Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η παραίτηση Σημίτη το 1979


Στις 13 Ιουνίου 1979, το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από το Εκτελεστικό Γραφείο. Θεωρήθηκε υπεύθυνος προπαγάνδας του κόμματος, πιο συγκεκριμένα για την αφίσα που είχε κυκλοφορήσει με το σύνθημα «Οχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών».

Η αφίσα αυτή του στοίχισε τη βουλευτική του έδρα, αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου τον απέκλεισε από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών. Γράφει ο πρώτος γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μάικλ Κλέμεντς:


«Οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης Σημίτη δεν είναι σαφείς. Οταν τον ρώτησα για την υπόθεση της αφίσας, λίγο πριν από την παραίτησή του, δεν μου έδωσε καμία υπόνοια ότι γνώριζε πως επέκειτο η αποπομπή του και σαφώς φάνηκε ότι δεν σκεπτόταν να υποβάλει την παραίτησή του. Στις δημόσιες δηλώσεις του αλλά και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του πάντα διατηρούσε τη γραμμή του κόμματος σε ό,τι αφορά την ΕΟΚ και τη γενική πολιτική. Είναι επίσης δύσκολο να εξηγήσει κάποιος πως το σύνθημα στην αφίσα δεν ανταποκρινόταν στην πολιτική του κόμματος. Ο Παπανδρέου επανειλημμένα έχει τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν στρέφεται κατά της Ευρώπης αλλά είναι αντίθετο μόνο στην πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Ορισμένοι, μάλιστα, διατείνονται ότι τη φράση στο πόστερ, το σύνθημα αυτό, πρώτος το διατύπωσε ο ίδιος ο Παπανδρέου. Ισως να μη χρησιμοποιήθηκε επειδή δημιουργεί σύγχυση. Οποιο κι αν είναι το πραγματικό “έγκλημα” του Σημίτη, η απομάκρυνσή του προβάλλει για άλλη μία φορά την εντυπωσιακή ιστορία διάρρηξης των φιλικών σχέσεων του Παπανδρέου με στελέχη της παράταξης. Ο Σημίτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Παπανδρέου στην εξορία κατά την περίοδο της δικτατορίας και, σύμφωνα με ορισμένους, ο στενότερος και περισσότερο έμπιστος σύμβουλός του μετά το 1974 και ειδικότερα στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών» (FCO9/2831, 20 Ιουνίου 1979).

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=26865


Πόσων χρονών είσαστε το 1979; Μάλλον δεν θα θυμάστε το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" ή το πραγματικά καταπληκτικό "η Ελλάδα στους Έλληνες". Και η πρώτη αφίσα, εκείνης της εποχής ήταν. Όσο για την ανεξαρτησία...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το θυμαμαι.ολα τα θυμαμαι.και τοτε και τωρα γινομαι θηριο.οταν σκεπτομαι.ποσα ψεματα μας ελεγε ο ΜΕΓΑςπαπανρεου και με τι υφος.Με τι περιφρονηση προς τη νοημοσυνη μας.Πολυ φαρα .Τουτος οτωρινος ειναιπουλημενος η βλακας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΑΤΡΟ παίζουν αυτοί έφεραν τις ΤΡΟΙΚΕΣ και τώρα παιζουν τις παρθένες
ΟΛΑ ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ