Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Αειφόρος Ανάπτυξη (1)


«Αεί» σημαίνει «πάντα» ή «για πάντα». Κάτι που κουβαλάς για πάντα; Κάτι που σε κουβαλάει για πάντα; Ανάπτυξη που είναι για πάντα; Αυτό το «αεί» είναι λίγο θρησκευτικό, κάτι σαν αεικίνητο…

Άνοιξα την Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια και βρήκα (ενδεικτικά, η πλήρης λίστα είναι 5-6 σελίδες)…

Αειαγάπητος, αειβλαστής, αειγενεσία, αειδουλεία, αειεεστώ, αειζώων, αειθανής, αείκαρπος, αείλαλος, αειμούρμουρος, αεινεφής, αειπάρθενος, αείρρυτος, αειστένακτος, αειτελής, αειφάγος, αειφόρος , το βρήκα!

αειφόρος ο αειθαλής, ο πάντοτε φέρων, παράγων (βλέπε αείφρουρος)

Στον αείφρουρο έχει παράδειγμα από κάποιον Ησύχιο: «αειφόρω μελιλώτω κάρα πυκάζομαι» που το ερμηνεύει «σκεπάζω το κεφάλι μου (στεφανώνομαι) με τον αειθαλή μελίλωτον (είδος τριφυλλίου μοσχοβολούν ως μέλι)».

Τουλάχιστον ξέρουμε ότι αειθαλής είναι ο πάντα χλωρός, ο αεί ακμαίος, πάντοτε νεάζων, ο διαρκώς ζωηρός. Σας λέω υπεύθυνα ότι με εξαίρεση την θρησκεία, την ποίηση, τον θάνατο, και τους φόρους, δεν υπάρχει αειφόρο τίποτα.

10 στρέμματα κριθάρι, σε καλή χρονιά, με 4-5 μέρες θέρος, 2 αλώνι, 2 λίχνισμα, 2 κοσκίνισμα, 2 μέρες άλεσμα… Για 4 άτομα και έξη μήνες.

Υπάρχουν ψευδαισθήσεις αειφόρων συστημάτων. Είναι αυτά που βασίζονται στον ήλιο, τη βροχή και ότι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος με τα χεράκια του, μέχρι να πεθάνει, και μετά να το συνεχίσει ο επόμενος.

Μέχρι το 1955, όλες οι πεζούλες, όλα τα χωράφια, είχαν κριθάρι, μέγα συλλέκτη ηλιακής ενέργειας
.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάλι ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής

Ανώνυμος είπε...

τελικά ή θα κάνετε κάνει δραστικό σε 1-2 θέματα που σκαλίζεις ή θα μέινετε αειμούρμουροι αειστένακτοι!

Ανώνυμος είπε...

Τι να κάνουν Κακιά Αδερφή? Για να κάνεις κάτι δραστικό όπως λες πρέπει να βλέπεις μια σχισμή φωτός στο βάθος του τούνελ. Το φίδι από χτες κατέρριψε όλες τις θεωρίες που το ίδιο είχε αναπτύξει στο παρελθόν περί μισογεμάτου/μισοάδειου ποτηριού.
Δεν ξέρω αν η άνοδος της θερμοκρασίας του προκάλεσε δίψα ή είναι απλά η μελαγχολία των γηρατιών. Πάντως δεν το βλέπω να κουνιέται και πολύ.

αμμοδύτης είπε...

μπα, τίποτα από αυτά, απλά καλό είναι να λεμε την αλήθεια. Ο δεύτερος νόμος, όπως και ο θάνατος, ή οι φόροι είναι αναπόφευκτα. Αν εξοικειωθούμε, είναι πιό ευκολο να καταλάβουμε γιατι μερικά πράγαμτα στέκουν και γιατί άλλα δεν στέκουν.

Η «ευημερία» και ο τρόπος ζωής που βλέπουμε (βλέπαμε) είναι αποτέλεσμα της υποτιμημένης ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Η ψευδαίσθηση ότι ο αέρας είναι τσάμπα, οδήγησε σε υπερβολικές δήθεν δωρεάν εκπομπές καυσαερίων.

Αστείο όσο και αν ακούγεται, ο φιλελευθερισμός αναγνωρίζει τις ανισορροπίες που δημιουργούνται όταν πολύτιμα αγαθά όπως ο αέρας, ή ο ελεύθερος χώρος, κατασπαταλούνται επειδή είναι τσάμπα. Αν ρωτήστε τον κάτοικο Τήνου Στεφανο Μάνο, θα συμφωνήσει.

Έτσι, οικολόγοι, νοσταλγοί του παρελθόντος, ρομαντικοί, το πρόβλημα είναι ότι μερικά αγαθά είνα τσάμπα. Το τσάμπα κατασπαταλείται.

Κακιά αδερφή, τι θέλεις να κάνει ένα φίδι;

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς φίδι είπες ξεκάθαρα την σκέψη σου, όσο καιρό παραγόνταν ενέργεια από άνθρακα επιβάρυναν τον αέρα μολύνοντας τον και αυτή ήταν η επιδότηση που πληρώναμε όλοι εμείς.Εξηγούμε, σήμερα για να εισάγουμε τα φωτοβολταίκα πρέπει να τα επιδοτήσουμε και αυτό δημιουργεί κάποιες δικαιολογημένες αντιδράσεις από την άλλη μερία η παραγωγή ενέργειας από ανθρακά (Πετρέλαιο και λιθάνθρακα) ήδη επιδοτείται έμμεσα με το να μην πλήρωνουν οι παραγωγοί για την ζημία που κάνουν στο ελέυθερο αγαθό τον αέρα.Αυτό και ανν είναι ανισσοροπία.Δείτε τα δύο άρθρα που δημοσιευούν τα Νέα σήμερα.Η πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Δανία.Σίγουρα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκείας, αλλά το ερώτημα είναι ποιά είναι πραγματικά η Δανιμαρκεία
Καπετάνιος

αμμοδύτης είπε...

Γεια σου Καπετάνιε...εσύ έχεις αυτό το ωραίο blog; άρχισε να γράφεις, θέλω να σε έχω σε link αλλά πρέπει να γράφεις που και που, ειδεμή είναι στατικό.

Η επιδότηση στα ορυκτά κάυσιμα, είναι απαράδεκτη. Δεν έχω πρόσβασ σε εφημερίδες, και δεν τις πολυδιαβάζω γιατι είναι τα περισσότερα πληρωμένες καταχωρήσεις, καλά και κακά.

Ενω έχω δουλέψει επαγγελματικά με φωτοβολταϊκά είμαι κάθετα αντίθετος με την χρήση τους αλλα γκρεκ.

Θα σου μιλήσω ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά:

(1) Η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάνελ, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όσ θα παράξει στην ζωή του. Αν βάλεις και τις αλουμινένιες βάσεις και τα καλώδια δε, χ.... ψηλά και αγνάντευε

(2) Η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κλπ, για την κατασκευή των παραπάνω είναι μεγαλύτερες από αυτές μιας θερμοηλεκτρικής μονάδας πυο θα παράγει αντίστοιχο ρεύμα.

Οι μίζες, λαμογιές και αλλοίωση του τοπίου είναι bonus.

Μου άρεσε η ιδέα του άρθρου σου (αν είσαι ο Μάρκος Καπετάνιος) αλλά όχι στα χωράφια του παππού μου και όχι με δικά σου ή δικά μου λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

Καλά το τελευταίο εννοείται, είναι κλοπή...
Καπετάνιος

Ανώνυμος είπε...

μην πολυσυγχίζεσαι με τα φωτοβολταϊκά, ο κόσμος δεν είναι χαζός, τα καλά χωράφια που θέλουν δεν τους τα δίνουν και τα άλλα δεν τα θέλουν