Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Οι ΑΠΕ στη πράξη δεν είναι αξιόπιστες ούτε οικονομικές στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας


http://stopaiolika.blogspot.com/2011/02/blog-post_02.html

«Στην πράξη, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αξιόπιστη και οικονομική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., επειδή χρειάζονται μεγάλης κλίμακας, χαμηλού κόστους και αποτελεσματικά συστήματα αποθήκευσης που θα μπορούν να κρατάνε τα φώτα ανοιχτά όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Τέτοια αποθηκευτικά συστήματα δεν υπάρχουν και δεν είναι πιθανό να υπάρξουν στα επόμενα 20 χρόνια».

«Η ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά ή ηλιακά είναι πανάκριβη επειδή η απόδοσή τους επηρεάζεται απρόβλεπτα από τον καιρό. Μπορεί να μην παράγουν όταν υπάρχει ζήτηση, ή να παράγουν όταν δεν υπάρχει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλή «διαθεσιμότητα». Η διαθεσιμότητα σε μία μονάδα κάρβουνου είναι πάνω από 90%, ενώ σε αιολικά, ακόμα και διασυνδεδεμένα αιολικά , είναι κάτω από 30%. Αν πέσει για 15 λεπτά της ώρας ο αέρας και μειωθεί η απόδοση κατά 50%, ή θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη, ακαριαία, εφεδρική παραγωγική δυναμικότητα, ή θα καταρρεύσει το σύστημα με ένα black-out. Όπως και να το αναλύσουμε, ό,τι και να πούμε για εξωτερικά κόστη ή οποιεσδήποτε αλχημείες, το αιολικό ρεύμα σε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα κοστίζει 3 με 5 φορές όσο ρεύμα από συμβατικές πηγές από κάρβουνο, ή πυρηνική ενέργεια».



H επέλαση των Ανεμογεννητριών και των νέων Υπέργειων δικτύων υψηλής τάσης θα οδηγήσει σε απώλεια φυσικών τοπίων και την μετατροπή τους σε Βιομηχανικές περιοχές με επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και τον τουρισμό. Στον Πάρνωνα ήδη το τοπίο έχει σακατευτεί από την κοπή δένδρων και σειρά έχει η Ευρυτανία και τα νησιά. Όσο για την ηχητική όχληση κανείς δεν μιλάει για τον θόρυβο που είναι αντιληπτός σε απόσταση πέραν του χιλιομέτρου αλλά και για τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα(βλέπε παρακάτω: Nina Piemont Wind Tourbine Syndrome 2009).


Σε περίπτωση ατυχήματος λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών τα πτερύγια τους , που ζυγίζουν έως 30 τόνους, εκτοξεύονται σε απόσταση 400 έως 800 μέτρων όπως συνέβη στο Μαρμάρι Ευβοίας το 2003. Επίσης συχνά εκδηλώνονται πυρκαγιές τόσο στα δίκτυα μεταφοράς όσο και στο κιβώτιο ταχυτήτων των Α/Γ.


Η Αιολική ενέργεια δεν αποθηκεύεται όπως η προερχόμενη από Φωτοβολταϊκά που πηγαίνει σε μπαταρίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δανία εξάγει τα πλεονάσματα. Να σημειωθεί εδώ ότι είναι άλλο πράγμα η εγκατάσταση μικρών οικιακών ανεμογεννητριών σε συνδυασμό με οικιακά φωτοβολταϊκά και προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Στις περιοχές εγκατάστασης Α/Γ μειώθηκε η αξία της Γης λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και στην Δανία διεκδικούνται ήδη αποζημιώσεις.

Είναι περιττό να πούμε τι επιπτώσεις υπάρχουν στην αγορά εργασίας αφού λόγω αυτοματοποίησης δεν ανοίγονται θέσεις εργασίας. Τα πάντα συντονίζονται από ένα Control Panel.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα που τα πάντα διαστρέφονται έχουμε ήδη τα πρώτα "νεκροταφεία Ανεμογεννητριών" που δεν συνδέθηκαν ποτέ με τα δίκτυα, δεν δούλεψαν ποτέ και τα ξεδοντιασμένα κουφάρια τους χάσκουν στις βουνοκορφές της Εύβοιας αφήνοντας ένα τοπίο πληγωμένο μα ορατό σε όσους τουρίστες περνούν με πλοία πλησίον των ακτών. Προφανώς έγιναν μόνο για να απορροφηθούν οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Θράκη. Όλα αυτά θα μείνουν για να θυμίζουν την Decadance του Πολιτισμού της γενιάς μας.


Είναι πρόδηλο ότι η μικροκλίμακα του Ελληνικού τοπίου ιδιαίτερα των νησιών μας είναι ασυμβίβαστη με τα τερατώδη μεγέθη των Α/Γ. Ίσως στις βόρειες χώρες με τις αχανείς πεδιάδες (πχ Γερμανία, Δανία), με την ομοιομορφία του τοπίου η εγκατάσταση τους να προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στην περίπτωση όμως του Ελληνικού τοπίου αποτελεί εγκληματική πράξη κατά των επερχόμενων γενεών.

http://stopaiolika.blogspot.com/2011/02/blog-post_02.html

3 σχόλια:

Γιακορ είπε...

Εγώ ελπίζω να μην αλλοιώσουν το τοπίο της Τήνου με τέτοιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Όφιος... είπε...

Δείτε κι΄εδώ τον Αλ Γκορ που από υποψήφιος για την προεδρία κατέληξε τιμητής της υπερθέρμανσης...
Ή της υπέρψυξης, ότι βολεύει αναλόγως....

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=17285&Itemid=150

Ανώνυμος είπε...

Όντως η φύση δεν πρέπει να αλλοιωθεί με φωτοβολταικα συστήματα, που υποτίθεται ότι την προστατεύουν. Για ιδιωτική χρήση όμως θεωρώ ότι είναι αρκετά καλά.