Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Παρδαλή υποβρύχια ενέργεια

Την στέρνα μου καθάριζα και ανακάλυψα ότι οι λάσπες είναι σπίτι σε δεκάδες βατράχια. Ένα φαίνεται στην πάνω δεξιά φωτογραφία, έτοιμο να γίνει μεσημεριανό της φιλενάδας μου της όχεντρας. Αυτή η νευρική κούκλα γέννησε ένα σωρό μικρά πέρυσι το καλοκαίρι και μαζί με τα βατράχια κάνουν μια πολύ οικολογική παρέα.

Με το πρώτο κλικ της φωτογραφικής μηχανής, ο βάτραχος την γλίτωσε, η όχεντρα με κοίταξε ενοχλημένη, γύρισε, με ξανακοίταξε και τρύπωσε.

Όλα αυτά τα φυσιολατρικά, εν μέσω μεγάλων ενεργειακών συζητήσεων…Κάποιος ψιθύρισε για πυρηνικό εργοστάσιο και ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Με όλα της τα ρίσκα, είναι η λύση στο ακριβό πετρέλαιο και το φαινόμενο του θερμοκηπίου (αν υπάρχει). Τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες είναι ρομαντικά, αλλά όχι για να συμβάλλουν ουσιαστικά. Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς διαφωνείτε μαζί μου, αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια. Δείτε το διάγραμμα της ανάρτησης «προς Αδιόρθωτον».

Έμαθα και άλλα για τα νησιά. Κάτι πήρε το αυτί μου για 400ΜW σε Άνδρο, Τήνο, Μύκονο. Δεν είναι δυνατόν κάποιο λάθος θα είναι. 400 MW είναι 400 από τις μεγάλες ύψους 100 μέτρων! Θα μετακομίσω εγώ και όχι μόνο.

Άκουσα από ένα φίδι ότι δεν τους έχει μαράνει η πράσινη ενέργεια, αλλά ένα πονηρό υποβρύχιο καλώδιο με μεγάλα περιθώρια και προσωπικά ποσοστά… Να προσέχω τι γράφω μου είπαν, έχει μεγάλα ψάρια στην άσκηση. Χα! Δεν φοβάμαι τις όχεντρες, θα φοβηθώ τα ψάρια;

Σοβαρά ή αστεία, ή 4MW βάλουν ή 400, το κόστος της επιδότησης θα βαρύνει ΕΜΑΣ. Αντιλέγει η ΔΕΗ ότι τα νησιά επιδοτούνται από το σύστημα (εξ ου και η πρεμούρα για πυλώνες στην Τήνο). Αν σας ενοχλούσαν οι πυλώνες, περιμένετε να δείτε τις ανεμογεννήτριες…

Μήπως για αυτό μας έκανε η Ροδούλα Ζήση και η παρέα της βιομηχανική ζώνη. Θα της αφιερώσω καμιά κακία…

Πράσινη ενέργεια; Οι εκπομπές για την κατασκευή μιας αναμογεννήτριας είναι τέτοιες, που δεν ρυπαίνει πολύ λιγότερο, στην ζωή της, από συμβατικές μονάδες. Γράψτε το κι αυτό.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα αμμοδύτη. Ενδιαφέρον τα όσα θέματα αναπτύσεις στο blog σου. Δεν εχει τύχει να ξαναγράψω.
Το θέμα της ενέργειας είναι μια πονεμένη ιστορία. Μακάρι να είχε ανακαλυφθεί ο ιδανικός τρόπος παραγωγής της. Για μένα τα πυρηνικά δεν αποτελούν λύση α) διότι τα ραδιενεργά αποβλήτα έχουν χρόνο ημιζωής κάτι εκατοντάδες χρόνια τα οποία αναγκαστικά θάβονται στη γη..με όλες τις συνέπειες β)από τη στιγμή που εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας ένα λάθος σε κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο σημαίνει τραγική καταστροφή.
Με τίποτα επίσης δεν δέχομαι τον πρωτόγονο τρόπο παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη όταν κόσμος πεθαίνει από καρκίνο στην Πτολεμαίδα και στην Μεγαλόπολη.
Οι ΑΠΕ τείνουν να είναι οι πιο φιλικές για το περιβάλλον αλλά λόγω του χαμηλού ακόμα βαθμού απόδοσης τους χρειάζονται μεγάλες μονάδες (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά). Εμένα δεν με ενοχλεί διόλου το θέαμα μιας ανεμογεννήτριας, δεν το βρίσκω αντιαισθητικό..πέστην ένας ανεμόμυλος σε μεγέθυνση. Συμφωνώ όμως ότι μία, δύο, πέντε ανεμογεννήτριες στο νησί μας δεν είναι λύση. Χρειάζονται πολλές για να παραχθεί αρκετή ενέργεια.
Χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις να φτιαχτούν αιολικά πάρκα και αυτό δεν γίνεται σε ένα νησί.
Αυτό γίνεται μόνο στην ηπειρωτική χώρα.Να δημιουργηθούν αμέτρητα πάρκα. Αν όχι αιολικά λόγω έλλειψης αέρα, τουλάχιστον φωτοβολταικά. Αστείρευτη πηγή ενέργειας ο ήλιος.
Μακάρι αύριο κιόλας να τελείωνε το πετρέλαιο και τότε να' βλεπες τι χρηματοδοτήσεις θα έπεφταν από τα κράτη για την εξέλιξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

αμμοδύτης είπε...

αρχέγονε καλησπέρα.

Τα ραδιενεργά απόβλητα τα παίρνει αυτός που προμηθεύει καύσιμο, μια φορά στα 20, 40 χρονια;

Πυρηνικά θα γίνουν στα βόρεια και ίσως ανατολικά συνορά μας, ουτως ή άλλως. Η Γαλλία από αυτά ζει.

Μέχρι πρόσφατα, οι ανεμογεννήτριες παρήγαν λιγότερη ενεργεια στην ωφέλιμη ζωή τους από όση ενέργεια χρειαζόταν για να κατασκευαστούν. Τώρα έχι αντισταφεί, οριακά, για τις μεγάλες.

Τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται πολλή περισσότερη ενέργεια για να φτιαχτούν από ότι θα παράξουν ποτέ. (Πυρίτιο, αλουμίνιο, γυαλί ή πολυκαρβονικό, χαλκός...) Είναι καλά για διαστημόπλοια, φάρους, άντε κανένα σπίτι στην εξοχή.

Η μαζική χρήση αυτών των «ΑΕΠ» στην Τήνο με τρομοκρατεί, μιλάμε για άλλες διαστάσεις από τους ανεμόμυλους του 19ου αιώνα.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα της Τήνου δεν είναι ενργειακό. αν έχουμε κουκούτσι μυαλό δεν θα χαλάσουμε ένα «παραδοσιακό» ή «μεσαιωνικό» όπως το λές νησί για να καλύψουμε της επιταγές της ΕΕ ή τις μικροπου@@@@ δύο-τριών κρατικοδίαιτων. Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ. Τα πυρηνικά τι τα σκαλίζεις, νομίζεις θα σε αγαπήσει κανένας;

Ανώνυμος είπε...

ξέρει η Πραδαλούλα Ζήση που ΕΙΝΑΙ η Τήνος;

venthesikymi είπε...

kai na proseheis ti grafeis, tzizz

Ανώνυμος είπε...

είπε δεν φοβάται τις όχεντρες, θα φοβηθει τα ψάρια;

Ανώνυμος είπε...

με την φωτογραφία σου την γλύτωσε το βατραχάκι και έμεινε νηστική η όχεντρα. ανθρώπινος παρεμβατισμός... (μικρό το κακό εδώ)