Από την Σύνοδο της Νίκαιας, το 325 μΧ, μέχρι τον 16ο αιώνα, το Ιουλιανό ημερολογιακό σύστημα είχε δείξει τις ανακρίβειές του. Η Εαρινή Ισημερία είχε ξεφύγει από τις 21 Μαρτίου, και, πιο τραγικό για την Εκκλησία, είχε κάπως αποσυντονιστεί και το Πάσχα.
Έτσι όταν κάποιος γιατρός από την Καλαβρία πρότεινε το νέο ημερολογιακό σύστημα, ο Πάπας Γρηγόριος ο ΧΙΙΙ, το δέχτηκε, στις 24 Φεβρουαρίου του 1525. Τα ημερολόγια είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και από τον άξονά της όπως θέλει αυτή, και όχι όπως βολεύει τα αριθμητικό μας σύστημα. Ένας χρόνος έχει 365,2425 μέρες, και για αυτό κάθε 4 χρόνια ο Φεβρουάριος έχει μία μέρα παραπάνω.
Ο «Ιανουάριος» πήρε το όνομά του από τον Ιανό, Ετρουσκικό θεό των πυλών, πορτών, περασμάτων, γεφυρών, αρχής και τέλους. Δεν φαίνεται να έχει Ελληνικές καταβολές αν και μία αναφορά λέει ότι καταγόταν από την …Θεσσαλία.
Εμείς έχουμε την 1η Ιανουαρίου για Πρωτοχρονιά. Οι Ρωμαίοι την είχαν 1 Μαρτίου, αλλά η κυβέρνησή τους σχηματιζόταν τον Ιανουάριο. Και η Αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον Ιανουάριο, αλλά κάθε 4 χρόνια. Οι Ινδοί και οι Πέρσες γιορτάζουν στις 20 ή τις 21 Μαρτίου. Άλλοι πάλι, ακολουθούν σεληνιακά ημερολόγια.
2 σχόλια:
Χρόνια Πολλά Αμμοδύτη!!
Είπα να κάνω ποδαρικό αλλά με πρόλαβαν. Χρονια πολλά και με υγεία.
Δημοσίευση σχολίου