν σχέση.

Επειδή έχει και τεκμηριωμένα Ελληνιστικά ίχνη η περιοχή, είναι προς διερεύνηση αν αυτή η βίγλα είναι παλαιότερη...

Θα δώσω τις φωτογραφίες και μια εκθεσούλα στην εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και στην αρχαιολόγο που ασχολείται με την Τήνο, αν την βρώ.

Ιστορικό ενδιαφέρον η Τήνος...

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα ένα αντιγραφο του κολάζ σε CD, αν μπορείτε να αφήσετε ένα με όνομα Χρήστος Α. στο πρακτορείο του Αλοίμονου (Πηνελόπη) στην παραλια (κάτω αριστερά στον καινούργιο δρόμο της Παναγίας. Ευχαριστώ πολύ.