Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η κρίση στο Αιγαίο τον Μάϊο του 1974


Οι Ελληνικές έρευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο είχαν ξεκινήσει ανεπιτυχώς από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70, για να ενταθούν μετά τον Μάιο του 1968, όταν υπεγράφει η πρώτη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της πετρελαϊκής εταιρείας TEXACO για υποθαλάσια έρευνα εντός του Θερμαικού κόλπου. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1973 το Ελληνικό Δημόσιο είχε υπογράψει 18 ακόμη συμβάσεις με πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνα και άντληση πετρελαίου σε όλο τον χώρο του Αιγαίου. Το Ελληνικό ενδιαφέρον για εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου είχε αυξηθεί, καθώς η τιμή του βαρελιού στα τέλη του 1973 είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Οι τρεις πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν από την εταιρεία Oceanic, απέδειξαν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στις ακτές της Θράκης και της Θάσου. Το μεγαλύτερο κοίτασμα από αυτά ήταν της Θάσου, όπως έδειξαν νέες έρευνες της ίδιας εταιρείας που έγιναν ως τον Απρίλιο του 1974. Το κοίτασμα αυτό (ονομάστηκε ΠΡΙΝΟΣ) υπολογίστηκε σε 200.000.000 βαρέλια που θα μπορούσε να αποδώσει 50.000 βαρέλια ημερησίως για είκοσι χρόνια, με την άντληση του να ξεκινάει εντός του 1975...

[δείτε όλο το άρθρο στο
http://www.istorikathemata.com/2011/02/1974.html]

...Η Τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας των 12 ναυτικών μιλίων των Ελληνικών νησιών, δεν είχε άλλο στόχο από το να εμποδίσει την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί μονομερώς το πλούσιο υπέδαφος του Αιγαίου.

Η ελληνική αυτή αδιαμφισβήτητη επιτυχία προκάλεσε την άμεση επέμβαση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσουν έρευνες από την Καναδική εταιρεία Calvin Exploration, η Τουρκική Turkish Petroleum GRP απέστειλε επιστολή στην έδρα της Καναδικής εταιρείας απαιτώντας να σταματήσει τις έρευνες στο Αιγαίο χωρίς την άδεια από την Τουρκική κυβέρνηση, εκτοξεύοντας απειλές για "ποινικές διώξεις". Ταυτόχρονα η Τουρκική GRP προσπαθούσε επίσης να συνάψει συμβάσεις με πετρελαικές εταιρείες για έρευνες στο Αιγαίο. Η δεύτερη Τουρκική πρωτοβουλία ήταν μια διπλωματική νότα που επεδόθει στις 3 Απριλίου από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Γκιουρούν, που περιλάμβανε όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο (η μάλλον όλες τις Τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο) με κορυφαίο το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή, που εμμέσως αφορούσε και το πλούσιο υπέδαφος του Αιγαίου. Η βασική Τουρκική θέση ήταν πως "η Τουρκία δεν θα ανεχόταν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των Ελληνικών νησιών σε 12 μίλια, ακόμη και αν προβλεπόταν ασφαλή διέλευση στα πλοία της, καθώς αυτό θα μετέβαλλε το Αιγαίο σε κλειστή Ελληνική λίμνη". Μάλιστα η ηγεσία της Τουρκίας προειδοποιούσε πως θα θεωρούσε ως άκυρη κάθε πιθανή σχετική Ελληνική πρωτοβουλία, και θα την παραβίαζε ακόμη και μονομερώς.Υπενθυμίζουμε πως η υφαλοκρηπίδα των 12 ν. μιλίων προβλεπόταν από την διεθνή συμφωνία της Γενεύης το 1958.

Αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε εκμετάλλευση του υπεδάφους του Αιγαίου για 36 χρόνια αλλά ούτε καν σε σχετικές έρευνες, είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει πετύχει τους σκοπούς τους και η συνεχής αναβλητικότης και ο ψοφοδεησμός των Ελλήνων φέρνει την, πολυπόθητη για τους Τούρκους, συνεκμετάλλευση συνεχώς πιο κοντά.


3 σχόλια:

Εξάκτινος είπε...

Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα των 12 ν.μ. Υπάρχουν χωρικά ύδατα. Είναι 12 μίλια από τις ακτές δηλ. περίπου 20 χλμ. Μετά τα 12 μίλια μετράει η υφαλοκρηπίδα.

Το Αιγαίο σαφώς και είναι Ελληνική θάλασσα. Η Τουρκία από το 1974 κι εντεύθεν αμφισβητεί το καθεστώς που ισχύει από το 1821 προοδευτικά και διαρκώς. Η αμφισβήτηση αυτή βολεύει τους πάντες. Και Ρώσους και Αμερικάνους.

Αν συνεχίσουμε έτσι θα οδηγηθούμε σε σύρραξη. Αυτό που θα παιχτεί είναι αν θα έχουμε την ισχύ να επιβληθούμε αεροναυτικά. Το ιδανικό σενάριο για εμάς θα ήταν να τους στριμώξουμε κάπου το στόλο και να τον βουλιάξουμε με επιχείρηση αστραπή. Θα ησυχάσουμε για 100 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται για πόλεμο αλλά μάλλον δε θα το κάνει διότι δεν υπάρχουν φράγκα ενώ υπάρχουν μειοδότες.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ποιοί είναι οι μειοδότες και ποιοί οι πατριώτες; Για να ξέρουμε δηλαδή

αμμοδύτης είπε...

αχ... και με την κατάσταση όπως έχει, και με τον κόσμο αλαφιασμένο από ρτα λεφτά που υπάρχουν.

Ιστορικά, τα αδιέξοδα δεν έχουν καλά ξεμπερδέματα.

Εξάκτινε, δεν ανοίγεις το μπλογκ σου, λέω εγώ... Θα γράφεις κανένα κουτσομπολιό...