Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Λιμάνι 7

Σήμερα που κατέβηκα για ψώνια συνειδητοποίησα ότι μερικοί φίλοι μου στην πόλη έχουν παρακολουθήσει τα αστειάκια μου με το λιμάνι και έχουν άποψη.

Δήμαρχε, ένας δύο σοβαροί αναφέρουν ότι, εν μέρει, κληρονόμησες το πρόβλημα. Οι σοβαροί θεωρούν ότι έχει γίνει λίγο πατάτα με τον μόλο, αλλά ό,τι έγινε, έγινε, σκέψου αν υπάρχει «βέλτιστος δρόμος» στο λιμενολογικό… Δεν μπορώ να έχω άποψη.

Αρέσει πολύ η ιδέα το λιμάνι να είναι όμορφο, ρομαντικό, για περίπατο, όπως στην Σύρο (δεν είχαν πάει Βενετία ή …Χανιά οι συνομιλητές μου). Ένας είπε για βόλτα με τα παιδιά, άλλος για χέρι-χέρι με το κορίτσι του. Δεν θεωρούν την τωρινή πεζοδρόμηση «ρομαντική» και, συγνώμη, η αισθητική της μου θυμίζει Βαλκάνια. Προτιμούν την πεζοδρόμηση από την μη πεζοδρόμηση.

Ένας είπε ότι δεν γίνεται με ντόπιους αρχιτέκτονες ή μηχανικούς γιατί θα σε πρήζουν να δίνεις από ένα μικρό κομμάτι στο καθένα, με αποτέλεσμα να έχεις πολλά άσχημα ντουβάρια αντιστήριξης.

Κανείς από όσους μίλησα δεν θέλει parking στον χώρο που γκρινιάζουν τα παιδιά. Δεν θα σου πω τι θέλουν γιατί εγώ διαφωνώ. Σου είπα τι φαντάζομαι. (Θα τα ξανακούσω τώρα, με αποπήραν προχτές βράδυ που δεν απέρριψα το μπάζωμα).

Δήμαρχε, με έπαιρναν από το χέρι, και μου έλεγαν «εδώ ήταν το βενετσιάνικο αυτό, και εκεί εκείνο, και σε τούτον τον δρόμο ήταν χώρος για γαλέρες». Οι δημότες σου μιλούν για το παρελθόν με υπερηφάνεια.

Μερικοί είπαν ότι ντρέπονται να μιλήσουν ελεύθερα και ένας, που σε συμπαθεί, μου είπε ότι ίσως και εσύ να πρέπει να ανοιχτείς. Καμία κακία.

Κουφάθηκα που μου είπαν ότι το Ύψιστο Κλιμάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διαβάζει. Κολακεύομαι, αλλά δεν αξίζω τέτοια προσοχή. Αν ενδιαφέρει, και ο τελευταίος μαγαζάτορας έχει Δημοκρατική άποψη για την διάρθρωση της Αυτοδιοίκησης, αλλά Παρασκευή βράδυ, ποιος δεν βαριέται.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, είναι σημαντικό όταν ανήκεις στο "ύψιστο κλιμάκιο" να μπορείς να επικοινωνείς με το λαό και τα προβλήματά του και να μην παίρνεις αποφάσεις ερήμην του. Κι επειδή δεν ξέρω πόσο συχνά επισκέπτονται τα χωριά μας για να συζητήσουν τα προβλήματα του νησιού με τους κατοίκους τους, έστω κι από εδώ, από τις τόσες φωνές που ακούγονται, αποκτάς μια αντίληψη για το αν μια απόφαση που έχει παρθεί είναι θετική ή όχι, ή τι λύσεις προτείνονται για κάποια θέματα από μια χούφτα τηνιακοbloggers (εκτός κι αν γίνουμε χιλιοι δεκατρεις όπως λες), έστω κι αν οι χρήστες του blog δεν είμαστε όλοι ειδήμονες. Είμαστε όμως ευαισθητοποιημένοι με το νησί μας και αυτό αρκεί για να καταλάβεις τι πάει σωστά και τι στραβά με αυτόν τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

σωστα τα λές αρχέγονε, ποιος θα καθόταν να ασχοληθεί αν δεν τον ενδιέφερε το νησί.
αν αυτοι που είναι μέσα στα πράγματα ήταν ποιο κοντα στο κόσμο, αλλα ανθρώπινα και όχι για ψήφους σε μνημόσυνα και δεξιώσεις, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
ολοι αγαπάμε το τόπο μας και αυτοι που είναιμεσα στα πράγματα και αυτοι που είναι απ έξω, αλλα μας λήπει ο ρομαντισμός και το όραμα

αμμοδύτης είπε...

Οι άνθρωποι είναι συνεσταλμένοι αλλά έχουν Δημοκρατική συνείδηση και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Για να γινουμε χιλιοιδεκατρείς, πρέπει να πάρουν θάροος όλοι να μην φοβούνται να κάνουν λάθος στην έκφρασή τους.

Αν ο κάθε αρχέγονος, ανώνυμος, χόχλακας, underwater, τηθύς, pathfinder, zavodinikia, peristeri, juan, tinosnews, tinospress,αγγελούδας ρωτάει απλά,τους γείτονές του, και μεταφέρει χωρίς εμπάθεια ή προσωπική άποψη τα λεγόμενα θα αναβαθμιστούμε.

Πιστέυω ότι και οι εκπρόσωποί μας θέλουν να «αναβαθμιστούν». Οι Τηνιακοί μπορεί να έχουμε ελαττώματα, αλλά είμαστε προοδευτικοί και εργατικοί. Υψηλούς στόχους θέλουμε και συμπαράσταση.

Δεν χριάζεται να είμαστε εμείς ειδήμονες, απεναντίας. Χρειάζεται να ακούμε και να γράφουμε. Τις πιο έντονες πολιτικές σοφίες τις ακούω από γιαγιάδες, μαγαζάτορες, ταξιτζήδες. Όλοι καλοί άνθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

πες, πες, κάτι θα μεινει, αν και μερικοί είναι λίγο πιο πορωμένοι απ' τους άλλους. Καλή η προσπάθεια.

Ανώνυμος είπε...

όφι, μήπως πολιτεύεσαι και μας το πας λάου λάου;

αμμοδύτης είπε...

καλημέρα ανώνυμε,

για να δούμε, πως το απάντάω αυτό το δύσκολο...

όχι, non, nein, no, nyet!

αμμοδύτης είπε...

Ορίστε, για να μην πεί κανείς ότι κάνω «προκατειλημμένο» «ρεπορταζ».

(ΔΕΝ κάνω ρεπορτάζ, έχω 10 πράγματα στο μυαλό μου και άλλα 2-΄3 καθημερινές «σκέψεις» και συχνά γράφω τι ακούω, επεξεργασμένο από το κεφάλι μου)

Τρεις άνθρωποι σήμερα στην Χώρα, οι δύο επαγγελματίες, ο ένας υπόδειγμα ποιότητας και εξυπηρέτησης, μου είπαν τα καλύτερα λόγια για τον Έπαρχο. Μου το είπαν..., σας το λέω... Θέλετε ισορροπία; Δύο από τους τρείς θεωρουν ότι οι αρμοδιότητες του Επαρχείο πρέπει να πάνε στον Δήμο και ότι δεν χρειάζεται «έπαρχος». Δήμαρχος αρκεί, είπαν. Δεν έχω άποψη σε τέτοια πράγματα, άρα δεν βάζω «ανάρτηση», απλά μεταφέρω.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς έχει οπαδούς και ψηφοφόρους ο Επαρχος και σίγουρα όλα αυτά θα έπρεπε να είναι στο Δήμο. Δεν θα κοπούν θέσεις, απλα δεν θα υπάρχει αυτή η άρωστη διαρχία στο νησί. Ο Δήμαρχος κάνει τη δουλειά του και ο συγγεκριμένος Επαρχος νομίζει ότι του ανήκει το νησί. Ρώτα κανένα Δημοτικό Σύμβουλο στη Χώρα να σου πει.

Ανώνυμος είπε...

ε και μήπως είμαστε και καινούργιοι στην άσκηση της δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση; φανταζόταν ποτέ οι γέροντες ή ο Υπερτάρχης ότι θα είχαν τσάμπα κουβέντα στο ιντερνέτ;

Ανώνυμος είπε...

Το αντίστοιχο όνομα με το blog το είχε και μια εφημερίδα της οποίας οι σχέσεις με τον θεσμό του Επάρχου δεν ήταν οι καλύτερες.
Ωραίο να γράφεις ότι ακούς και ότι έχεις στο κεφάλι σου ξεδίνεις αποφεύγεις και την κατάθλιψη.

αμμοδύτης είπε...

Παράξενε σε διαβεβαιώ (αν πιστεύεις φίδια) ότι ενω μιλαω με διάφορους δεν έχω μιλήσει με τον ιδρυτή της Οφιούσσας (δεν θυμάμαι και πως το έγραφε) παρά μόνο πριν 2 μήνες που μου μπήκε τούτη η ιδέα (και για την ακρίβεια του ophioussa.com ή .gr)

Σίγουρα το να γράφεις για βενετσιάνικα λιμάνια ή να κάνεις καλλιστεία για επάρχους και δημάρχους, είναι λιγότερο βαρύ από το να κάνεις βόλτες σε νεκροταφεία... Βοηθάει να έχεις φίλους στις αμπελοφιλοσοφικές αναζητήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω εγώ προβλημα με τον Επαρχο. Ο βοεβόδας της Τήνου εκλέγεται στην Συρο και την Πάρο! Ασχετο!!!