Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Σκορπιός

Σε 2-3 μέρες έχουμε, νέο φεγγάρι. Για όσους έχουν αϋπνίες, κατά προτίμηση όχι κοντά σε φώτα πόλης, οι επόμενες νύχτες προσφέρονται για λίγη αστρονομία.

Πάνω-πάνω στον ουρανό, στο ζενίθ, είναι ο λαμπερός Αρκτούρος, στον αστερισμό του Βοώτη του βοσκού. Εκεί, στο ζενιθ, λίγο ανατολικά είναι η ημικυκλική corona borealis, ή το στεφάνι της Αριάδνης

Κάτω, προς τον ορίζοντα, νοτιοανατολικά προς νότια είναι ο Σκορπιός με τον «κόκκινο» Αντάρη. Ο Σκορπιός θα σας κάνει παρέα στον Νοτιά, όλο το καλοκαίρι. Στην εικόνα φαίνεται αριστερά (ανατολικά) του Νότου (“S”).

Δυτικά, 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα φαίνεται ο Κρόνος, δίπλα στον Alpha Leo Regulus του αστερισμού του Λέοντος. Το λιοντάρι φαίνεται καθαρά με το κεφάλι προς τα κάτω. Με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, ο Κρόνος φαίνεται σαν δίσκος (ενώ τα αστέρια είναι πάντα «κουκκίδες»). Με ένα μέτριο τηλεσκόπιο, φαίνεται το δακτυλίδι.

1-2 ώρες πριν τα μεσάνυχτα, δυτικά προς βορειοδυτικά δύει ο Άρης παρέα με τους Διδύμους.

Βόρεια, 37 (μεταξύ 30 και 45 είναι πιο εύκολο) μοίρες από τον ορίζοντα είναι ο Πολικός. Αν μάθετε να βρίσκετε την Μικρή και Μεγάλη Άρκτο (για να βρείτε την Μεγάλη, αυτές τις μέρες, ξεκινήστε από την «ουρά» της κοντά στο ζενίθ), θα ξέρετε που είναι ο Βορράς αν ποτέ χαθείτε στις ερημιές, νύχτα.

3 σχόλια:

Ιάσων είπε...

Ο Σκορπιός ξεκάθαρος και ο Αντάρης πράγματι κοκκινίζει. Νομίζω ότι είδα το λιοντάρι, αλλά ποιος είναι ο Κρόνος...;

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!

Ξέρεις πολλά απο αστρονομία!!!

αμμοδύτης είπε...

Αληθώς ο Κύριος. Γιράσκω αεί διδασκόμενος.

Περιστέρι, δύο φωτεινά σώματα είναι κοντά κοντά στην μεριά του "καεφαλιού". Ο Κρόνος είναι αριστερά. Αν παρατηρείς κάθε βράδυ θα δεις ότι μετακινείται σε σχέση με τα άστρα («πλανάται»)