Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Μονοπάτια Τήνου


Διάβασα στην Ενδοχώρα για την προσπάθεια της Νομαρχίας να κάνει καταγραφή ορισμένων μονοπατιών στην Τήνο, με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ακούω ότι οργανώνεται και σχετική εκδήλωση με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Είδα ότι τα μονοπάτια θα βασίζονται στην αεροφωτογραφία της Τήνου (είδαν το φως το αληθινό...)

Ξεκίνησα την
www.ophioussa.com αρχικά για να χωρέσω τα αρχεία με τα μονοπάτια που είναι λίγο μεγάλα για blog. Για όλα τα μονοπάτια, δείτε εδώ: http://www.ophioussa.com/tinosl-paths-150.html

Θεωρώ ότι τα μονοπάτια, ή, για την ακρίβεια το δίκτυο των μονοπατιών, που το υπολόγισα σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, είναι η ιστορία του νησιού:
http://www.ophioussa.com/monopatia%20page%201.html. Μου φαίνεται ότι το δίκτυο, είναι σημαντικότερο μεμονωμένων διαδρομών, σαν έννοια.

Φωτογραφίες από την Πάνω Στράτα, που αναφέρεται και σε μεσαιωνικό κείμενο, εδώ:
http://www.ophioussa.com/photos/index%20ag%20mar%20slideshow.html

Δείγμα σχεδιασμένο με GPS, εδώ:
http://ophioussa.blogspot.com/2008/09/1_25.html και περασμένο στην αεροφωτογραφία, εδώ: http://ophioussa.blogspot.com/2008/09/2_25.html.

O aggeloudas κατέγραψε άλλη διαδρομή εδώ:
http://aggeloudas.blogspot.com/2008/11/blog-post_19.html


Όπως ανέφερα, την ιδέα μου την είχε δώσει αρχικά η κυρία που ήταν Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Εταιρίας Προστασίας κλπ., αν και προφανώς είχαμε διαφορετικές απόψεις για τα κίνητρα, την σκοπιμότητα και την χρηματοδότηση των «αναδείξεων».

Ο χάρτης είναι ήδη περασμένος σε Autocad, και σύντομα σε περιβάλλον GIS (πάντα ιδιωτική πρωτοβουλία)

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γνωστή δημοσιογράφος-ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού παραθέτει μερικές λεπτομέρειες για τον Κώστα Καρρά:

1) Συνίδρυσε μαζί με τον τελευταίο διχοτόμο αποικιακό κυβερνήτη Σερ Χιού Φούτ την περιβόητη διζωνική ομάδα “Φίλοι της Κύπρου” τον Σεπτέμβριο του 1974 στο Λονδίνο με μετέπειτα πρόεδρο τον φλεγματικό μ. Λόρδο Νίκολας Μπέθελ [ΣΗΜ. ΝΕΩΝ: πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, όπως απεκάλυψε στον εκδότη των «Νέων» ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης] που υποστήριζε την παραμονή εποίκων…Τόσο εχθρική ήταν η στάση της ομάδας που έγραψαν στην Κύπρο οι εφημερίδες : «Με τέτοιους φίλους τι τους θέλει η Κύπρος τους εχθρούς;».

2) Για 18 χρόνια μέλος του Steering Committee της γνωστής Λέσχης Bilderberg.

3) Συμμετείχε σε πολλές συνεδρίες του Wilton Park (δημιούργημα του Foreign Office για διαμόρφωση πολιτικής) και του Ντίσλεϋ Πάρκ με θέμα Τουρκία, Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Πρωτοστάτησε στις επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών από το 1985 (ήταν τον ίδιο καιρό που και οι ‘Φίλοι της Κύπρου’ εγκαινίασαν τις ούτω καλούμενες επαναπροσεγγιστικές επαφές στο Κάμπτεν Τάουν του Λονδίνου [ΣΗΜ. ΝΕΩΝ: Με συμμετοχή του Κυριάκου Τσιούπρα, ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο και για δεκαετίες διευθυντής της ”Παροικιακής” εφημερίδας του ΑΚΕΛ-Αγγλίας, καθώς και του Μάικ Πουμπουρή, πιο γνωστού από την ανθελληνική δραστηριότητά του ως "Χατζημάικ"] αναβαθμίζοντας την Τ/κ κοινότητα ως οντότητα, προωθώντας την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση, και παραμερίζοντας και αποφεύγοντας την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους…).

4) ΄Ιδρυσε, καθ΄υπόδειξη του Foreign Office, το “Ελληνοτουρκικό Φόρουμ” για προώθηση των τουρκικών συμφερόντων με αυξημένες συμμετοχές Τούρκων στα συνέδρια του Wilton Park κτλ

5) Είναι από τους αξιωματούχους και ιδρυτές της οργάνωσης “Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” CDRSEE―με έδρα την Θεσσαλονίκη―για την αλλαγή των ιστορικών βιβλίων χωρών των Βαλκανίων (και της Κύπρου) και που χρηματοδοτείται συν άλλων πολλών κυρίως από το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας, το Στέιτ Ντεπάρτμεντ, Υπ. Εξωτερικών Αυστρίας, ελληνική Κυβέρνηση δυστυχώς και άλλων ευρωπαικών χωρών και επιχειρήσεων αλλά και που εξασφάλισαν, προφανώς, δίχως να δόθηκε η σωστή ερμηνεία των εργασιών τους, και χρηματοδότηση από τους Ομογενείς Αμερικής…

6) O K. Καρράς συμμετείχε και στην συγκέντρωση επίλεκτων Ανανιστών στο St Anthony’s College της Οξφόρδης για ωραιο-ποίηση του Σχεδίου Ανάν, τον Φεβρουάριο του 2004, μαζί με τον Τουμάζο Τσελεπή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλιουρεκ, την Mary Southcot των ‘Φίλων της Κύπρου’, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκπρόσωπο του Αττίλα στην Κύπρο, Καίτη Κληρίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Σώτο Γιωργαλλή, Αλβάρο Ντε Σότο και άλλους.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κώστα Καρρά στην ελληνική εφημερίδα του Λονδίνου «Τα Νέα»

http://www.noitikiantistasis.com/wordpress/?p=661

Ανώνυμος είπε...

Ο τύπος αυτός, κι ας το παίζει Οσιος Ονούφριος είναι αμφιλεγόμενος, όπως αμφιλεγόμενοι είναι και μερικοί επώνυμοι που φαίνονται στην κορυφή της Εταιρίας πολιτισμού. Επιχειρηματικά είναι αμφιλεγόμενος. Έχουν γραφτεί και άλλες κακίες εναντίον του αλλά και αυτές είναι ολοφάνερα στημένες άρα κάτι παίζεται.

Τώρα το αν μας συμφέρει η Ελληνοτουρκική προσέγγιση ή αν το σχέδιο Αναν είναι κόλπο των Άγγλων ή των Αμερικάνων είναι πολύ νωρίς για να το ξέρουμε. Η αντιπαράθεση και η κόντρα δεν συμφέρει, αλλά ούτε ο ενδοτισμός. Οι Τούρκοι δεν το χάβουν το χάπι της «Ευρώπης» και οι δυνάμεις προσπαθούν να διχοτομήσουν την Κύπρο ή να την Ανανοποιήσουν από χρόνια. Σιγά μην μάθουμε αν ο κύριος είναι υπάλληλος του φορεϊν όφις ή που έχει πουλήσει την ψυχή του. Ο ίδιος θα σου λέει ότι είναι έμπιστος του Πατριαρχείου. Κάποια δόση κοροϊδίας έχουν όλοι, αυτός γιατί να είναι εξαίρεση

Να δεις ότι στην Τήνο όλοι θα τρέχουν να γλείφουν, με πρωτη και καλύτερη την φίλη σου. Στην κινηματογραφική παρουσίαση σκόνταφτε στην γλώσσα της. Όσο για τους άρχοντες, τους αρέσει η δημοσιότητα, ακόμα και να είναι με αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Ας μην είμαστε άδικοι, κανένας δεν είναι τέλειος, η Εταιρία αυτή έχει αξιόλογα καλοπροαίρετα και ειλικρινή μέλη και έχει κάνει θετικό έργο για την Ελλάδα το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε και λέμε...
Η ΕΕΠΠΠ είναι κοσμικοί, ευσυνείδητοι, ευαίσθητοι, σοφιστικέ της Αθήνας.

Ο Καρρας παραιτήθηκε, δεν παραιτήθηκε, δικό του το μαγαζάκι, αυτόν θαυμάζουν οι πιστοί του. Η Πρόεδρος εδώ? Παραιτήθηκε ή δεν παραιτήθηκε? Παραιτήθηκε στην συναναστροφή με τα άλλα μέλη αλλά δεν παραιτήθηκε στην συνανστροφή με την νομαρχία και καμιά δουλιά.
Η άλλη κυρία? Τι να παραιτηθεί? Φιλενάδας της άλλης Κυρίας, αρα ελέω Κυρίας. Και οι υπηρέτες απο κάτω χαρά όποτε δουν τον αφέντη ή τον εκπρόσωπό του.

ουαί υμιν γραματεις και φαρισαίοι

Underwater είπε...

Τα μονοπάτια είναι λίγο της ‘μόδας’ τον τελευταίο καιρό (βλ. Σκάι κλπ). Σημασία όμως δεν έχουν οι εκδηλώσεις και οι δημόσιες εμφανίσεις, σημασία έχει να γίνεται δουλειά και κυρίως να πειστεί ο κόσμος να βγει έξω και να αρχίσει να τα (ξανα)περπατάει.
Όσο για τις οργανώσεις κλπ προσωπικά θεωρώ οτι κακό δεν κάνουν αν και πολλές φορές εκμεταλλεύονται τον κόπο εθελοντών για προσωπική προβολή και ιδία συμφέροντα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο σε αυτή την ιστορία είναι οτι κοτζάμ Νομαρχία βασίζει το έργο της σε εθελοντές και σε οργανώσεις όπως η΄Ελιξ και η Ελληνική Εταιρεία. Κάτι κεφάλαια που είχαν έρθει απ'το Υπ. Αιγαίου τί απέγιναν? Θα δώσουν ποτέ λογαριασμό στον έλληνα φορολογούμενο? Απορώ ώρες ώρες με το θράσος τους που έρχονται κάθε τόσο και διαφημίζουν το ‘έργο’ τους. Άσε τα άρθρα... και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάμε να τους χειροκροτήσουμε όταν το μόνο που κάνουν είναι η δουλεία τους και μάλιστα όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

Y.Γ. Αμμοδύτη αυτή η εικόνα με το συνολικό δίκτυο των μονοπατιών είναι απίστευτη!

αμμοδύτης είπε...

http://www.ophioussa.com/photos/Tinosl-paths-only%2050pcx.jpg

το νευρικό και κυκλοφοριακό σύστημα της Τήνου, σε μεγαλύτερη εικόνα αν το θές.

Έχω καταλάβει ότι υπάρχει παρσκήνιο στην ΕΕΠΠΠ, αλλά όπως λές εθελοντική συμμετοχική οργάνωση είναι, καλά να είναι.

Ο εθελοντισμός είτε έιναι για τα μονοπάτια είτε για τους Ολυμπιακούς, έχει σαν σωστό κίνητρο την συμμετοχή. Αν το κίνητρο είναι τσάμπα δουλειά γιατί δεν είχαμε λεφτά, άντε και αυτό καλούτσικο. Αν το κίνητρο είναι τσάμπα δουλειά για να φανούμε εμείς καλύτεροι, ή επειδή χάθηκαν τα λεφτά, φάουλ. Φάουλ, η αγγλική λέξη, προέρχεται από το "φαύλο".

Αντε πες μου εσύ underwater τι ισχύει στους ... Ολυμπιακούς.

Ανώνυμος είπε...

πες πες με τον κ. Καρρά, θα σας παρατήσει και δεν θα'ρθει

Ανώνυμος είπε...

δέν γνωρίζω τα παρασκήνια που υπονοείτε όλοι εδω μέσα,αλλα ο συνδυασμός νομαρχία με "καλός" κόσμο των Αθηνών, κάτι μου βρομάει.

αν είναι να βγει κάτι για το καλό του τόπου και των μονοπατιών, τότε καλώς να γίνει, αν όμως είναι για να προβληθούν οι γνωστοί "ευεργέτες" του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, να ανταλλάξουν επαίνους και δουλειές με κονόμες... αστο καλύτερα.

Καλύτερα να πάμε να περπατήσουμε κάνα μονοπάτι να πάρουμε και λίγο φρέσκο αεράκι και αυτοί ας βραβεύονται, ας πάνε να κάνουν και κανένα εσπερινό στη βου εύρεση, έτσι για να δέση η κομπόστα του χάπενινκ

νομαρχία = (μεταξύ άλλων) η καταστροφή των υπόγειων υδάτων της Τήνου.

Ανώνυμος είπε...

Tα μονοπάτια όλο στη μόδα είναι και όλο άφαντα είναι. Τέλος πάντων έχει και τα καλά της η περιπέτεια, βρίσκεις και καμιά παρατημένη συκιά ή κανά τσαμπί σταφύλι να γλυκαθείς. Όποιος τα περπατήσει ας βάλει κανένα σημάδι με λαδομπογιά στα δύσκολα σημεία για τους επόμενους. Κρατούν για χρόνια. Όσο για τον κ. Καρρά και την εταιρεία του θα τον χρειαστείτε για τις ανεμογεννήτριες να υπερασπιστεί το τοπίο, οπότε ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα.

Ανώνυμος είπε...

τικαταπληκτικη μουσικη είναι αυτη που παιζει στο ophioussa.com ?

zavodiniakia είπε...

Όσοι από εμάς είμαστε από το νησί, το βλέπουμε λίγο διαφορετικά από όσους το ανακάλυψαν για να κάνουν διακοπές λίγο πιο ήσυχες ή πιο φτηνές από την Μύκονο, και όσους το ανακάλυψαν για να βγάζουν λεφτά από τους πρώτους, ή για να προβάλουν λίγο τον εαυτό τους (ή και τα δύο)

Μην περιμένεις underwater να ελέγξουν την Νομαρχία, είτε για τα κονδύλια των μονοπατιών, είτε για τις γεωτρήσεις. Η Ελλάδα είναι αυτή που είναι και η Νομαρχία και η Τήνος το ίδιο. Μόνο που μερικοί «ζαβοί» ελπίζουμε.

zavodiniakia είπε...

Και μου αρέσουν όλες οι φωτογραφίες αλλά τα μονοπάτια που έχουν σχήμα Τήνου είναι κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

«θα τον χρειαστείτε για τις ανεμογενητριες» και όλοι τουμπεκί!!! Εντυπωσιακό!

u.f.o. είπε...

Να ρωτήσω κάτι κι εγώ το ΟΥΦΟ? Έχω ακούσει πολλές φορές τον κο Αναστασίου να μιλάει για το θεάρεστο έργο της Νομαρχίας στον τομέα των μονοπατιών.
Και ΟΚ αν το θέμα μας ήταν οι 'διανοίξεις' μονοπατιών τότε ναι θα συμφωνούσα οτι η Νομαρχία στον τομέα αυτό είναι άπαιχτη και πρωταθλητές κόσμου. Αλλά να κορδώνονται για τις 'αναδείξεις' είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Ας μας δείξουν επιτέλους μία ανάδειξη που να έχει γίνει ολοκληρωμένη. Πραγματικά νιώθω την ανάγκη το ΟΥΦΟ να τη δω...

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος σου ο Χάρης Μ. είχε γράψει για μονοπάτια, παλιότερα, και ο Στουρνάρας τα είχε αναφέρει σαν στοιχείο του Τηνιακού πολιτισμού στο άρθρο του για την υδρογεωολογία της Τήνου στην έκδοση του παπα Μάρκου Τήνος Ιστορία και Πολιτισμός, 1ος τόμος.