Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Είδη προς εξαφάνιση

Μιλώντας λοιπόν για τα αγαπημένα μας γαϊδουράκια σε χθεσινή ανάρτηση αποφάσισα να αφιερώσω και μία γωνιά μόνο γι’αυτά.


Τα ζώα αυτά που ήταν σύντροφος ακούραστος σε όλη την Τήνο για εκαντοταετίες, ίσως; ξαφνικά βιώνουν την εγκατάλειψη και την εξαφάνιση.



Τα τελευταία που υπάρχουν επιβιώνουν χάρη στους τελευταίους εναπομείναντες γεωργούς (άνω των 60) που ακόμη έχουν στην κατοχή τους και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γαϊδουράκια και μουλάρια ως μέσο μεταφοράς.









Οπότε δείτε τα μία τελευταία φορά. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κανένα. Και τα παιδιά θα τα βλέπουν μόνο στις εικόνες των βιβλίων και στις κινηματογραφικές ταινίες τύπου Shrek.






Και η αγελαδίτσα τον ίδιο δρόμο θα πάρει, κι ας κοιτάει πίσω... Νέους αγρότες κάτω των 35-40 ετών δεν γνωρίζω. Άρα και η εκτροφή τους θα σταματήσει. Εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα...

2 σχόλια:

κατωμερίτης είπε...

Τα περισσότερα γαϊδουράκια σε εμάς τριγυρνάνε με άκοπα πέταλα και έαν πέδκ'λο στους δρόμους. Μόνο 2 ή 3 έχουν και χρησιμοποιούν, άλλος ένας μέχρι πέρσι, αλλά αρρώστησε. Αν τα χωριά μας δεν ήταν παρατημένα και ξεχασμένα από εμάς τους ίδιους ίσως τα γαϊδουράκια έβγαζαν μεροκάματο το καλοκαίρι με παιδάκια. Πόσοι επισκέπτες έχουν παιδάκια? Πόσο πληρώνουν για μια βόλτα? Σε μονοπάτια?

Ανώνυμος είπε...

Perissotera gaidourakia apo Thno edw:

http://komitinos.weebly.com/alpharhochiepsiloniotaomicron-phiomegatauomicrongammarhoalphaphiiotaomeganu.html

efxaristw