Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Χωρ'δάκια


Δεν έχω ιδέα αν τα «Χωρ'δάκια» γράφονται έτσι, ή αν είναι «Χουρδάκια». Εμένα, πάντως, κάπως έτσι μου ακούγονται. Ρώτησα την πιθανή ετυμολογία και αυτοί που έμεναν στα 3-4 σπιτάκια κάτω κάτω στο λαγκάδι, δεν ήξεραν να μου πουν, άλλο από το πιθανό «χωριουδάκια». «Που πας; Πάω στα Χουρ'δάκια»

Δύσκολο να σας περιγράψω που είμαι. Είμαι κοντά στον Αϊ Λιά, ενα ερειπωμένο εκκλησάκι, που ανήκει στην ενορία των ...Λουτρών και ανήκει σε μια δεύτερη ξαδέρφη μου από τα Κελιά, που μένει στην Χώρα. Τις περιποιημένες πεζούλες αριστερά, τις πρόλαβα αμπέλι.

Απέναντι είναι ο Πλανήτης, στην είσοδο του όρμου Πανόρμου, και στο βάθος η Άνδρος.

Στα Χωρ'δάκια ζούσε με την οικογένειά της η φίλη μου η Σ, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '60. Τότε της είχε αδυναμία ο Κ, ο οποίος είχε χωράφια πάνω από την Αετοφωλιά, κοντά στο λαγκάδι του Καναβά. Και φαίνεται ότι αυτή δεν του ανταπέδιδε την αδυναμία, αλλά ήμουν μικρός και δεν ξέρω λεπτομέρειες. Έμεινε όμως το τραγουδάκι:

Ο Κ... απ' τ' Καναβά
κάνει σήματα στον Αϊ Λιά
μα εκείνη δεν τ'απαντά
γιατί είναι μακριά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι η Σ που είναι σήμερα;

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι αυτή που νομίζω, είναι παντρεμένη, με δυο εγγόνια, έχει περάσει δύσκολα αλλά κρατάει και δεν μένει μακρυά από εκεί που της έκαναν σήματα στον Άϊ Λιά.