Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Αναθεώρηση; (2)


Πήρα τους αγρούς σε αναζήτηση Μαγιάτικης εικόνας αλλά με τρώει το θέμα. Δεν πάει άλλο. Ακόμα κι αν βγούμε από την μαγική πηγή «παρθένες», ακόμα κι αν φύγουν όλα τα αντίξοα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το μήκος κύματος. Καλός ή κακός ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος, ανίδεοι μου φαίνονται και οι δύο, ή τα επιτελεία τους, όχι μόνο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά στην αντιμετώπιση της κρίσης αξιών και ηθικής και βεβαίως πολιτικής.

Δηλαδή τι θα κάνετε παιδιά για την πολυνομία; Το αίσχος της αλλαγής εκλογικών νόμων; Την παντελή έλλειψη διαφάνειας και την απόλυτη κοροϊδία στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Για την διαφθορά; Για την διαπλοκή; Για τον διαχωρισμό εξουσιών; Για τα κληρονομικά βουλευτιλίκια; Για τις αλλαγές στην φορολογία κάθε 6 μήνες;


Δεν είμαστε ούτε ζώα, ούτε ηλίθιοι, και δεν είμαι ο μόνος που τα συνειδητοποιεί αυτά. Μάλλον μας αρέσει αυτό το σύστημα, γιατί έτσι μάθαμε, και έτσι πορευόμαστε. Και έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον μας, έχουμε καταστρέψει αυτό που μας άφησαν οι παλιοί, αφού προφανώς το κρίναμε άχρηστο, και τι σας ζαλίζω εγώ με τοπία και διαφάνεια, και διαπλοκή, και πράσινα άλογα; Αφού μια χαρά είμαστε.

Αναρωτιέμαι… Τι πρέπει να αναθεωρήσω για να καταλάβω τον καινούργιο κόσμο; Τι θα συμβουλεύατε τον Χ ή τον Ψ υποψήφιο αν πιστεύατε ότι θέλει να βελτιώσει τα πράγματα; Δεν πρέπει να είναι πολύπλοκο, απλά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τις μεγάλες αλλαγές.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερωτήσεις... ερωτήσεις...

En' Tino είπε...

Αντιγράφω από το capital.gr

".... κάποιος ιδιώτης αγόρασε πρόσφατα την δραστηριότητα στο νεκροταφείο του Σχιστού για δύο χρόνια πληρώνοντας 1,6 εκατ. ευρώ!

Η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παρόν". Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα υπήρχε επιχειρηματίας που θα προσδοκούσε να βγάλει περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια από τα καντήλια ενός νεκροταφείου. Μόνο και μόνο για να βγάλει τα έξοδα του διαγωνισμού θα πρέπει να έχει έσοδα περίπου 2.200 την ημέρα. Δηλαδή, χρειάζεται έσοδα 66.666 ευρώ τον μήνα για να καλύψει τα έξοδα του διαγωνισμού, δίχως να υπολογίζουμε εργατικό και λοιπό λειτουργικό κόστος. Αν υπολογίσουμε ότι στο νεκροταφείο του Σχιστού υπάρχουν 35.000 τάφοι, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να βρει τρόπο να εισπράττει 1,90 ευρώ τον μήνα ανά τάφο για να πληρώσει τα «δικαιώματα».

Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος, σίγουρα θα έχει κάνει καλά τους λογαριασμούς του. Το εντυπωσιακό είναι ότι την προηγούμενη διετία ο εργολάβος είχε κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό καταβάλλοντας 1,3 εκατ. ευρώ. Άρα, οι δουλειές με τον άλλο κόσμο πάνε καλά και έτσι ο νέος εργολάβος αποφάσισε να προσφέρει κατιτίς παραπάνω.

Το νεκροταφείο του Σχιστού είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας και ανήκει σε σύνδεσμο Δήμων του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Με τα έσοδα που παίρνει από τα καντήλια και το κυλικείο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών του εσόδων, καθώς απασχολεί περισσότερους από 90 υπαλλήλους. Πάμε τώρα στην ουσία!

Πριν από περίπου δέκα χρόνια ο διευθυντής του νεκροταφείου αποφάσισε να βάλει μία τάξη στο θέμα των καντηλιών. Κι έτσι καθιέρωσε τον ανοικτό διαγωνισμό. Κάθε δύο χρόνια, λοιπόν, συγκεντρώνονται οι υποψήφιοι εργολάβοι και σε μία ανοικτή σε όλους διαδικασία και κάνουν τις προσφορές τους. Σαν να αγοράζουν ένα έργο τέχνης από έναν οίκο δημοπρασιών. Προσέξτε! Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν γίνεται διαγωνισμός με κλειστούς φακέλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουν όλοι να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Όποιος προσφέρει τα περισσότερα χρήματα κερδίζει και το έργο. Έτσι, συμβαίνουν τρία πράγματα: Το νεκροταφείο κερδίζει τα περισσότερα χρήματα που θα μπορούσε να κερδίσει, το κοινό απολαμβάνει οργανωμένες υπηρεσίες και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν περιθώρια για ύποπτες συναλλαγές στο διαγωνισμό.

Σε άλλα νεκροταφεία την αφή των καντηλιών την κάνουν δημοτικοί υπάλληλοι. Το ερώτημα είναι αν σε αυτή την περίπτωση το νεκροταφείο, δηλαδή οι Δήμοι, έχουν έσοδα ή έχουν αναλάβει μόνο τα έξοδα. Υπάρχουν κι άλλα πολλά που μπορούμε να πούμε σχετικά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι ο οποιοσδήποτε φορέας, η οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους μπορεί -αν θέλει- να λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και σε όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι λύσεις είναι απλές, αρκεί να θελήσει κάποιος να τις εφαρμόσει. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία. Θέληση χρειάζεται.

Θανάσης Μαυρίδης

Από ιδίας εμπειρίας μαζί με το άναμα των καντηλιών ο εν λόγω "manager" σου πρότεινε αντί
30-50 €, αναλόγως που θα σε πιάσει, μηνιαίως καθαρισμό του τάφου, πότισμα λουλουδιών κτλ....
και βεβαίως χωρίς απόδειξη, οπότε έχει το περιθώριο και προσφέρει τέτοιο υπέρογκο ποσό.

Ο φίλος από "Rochester" και μελλοντικός άνεργος

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε και οι εφοριακοί λάδωναν για να γίνουν εφοριακοί. Λαδώνεις για να λαδώνεσαι. Ή πληρώνεις για να εισπράττεις. Μήπως πραγματικά να γίνει νόμιμη και να φορολογείται η μίζα

Ανώνυμος είπε...

Χρειαζόμαστε πρόσωπα τα οποία θα προτείνουν νέο πολιτικό ήθος ενώ παράλληλα θα εμπνέουν σεβασμό.
Οι υπάρχοντες ξέρουμε ότι δεν θα "μεταλλαχθούν" σε αυτό το μοντέλο ούτε θα αποτελέσουν πρότυπα.
Είναι σκούρα τα πράγματα...

αμμοδύτης είπε...

φίλε από το Rochester, ελπίζω να μην πληρώσεις και εσύ σπασμένα...

προφανώς βγάζουν πολλά στην βιομηχανια του θανάτου και όχι μόνο...

Ανώνυμε 9.29 ή τουλάχιστον να εκπίπτει από τους φόρους μας... Φαντάσου!

Ανώνυμε 9.53, το φοβάμαι ότι οι υπάρχοντες είναι αδιέξοδοι, ακόμα κι αν ξεφορτωθούν τα λεγόμενα βαρίδια. Χρειαζόμαστε κάποιον με τόσο κύρος που να μπορεί να αγνοήσει τα ΜΜΕ