Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Εκπτώσεις και φτηνή γη


Άσχετα από την πορεία της οικονομίας, μερικές απολαύσεις είναι δωρεάν. Όπως αυτή η θέα. Ναι, χιλιοφορεμένη, cliché, σε χιλιάδες καρτ ποστάλ, αλλά πάντα μοναδική, ιδίως όταν είσαι μόνος στο τέλος της μέρας και έχεις αράξει, μακριά από τριβές, και μικρότητες, συμπλέγματα, διαμάχες, διεκδικήσεις και άγχη.

Να σας πω ότι δεν είμαι αγχωμένος με την προοπτική κι άλλων «επενδυτών» που ονειρεύονται σειρές από ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή ή σε κάποια άλλη κορυφογραμμή;… θα σας πω ψέμματα.

Και αναρωτιέμαι: Μα πως τους ήρθε, αφού είναι πεθαμένες οι ΑΠΕ, αφού με άδεια ταμεία το Δημόσιο δεν έχει φράγκο για επιδοτήσεις, και οι καταναλωτές θα ξεσηκωθούν με το ακριβότερο ρεύμα που παράγουν οι «ήπιες μορφές ενέργειας». Δεν αντέχω, θα το ξαναπώ: Μία ανεμογεννήτρια δεν θα παράξει ποτέ την ενέργεια που χρειάστηκε για τις υψικαμίνους και τα χυτήρια, για τα ατσάλια, τα αλουμίνια, τον χαλκό, τα ρουλεμάν, τα πλαστικά, τις βίδες και τα καλώδιά της. Τελεία.

Τώρα, που βρέθηκαν αυτοί; Ψάχνω, ψάχνω. Εκπτώσεις και προσφορές σε ανεμογεννήτριες. Τα παιδιά μειώνουν και αυτά κεφάλαιο κίνησης; Και ψάχνουν για φτηνή γη και βολικούς ανθρώπους; Εκπτώσεις και φτηνή γη.

43 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aν δεν ξεφωρτωθείς τον νταβατζή, το πρόβλημα δεν θα φύγει

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα ξεκινάει από την Ροδούλα και την ντόπια παρέα της. Αν έρθει ανεμογενήτρια στο νησί, να ψάχνεις ποιός έχει το 10%. Ο κύριος 10%

Ανώνυμος είπε...

πανέμορφα χρώματα

Ανώνυμος είπε...

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να καταβάσετε μια ανάλυση από έλληνες ερευνητές για όλους τους τύπους παραγωγής ενέργιας. Το προσθέτω γιατί κάποιοι με σχόλιά τους απαξίωσαν την έρευνα στην ελλάδα.

http://rapidshare.com/files/190089946/energy.pdf.html

Ανώνυμος είπε...

"Μία ανεμογεννήτρια δεν θα παράξει ποτέ την ενέργεια που .... καλώδιά της". Το έχεις γράψει πολλές φορές αυτό. Μήπως θα μπορούσες να μου πεις από πού τεκμηριώνεται.
Προσωπικά είμαι κατά των ανεμογεννητριών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα γιατί οι παρεμβάσεις λόγω κλίμακας των έργων είναι καταστροφικές. Αλλά στο θεσσαλικό κάμπο ή γύρω από μεγάλες πόλεις, δεν θα με ενοχλούσαν, αν φυσικά είχαμε ενεργειακό κέρδος.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για το ακριβότερο ρεύμα που λες ότι παράγουν οι ΑΠΕ, δεν νομίζω ότι έχουμε αποτιμήσει το πραγματικό κόστος του συμβατικά παραγόμενου ρεύματος. Αν η ΔΕΗ εφάρμοζε όλα τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος που θα έπρεπε να εφαρμόζει το ρεύμα της θα κόστιζε περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

pes ta xrusosome...!!!
Giati se ligo tha mas pisei na vgoume stous droous kai na fwnazoume: Zhtw to petrelaio... Zhtw i exartisi...
Giati peran tou kostous, einai kai politiko to thema... Otan i Rwsia apofasise na kleisei tis strofugges ta koudounakia arxisan na varane... Shmera einai to gazi avrio tha einai o OPEK pou tha kleinei to petrelaio kai methavrio kati allo. Den metrwntai ola se lefta...

Ανώνυμος είπε...

Ζήτω ο λιγνίτης και ζήτω το πετρέλαιο θα σώσουν το περιβάλλον.

όχι στις ανεμογεννήτριες και στα φωτοβολταϊκά γιατί θα το καταστρέψουν!

θα μας τρελάνεις.

αμμοδύτης είπε...

φυσικά και δεν έχει κοστολογηθεί σψστά ή επαρκώς το κόσοτος μόλυνσης από τον λιγνίτη, και εάν κοστολογείτο, το ρεύμα θα ήταν πολύ πιο ακριβό στην Ελλάδα.

Αν θες καταλαβαίνεις, ότι οι όποιες ΑΠΕ θα είναι πάντα ακριβότερες από την όποια συμβατική μορφή ενέργειας. 2ος νόμος.

Για να φτιάξεις χαλκό χρειάζεσαι κάποιοες βιομηχανίες. Αν βρείς μία βιομηχανία χαλκού που να βασίζεται ή να χρησιμοποιεί ΑΠΕ πες μου.

Μην μπερδέυεις έρευνα με εμπορική χρήση. Είμαι υπέρ της CERN, θα λύσει προβλήματα στον 24 ή 25 ο αιώνα. Η CERN δεν μπορεί να δουλέψει μόνο με ΑΠΕ.

Για 100kWhr φωτοβολταϊκή ενέργεια έχουν καταναλωθεί πολύ περισσότερες συμβατική. Το ίδιο και για ανεμόμυλους. Το πρόβλημα θα ήταν λιγότερο οξύ αν μπορούσες να αποθηκέυσεις ρεύμα, αλλά ίσως ξέρεις δεν είναι εφικτό.

Σου αρέσουν οι ΑΠΕ; Πες το στον βουλευτή σου, ή αν γίνει δημοψήφισμα ψήφισε υπέρ. Είναι σαν την ελεημοσύνη: Ελέυθερα, αλλα μην υποχρεώ νεις και εμένα να είμαι ελεήμων.

venthesikymi είπε...

Καλά ανώνυμε είσαι και ωραίος!

Τι σχέση έχει ποιά έρευνα με τις ανεμογενήτριες στην Εύβοια ή οπουδήποτε? Καμμία!

Έχουν σχέση με επιδοτούμενες κρατικοδιαίετες δουλειές, και σκοτεινες διαδικασίες.

Δες ποιοι είναι στα ΔΣ των εταιριών ΑΕΠ... Παιδιά μηντιαρχών. Γιατί άραγε;

Αν είσαι πλασιέ ΑΠΕ, να πας στην Αφρική να πουλήσεις, εκεί έχει ιθαγενείς.

Αν είσαι πάλι ερευνητής, μέτριος μου ακούγεσαι. Πλασιέ πρέπει να' σαι

Ανώνυμος είπε...

Όλο το δίκτυο Αιγαίου και σχετικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά των ανεμογεννητριών και του σχετκού χωροταξικού .Μπορείτε να δείτε πολλά σχετικά στην "Εύπλοια", έχει σύνδεσμο.

Ανώνυμος είπε...

o kathenas borei na leei oti thelei... na ftanei se paraloga kai anypostata suberasmata...
px:kai oi pulwnes poy metaferoun to revma xiliometra apaitoun energeia gia na ftiaxtoun ara na ftiaxnei to revma o kathenas sto spiti tou tha itan viosimotero...
Esy o allos pali tha prepei na eisai plasie petrelaiou... plasie ligniti... plasie koukouroukou...

Ama kanoume tetoio dialogo eimaste tromeroi... Kai ti tha pei strafike kapoios enantiwn twn APE... dhladh oi upoloipoi exw apo tin efploia kai kathe efploia den exoume apopsh.. h mhpws pali isxyei oti i dikh tous apopsh einai kai oi alles den uparxoun...
Ere... Pefwtismenoi .. ti na kanoume kai emeis oi aploi thnitoi pou katodhgoumaste apo ta paidia twn mediarxwn... Ti xazoi pou eimaste...!!!

αμμοδύτης είπε...

η ανησυχία σου φαίνεται, αφού χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς. Οι πυλώνες δουλεύουν σε πολλά κιλοβόλτ και οι απώλειές τους είναι στο κόστος του ρεύματος που μεταφέρουν.

Το υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ νησιών είναι τόσο ακριβό και έχει τόσο περιθώριο και τόση μίζα που αυτό και μόνο είναι το κίνητρο για της ανεμογεννήτριες.

Πως θα παράγεις ρεύμα όταν δεν φυσάει; Θα πληρώσεις εσύ το διπλό κόστος των εγκαταστάσεων ή θα φορολογήσεις τους πλούσιους;

Η σύγχυσή σου φαίνεται. Τι φοβάσαι; Δεν θα σου κάτσει η δουλειά; Αντε πάρε μια ανεμογεννήτρια και δύο ηλιακά και λίγες μπαταρίες και βάλε στο εξοχικό σου αφού σου αρέσουν. Αμ δε θα το κάνεις γιατί δεν συμφέρει. (Εκτός αν έχεις αυθαίρετο και δεν σου δίνουν ρεύμα)

Για να μην παιδεύεσαι βρες κάποιον στην ΔΕΗ. Ρώτα τον: Είναι αλήθεια ότι χάνετε λεφτά από τις ΑΠΕ των άλλων και σας δημιουργεί και λίγο πρόβλημα στην σταθερότητα του δικτύου; Και έλα μετά να μας πεις.

Όσο για την εναλλαγή από ελληνικούς σε αγγλικούς χαρακτήρες, το IP σου, και ο κόμβος σου είναι τα ίδια άρα δεν μας εντυπωσιάζεις. Γράφε στα ελληνικά να σε καταλαβαίνουν πο εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

και σε αυθαίρετο δεν συμφέρει γισατί ο ανορθωτής καίγεται εύκολα και οι μπαταρίες θέλουν άλλαγμα κάθε 3 4 χρόνια. Πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

xexe, me epiases, paizw mallon me ton diko sou tropo...

Ανώνυμος είπε...

Να προτείνω ψυχραιμία; Άσχετα από θεωρίες και επιστήμη κλπ, καμία ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτικών) δεν είναι βιώσιμη εμπορικά, χωρίς επιδότηση, και μάλιστα γενναία. Πουθενά, σε καμία χώρα του κόσμου. Οικονομικά δεν συμφέρουν αλλά επιδοτούνται.

Υπάρχουν πολλών ειδών επιδοτήσεις, άμεσες, έμμεσες, για την κατασκευή και για την λειτουργία. Οι έμμεσες είναι από την φτηνή γη (αλλά συνήθως έχει ακριβή μεταφορά σε κατοικημένα μέρη), ή πράγματι, όπως γράφεται παραπάνω από τα ειδικά υποβρύχια καλώδια.

Για το αν αξίζει ή όχι τις επιδοτήσεις, που νομίω είναι το αντικείμενο της "διαφωνίας" σας, δεν θα πάρω θέση, αλλά ιστορικά, οι επιδοτούμενες δουλειές μένουν πάντα επιδοτούμενες, εκτός αν υπάρξουν τεχνολογικές ανακαλύψεις. Θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει τίποτα το "ερευνητικό" στις ανεμογεννήτριες με τις οποίες έχουμε διακοσμήσει τα βουνά μας. Σε μία έρημο, θα είχε νόημα. Σε μία τουριστική χώρα, προσωπικά το θεωρώ αμφίβολο.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα (τονίζω σήμερα) δεν είναι βιώσιμες, άσχετα αν είναι ή όχι καλοπροαίρετες

Ανώνυμος είπε...

Egw den sunexizw... mou xalase tin douleia... panw pou tha ekleina sumfwnia na valw deka mulous sto nhsi xesikwse ton kosmo kai twra... Pws na meineis psuxremos otan sou xalaei tin douleia e? Episis eimai o kakos plasie pou thelei na poulhsei fwtovoltaika kai o kakos batsos pou skotwse to paidi prin apo ena mhna kai oti allo kako thelete fortwste mou afou vlepete geloudes...!!!

Ανώνυμος είπε...

"...η ανησυχία σου φαίνεται, αφού χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς..."

Episis, kalo tha htan na kaneis tetoiou eidous sxolia se olous (kai se sena prwto) kai oxi mono se aftous pou diafwnoun mazi sou giati me meroliptikes suberifores kai otan exeis dikio to xaneis...

Ανώνυμος είπε...

Μα το ζητούμενο των ΑΠΕ δεν είναι η μείωση του κόστους του ρεύματος αλλά η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό δεν το αναφέρεις. Δεν το πιστεύεις ως πραγματικό πρόβλημα; Φυσικά δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους με τη σημερινή τεχνολογία και τα συμβατικά εργοστάσια θα παραμείνουν αλλά με μειωμένη παραγωγή άρα μειωμένη εκπομπή CO2.

Ανώνυμος είπε...

Episis, to dimosievmeno keimeno pou sou esteila (sxoleio 12:43) den sou fanhke axiologo gia suzhthsh kai to prosperases... opws vlepeis uparxei logos na eimai eknevrismenos kai aftos den einai oti eimai ependyths...
Symfwnw sto megalytero kommati me ton melethro kai tin proseggush tou. Allo eimai uper kai allo pistevw oti kapote oi APE tha apotelesoun tin monadiki lusi...
Mporeis na les oti theleis gia tin apopsi mou, egw den diekdikw to alathito... Apla merikes fores exoume tin entupwsh oti kanontas dialogo kerdizoume kati apo ton allo kai ekeinos apo emas. Stin metaxi mas dienexi to eknevristiko einai oti eisai 110% sigouros oti exeis dikio kai par' ola afta anoigeis kouventa... pros ti? Gia na vreis tous adifrwnountes? Zhthses stoixeia, sou edwsa merika pou boresa na vrw alla kai pali sunexises sto diko sou dromo.. Dikaiwma sou, den thelw na sou allaxw tin apopsi kai bravo sou kiollas poy tin stirizeis toso dunata kai kathesai kai asxoleisai toso apla min alliwneis tin dhmokrateia me ton diko sou tropo... Gia afta eknevristika kai exakolouthw na pistevw pws o eknevrismos mou einai dikaios...

YG:plasie me eipe kapoios allos, isws oxi esy alla den hmoun o prwtos pou apedwsa xaraktirismous...

Ανώνυμος είπε...

Oso gia to sxolio pou apaxiwnei tin paideia stin Ellada... einai kaia afto meros enos sxediou gia tin pwlhsh twn panepistimiwn se idiotes. MEGALOSymferonta exuphretountai kai me aftes tis apopseis alla esena se marane an oi APE exoun idiokthtes kanalarxes...

αμμοδύτης είπε...

χμμ... μάλλον έχουμε κάποιον που πρόσφατα έχει τελειώσει κάτι ακαδημαϊκό που έχει σχεση με ΑΠΕ, και θυμώνει που κάποιος που γράφει πράγματα σχετικά με το νησί του του χαλάει την εικόνα.

Πρώτον. Η παραγωγή των υλών (σίδερο χαλκός πλαστικό κλπ) για μια ανεμογεννήτρια εκπέμπει περίπου όσο C02 όσο θα γλυτώσει η ανεμογεννήτρια στην ζωή της (αν ενδιαφέρεσαι για τον πλανήτη)

Δεύτερον. Με λύπη μου σου λέω ότι πολλά περιβαλλοντολογικά θα πάνε περίπατο στα επόμενα 2-4 χρόνια (ανάλογα με την ύφεση)

Τρίτον: Μην επιμένεις στην ανοησία ότι η άποψη μου για ΑΠΕ στην Τήνο ή την Ελλάδα έχουν κάποια σχέση με έρευνα. Αν επιμένεις θα σε θεωρήσω του γυμνασίου. Τίποτα από όσα έχω πεί δεν έχει σχέση με ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων...

Τέταρτον: χαίρομαι που σου αρέσει ο διάλογος. Ευτυχώς, τα γραπτά μένουν και βλέπω, βλέπεις, βλέπουν τι λες και τι λέω. Νομίζω λέω "καλήμέρα μπάρμπα", λές "κουκιά σπέρνω".

Πέμπτον: οι απόψεις σου και το link σου (και αυτό της Εύπλοιας) είναι σε κοινή θέα, όσοι ενδαφέρονται τα βλέπουν.

Τελευταίο: Σου απαντώ γιατί μου θυμίζεις κάποιον που ήξερα που και αυτός απογοητεύτηκε όταν οι ΑΠΕ δεν προχωρούσαν. Το πετρέλαιο πήγε από $147 σε $40. Βρισκόμαστε σε πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα θα το καταλάβουμε περί τον Μάρτιο-Απρίλιο, στην Τήνο τον Σεπτέμβριο-Αύγουστο. (Και μακάρι να κάνω λάθος). Υπολείμματα έργων ΑΠΕ θα σέρνονται αλλά χωρίς τραπεζικά δάνεια και επιδοτήσεις, μόνο θα αγχώνουν εμένα και θα στενοχωρούν εσένα.

Μα δεν έχω κρύψει τι με ενοχλεί... Θεωρώ ότι το όφελος είναι μηδαμινό (για την ακρίβεια ότι δημιουργούν οικονομικές ζημιές) και θεωρώ ότι η καταστροφή του τοπίου σε ένα μικρό, βασικά τουριστικό και λίγο αγροτικό νησί είναι δυσθεώρατη.

Δεν σε έχω εμποδίσει να πεις οποιαδήποτε άποψη, και τα γραπτά μένουν (αν και ο διαχειριστής του blog μπορεί να κάνει θαύματα καμιά φορά)

Γιατί δεν ξεκινάς ένα blog; Τα περισσότερα που ασχολούνται με ΑΠΕ είναι αρνητικά κατά των ΑΠΕ (υπέρ είναι το Βήμα, η Καθημερινή και το Έθνος). Θα έχεις την ευκαιρία να λες τις απόψεις σου, και θα σχολιάζουν οι υπόλοιποι.

Αφού είσαι φιλομαθής, θα σου προσφέρω άλλη μία θεωρία. Οι μεγάλοι υποστηρικτες των ΑΠΕ είναι οι μεταφορείς πετρελαίου και αερίου, ιδίως αερίου, αφού οι ΑΠΕ χρειάζονται αέριο (ή πετρέλαιο) για backup. Οι ίδιοι έχθρεύονται την πυρηνική, όχι για τους δικούς σου λόγους, αλλά γιατί μόνο αυτή υποκαθιστά πραγματικά τα καύσιμα. Αλλά αυτό είναι άλλο δυσκολότερο θέμα.

Να θυμάσαι: scripta manent, verba volant.

Ανώνυμος είπε...

"Mallon o blogger einai prwhn astynomikos eidikevmenos sto na ftiaxnei profile drastwn!!!"

Ti sumptwsh... afto me to barba kai ton allo pou spernei koukia ithela na to pw kai egw...

Ανώνυμος είπε...

an sullegeis plirofories gia'mena kalo tha einai na anatrexeis se palaiotera sxolia mou kai tha exeis perissoteres - orthoteres leptomeries gia to background mou...
Einai skopos mas na diatirithei i anonymia mas? emena oxi kai toso...
Oute kai esena fadazomai afou an rwthseis ena sta xwria mas tha sou apanthsei...Kapote anarwtiomoun kai egw poios eisai... Gia poio logo asxoleisai toso polu, eixa aporipsei to endexomeno na eisai enas apo tous prouxontes an kai se merika sxolia eixa dei oti eixes sxesh me merikous apo aftous...

Se merika pragmata poy egrafes sumfwnhsa, stis APE diafwnw (i den se katalavenw, an krinw apo to sxolio sou), ti na kanw..? na gurisw sto gumnasio? makari na eixa tin efkairia!

An thes to plhres onoma mou apla rwta me! O monos logos pou grafw anwnyma einai gia na borw na lew afto pou skeftomai kai oxi na to "plasarw" plagiws...
Na borw na pw: "den thelw Viomhxaniki zwnh sta kellia, anti na milaw gia symferonta katholikous kai orthodoxous)" Na borw na pw: "Mhn ypovathmizetai to nhsi mou me hlektrikes egatastaseis - spitia/thiria - xwmatodromous stis parageries - kai alla polla, anti na lew gia viosimwthtes kai theories" Na borw na lew: "Ade kai pnigite stous ekproswpous, anti na lew "upovathmizete tin axia tou nisiou"... Efxaristw polu gia to vhma...

Underwater είπε...

Μήπως αντί να μαλώνουμε για τα αιολικά να μιλήσουμε λίγο για εξοικονόμηση?

Με τέτοια καταναλωτική συμπεριφορά πού πάμε?

Προσωπικά θα ήμουν υπέρ 2-3 ανεμογεννητριών στο νησί αν αυτές μας εξασφάλιζαν πλήρη αυτάρκεια και αποκοπή από κάθε άλλο δίκτυο. Το ιδανικό για μένα θα ήταν ένα αυτάρκες νησί. Τόσο ενεργειακά όσο και σε καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα. Όμως γίνεται? Δεν γίνεται?
Πάλι, να καταστρέψουμε εμείς την Τήνο γεμίζοντας τα βουνά μας αιολικά πάρκα για να δώσουμε ρεύμα στην Αθήνα είναι δίκαιο? Δεν είναι.
Ας γεμίσουν πρώτα έλικες, δρόμους και υποδομές την Πάρνηθα, τον Υμηττό, την Πεντέλη και το Λυκαβηττό. Μετά βλέπουμε.

Φίλε ανώνυμε (με ή χωρίς λατινικούς χαρακτήρες) αν ελπίζεις να πουλήσεις αιολικά στα κυκλαδονήσια μάλλον πρέπει να το ξανακοιτάξεις. Εδώ πουλάμε beach, mountain, footpath, sea, sun, topless girls, greek 'kamaki'... you know. Δεν σηκώνει και άλλα βιομηχανικά πάρκα. Ήδη ο τουρισμός από μόνος του είναι 'βαριά' βιομηχανία.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον αυτήν την συζήτηση αμμοδύτη. Και από προηγούμενες συζητήσεις που έχουμε κάνει ομολογώ ότι αρχίζω να τα σκέφτομαι διαφορετικά τα πράγματα περί Α.Π.Ε.
Όμως η ιδέα ότι η λύση του ενεργειακού είναι η πυρηνική με τρομάζει. Μπορεί μερικά κιλά σχάσιμου ραδιενεργού υλικού να παράγουν τρελή ενέργεια, όμως οι συνέπειες από μια βλάβη, μια διαρροή, γενικά κάποιο "ανθρώπινο" σφάλμα θα είναι οδυνηρές για το περιβάλλον λόγω των εκατοντάδων χρόνων ημιζωής που έχουν αυτά τα ραδιενεργά υλικά. Που σημαίνει ότι για πολλές γενιές θα υπάρχουν στο χώμα που πατάμε και στον αέρα που αναπνέουμε.
Άσε που η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Η γενική λύση είναι η διάθεση τους σε μέγαλες τσιμεντένιες στεγανές δεξαμενές βαθειά μέσα στη γη. Όμως επειδή είμαστε "άνθρωποι" και το κέρδος είναι κέρδος μάλλον θα καταλήγουν σε κανένα ποτάμι ή χύμα μέσα στη γη ή ακόμα ακούγεται και αυτό ότι επειδή μετά την χρήση των ραδιενεργών υλικών γίνεται απεμπλουτισμός τους, χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία οπλων για τη κατασκευή πυρηνικών κεφαλών (βλεπε απεμπλουτισμένο ουράνιο) Αλίμονο αν ο πλανήτης γεμίσει με πυρηνικά εργοστάσια. Πραγματικά αλίμονο....

Ανώνυμος είπε...

underwater exeis dikio... einai pio entimo telika na poulaw labades!!!

Underwater είπε...

Ναι ρε φίλε. Τουλάχιστον η λαμπάδα δεν καταστρέφει τίποτα. Άσε που χάριν της διατηρήθηκε η Τηνος όπως διατηρήθηκε.

αμμοδύτης είπε...

αρχέγονε,
το αν θα γεμίσει ο πλανήτης πυρηνικά ή όχι σίγουρα δεν το ξέρω. Ωστόσο σημείωσε το εξής: Η Γαλλία έχει γίνει "δύναμη" τα τελευταία χρόνια επειδή εξάγει πυρηνικό ρεύμα σε Αγγλία και Γερμανία (και σε εμάς το 2004, μέσω Ιταλίας). Κατά πάσα πιθανότητα η Βουλγαρία θα βάλει και θα εξάγει σε ...εμάς. Το μέγα ερώτημα είναι αν θα βάλει η Αμερική. Ο Ομπάμα εξελέγη με πλατφόρμα "πράσινης" ενέργειας, αλλά πριν ο κόκκορας λαλήσει στις 20 Ιανουαρίου, το πειτελείο του αναγνώριζε τις πραγματικές ανάγκες, το κόστος, την ανεπάρκεια κλπ κλπ.

Όσο δεν είμαι "υπέρ" ή "κατά" των ΑΠΕ, δεν είμαι "υπέρ" ή "κατά" των πυρηνικών. Απλά οι μέν προϋποθέτουν πυρηνικά για να κατασκευαστούν και ίσως να παράγουν ρεύμα ενώ τα δε με όλους τους κινδύνους παράγουν ρεύμα. Η επιλογές θα φανούν...

Ανώνυμε μην το πολυπαιδεύεις. Το τι γουστάρω ή δεν γουστάρω δεν έχει σημασία. Το αν η Παναγία που ανακαλύφθηκε το 1823-24 είναι ή δεν έιναι θαυματουργή επίσης δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην πολυπιστέυουμε τα ψέματα που μας σερβίρουν. Κρίνε εσύ αν λέω ψέματα, και αν καταλήξεις ότι λέω ψέματα, πες "λες ψέματα". Αλλά κρίνε πρώτα.

Ανώνυμος είπε...

E twra kollaei to kalimera barba...

u.f.o. είπε...

Να μαι κι εγώ το ΟΥΦΟ. Πρέπει να πω πως για πρώτη φορά σ'αυτό το φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και απόψεων δεν ένιωσα μοναξιά. Σας ευχαριστώ!

u.f.o. είπε...

Anwnyme na mas thumase kai na grafeis pio suhna. Nomizw emeis oi duo tairiazoume.

αμμοδύτης είπε...

χμμμ

να κάνω ένα breakeven πόσο θα έπρεπε να νοικιάζεται η γή για ανεμογεννήτριες; άσε... θα προσπαθήσω να τελειώσω το μονοπάτι για την Καμένη Σπηλιά και να πιάσω τα αρχαιολογικά.

τι λες ούφο;

αμμοδύτης είπε...

και πριν το ξεχάσω, ανώνυμε,

το καλό με το blogging είναι ότι είναι απόλυτα προαιρετικό.

zavodiniakia είπε...

Συγχωρέστε εμένα, αλλά γιατί κανείς δεν ρωτάει αν οι ανεμογενήτριες ανεβάζουν ή ρίχνουν την αξία του νησιού?

u.f.o. είπε...

Ναι αγαπημένο μου ερπετό. Κυρίως αυτά τα ιστορικοαρχαιολογικά με τρελαίνουν (στην κυριολεξία). Όταν τελιώσεις με την κουλτούρα βάλε και τίποτα πιο σοφτ για εμάς τους πτωχούς.

Ανώνυμος είπε...

mhnyma elhfthei...

αμμοδύτης είπε...

άσε τα θλιμμένα.

Μου λες έχω λάθος και δεν συμφωνείς (δικαίωμά σου) και το λές και να το ξαναλές, σαφώς έχω πρόβλημα με τις AΠΕ, και σαφώς τις υπερασπίζεσαι. Έχεις φαγωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες είναι καλές και συμφέρουσες και προωθούν την έρευνα και τον ...δημόσιο χαρκτήρα των πανεπιστημίων. Ό,τι θέλει ο καθένας λέει. Αν σε ευχαριστούσε, να το ξαναπώ:

Λέει ο ανώνυμος ότι οι ανεμογεννήτριες είναι καλές και συμφέρουσες και προοθούν την οικολογία την έρευνα και τα δημόσια πανεπιστήμια.

Συγγνώμη, δεν θα το κάνω ανάρτηση, γιατί δεν συμφωνώ...

Ησύχασες;

Ανώνυμος είπε...

Τι τσαντίλα και επιμονή. LIfe's too short and too beautiful.
Αυτά που λες από τη μια δεν τα ήξερα από την άλλη ακούγονται απόλυτα λογικά. Κάτι έχουμε υποψιαστεί και εδώ γιατί λυσσάνε να μας πουλήσουν solar pannels (με επιδοτήσεις) 1000 αντί για 2000 λίρες ανά σπίτι που είναι το πραγματικό κόστος για τα οποία θες 10 χρόνια να κάνεις απόσβεση. Κανείς άγγλος δεν μένει στο ίδιο σπίτι για 10 χρόνια. Αλλά δε δίνουμε σημασία.
Όμως πάντα υπάρχουν κάποιοι που λυσσάνε για γκρίνια και αντίρρηση. Κάτι τέτοιες συζητήσεις διαβάζω και σκέφτομαι να μείνω μόνιμα και να πάρω την αγγλική υπηκοότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά στην Αγγλία δεν έχετε αγιασμούς και τάματα και θαύματα

Ανώνυμος είπε...

Και στην Κάρυστο έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στις ανεμογενήτριες και η εταιρία έχει επιστρατεύσει ένα σωρό υπαλλήλους και πουλημένους να ανατρέψει το κλίμα.

Ανώνυμος είπε...

http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2556

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα η άποψη και η συζήτηση. Παντού όπου μπαίνουν ανεμογενήτριες έχουν οπαδούς και αντιμαχόμενους. Από τεχνική απόψη το θέμα της αιχμής και της βάσης είναι σοβαρό. Χωρίς την επιδοτούμενη εγγυημένη αγορά από τα εθνικά δίκτυα, καμία εγκατάσταση δεν είναι εφικτή. Με το πετρέλαιο κάτω από περίπου 70 δολ. δεν έχουν όμως νόημα.

Το πραγματικό σας δίλημμα είναι αν ένα νησί σαν το δικό σας προσφέρεται. Με πετρέλαιο στα 150 δολ., την ΔΕΗ την συμφέρει να παράγετε κάτι (αλλά η ΔΕΗ δεν κοιτάει αισθητικά θέματα)

Με προσδοκούμενη διάρκεια 25 ετών και χωρίς βλάβες οι μεγάλες ανεμογενήτριες βγάζουν περισσότερο ρεύμα από όσο καταναλώθηκε για να φτιαχτούν. Δεν υπάρχουν μεγάλες γενήτριες για τόσα χρόνια αλλά αυτό πιστέυεται.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιμαχομένων είναι πάντα θερμές.