Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

B' Εύρεση (1)


Αυτό στο οποίο κατέληξα, είναι ότι η θαυματουργή εικόνα της Τήνου είχε τελικά σχέση με τα πολιτικά και τα διεθνή θέματα των αρχών του 19ου αιώνα, και υπάρχει σειρά μελετών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, που το αναλύουν. Αυτό που δεν ήξερα, ήταν ότι το 1842, την …έκλεψαν, αλλά αυτό βγήκε σε καλό γιατί, όταν την βρήκαν ήταν θαυμάσια αφορμή να χτίσουν και δεύτερο εκκλησία, αυτήν της Β’ Εύρεσης!

Αυτό ήταν αρχή και για άλλο προσκύνημα και πανηγύρια, και πρόσφατα για συγχρηματοδοτούμενο έργο €610.000 για ασφαλτόστρωση δρόμου προς το ιερό προσκύνημα, στο μέσο του πουθενά, από τα οποία €570.000 ευρωπαίων φορολογουμένων και μόνο €40.000 ελληνικών χρημάτων. Πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτικού χώρου (που δεν υπάρχει αγροτικός χώρος εκεί), εντάξει έχει έναν ωραιότατο μεσαιωνικό οικισμό, και, πριν τον δρόμο και τον Ναό της Β’ Εύρεσης ήταν και ωραίο τοπίο.



Δεν μου φαινεται ότι πρόκειται για «αγροτική ανάπτυξη». Ούτε πιστέυω ότι τον δρόμο τον θέλει η εκκλησία. Μάλλον τον θέλει κάποιος για δικιά του δουλειά. Ίσως η θαυματουργή Β’ Εύρεση κάνει το θαύμα της και η αυριανή δημοπρασία κρατικών ομολόγων πάει καλά.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και ήντα θα κανουμ εμεις μαρέ αν δεν έχει δλειές;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το 1842 είναι η ημερομηνία κλοπής, αλλά απο το 1842 μέχρι και το 1988 που παραχορήθηκαν 5 περίπου στρέμματα από Καρδιανίωτες πια ιδιοκτήτες της έκτασης, δεν υπήρχε εκκλησία στην περιοχή παρα το μικρό σταυλάκι που βρέθηκε η εικόνα και στο οποίο είχε τοποθετηθεί επάνω του μαρμάρινος σταυρός.
Αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα δεν νομίζω οτι επιβαρύνει τόσο πολύ το περιβάλον η παρουσία του Ι.Ναού.
Και σε σχέση με την σκοπιμότητα του δρόμου,δεν κάνει και τόσο κακό η ύπαρξη ενός ασφαλτωστρωμένου δρόμου,ώς προς το πόπση θα το χρησιμοποιούν και ποιοί το προώθησαν θα σε παραπέμψω στον δρόμο Αετωφολιά Πλατειά.

αμμοδύτης είπε...

Ούτε με τον δρόμο Αετοφωλιά Πλατειά είμαι ευτυχής, αλλά, πες, συνδέει τα Κάτω με τα Έξω και γίνεται «περιφερειακός». Άντε επιτρέπει στον μπετατζή των Έξω Μερών να μεταφέρει στα Κάτω. Άντε, εξυπηρετεί και 15-20 μόνιμους κατωμερίτες, και άλλους τόσους του σαββατοκύριακου. Αντε πάνε οι κυνηγοί για λαγούς χωρίς να κουράζονται. Άντε μπήκαν δύο τρια αμπελάκια και φτιάχτηκαν και 3-4 κατκιά (και ένα λίγο μεγαλύτερο)

Αλλά αυτό; Αν είναι να εξυπηρετήσει Υστερνιώτες και Καρδιανιώτες, χαλάλι. Οψόμεθα.

Ανώνυμος είπε...

Να ήξερες πόσα αμπέλια είχε το συγκεκριμένο κτήμα που κατασκευάστηκε ο Ι.Ναός μέρες κουβαλούσαν τους μούστους.
Που ξέρεις καμιά φορά περισεύουν 24 στρέματα μπορεί να ξανα μπούν αμπέλια με τον δρόμο.Αντε και να ανεβένουν να βλέπουν το οροπέδιο (πολέμου Κάμπος)με φράγμα και ανεμογενήτριες η και χωρίς.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις καταλάβει ότι στους Δήμους θέλουν να πουλάνε σπίτια. Θέλουν νερό δεξαμενές δρόμους έργα μπετά.

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι έτσι να κόψουν τις παπαριές για εκκλησίες και δεσπότες. Αλλά την βρήκαμε την συνταγή πάμε για την εκκλησία κάνουμε και δυο νταμαράκια.

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοια μυαλά, οι εργολάβοι θα πουλάνε σπίτια ο ένας στον άλλο, γιατί μόνο αυτοί θα αντέχουν το θέαμα και τις γυφτιές

Ανώνυμος είπε...

Βρε αδελφές καλές και κακές αν ξέρεται λίγο τον τόπο δεν θα γράφατε τέτοια σχόλια.Καλοκαίρι και τα πρωινά ο ήλιος εμφανίζεται μετα τις 10 οι χειρηστές των μηχανημάτων έργων ανάβαν καλοριφέρ στα μηχανήματα τα πρωινά του Αυγούστου και όταν έρχεται καταιγίδα την κοπανάνε όλοι απο εκει με τους κεραυνούς και τα μπουμπουνητά,για πια σπίτια μας λέτε.

Ανώνυμος είπε...

εγώ στο φορτωτή μου έχω αλεξικέραβνο δεν φοβάμαι

Underwater είπε...

Αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι η απεικόνιση αυτού που λέμε με απλά λόγια: ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΡΓΟ
που ισούται με: ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ
και ταυτόχρονα: ΑΣΚΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΠΙΟΥ.
Όσοι το προώθησαν θα έπρεπε να ντρέπονται και να πάνε να κοιταχτούν σε κανένα ψυχίατρο. Κάτι μάλλον δεν πάει καλά με την αντίληψη τους.
Όσοι το χρηματοδότησαν θα έπρεπε να απολογηθούν στον εισαγγελέα.
Όσοι το πληρώσανε θα έπρεπε να μουντζώνονται.
[φασκελωθείτε τώρα στον καθρέπτη]

Ανώνυμος είπε...

Θα σε αφορίσει το ΠΙΙΕΤ

Underwater είπε...

Μακάρι!

Ανώνυμος είπε...

Στην μελέτη του δρόμου (ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ε.Ε.) πρόβλεψαν τα νερά να διοχετεύονται σε μονοπάτι! Ποιος εγκρίνει αυτές τις μελέτες; Οι ίδιοι που εγκρίνουν και τα λιμενικά; Μάλλον

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε δεν διοχετεύουν απλώς τα νερά στο μονοπάτι. Θεωρούν το μονοπάτι (το οποίο συνεχίζεται και από την πάνω πλευρά του δρόμου) ως αγωγό υδάτων. Τους είναι αδιανόητο οτι τα μονοπάτια είναι για να περπατάνε άνθρωποι και ζώα και άρα πρέπει να είναι ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ. Ελπίζω μετριάσουν η γκάφα έστω και τώρα και να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις απαραίτητες προσβάσεις στο μονοπάτι. Εγώ μέσα στον αγωγό δεν τρυπώνω.