Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Περιστεριώνες


Οι περιστεριώνες έχουν γίνει κάτι σαν cliché για την Τήνο. Μεταξύ μας, τόσο φορεμένο είναι το αντικείμενο και τόση φιλολογία έχει γραφτεί που δεν είμαι κατάλληλος να ασχοληθώ.

Αν γράψετε «περιστεριώνας» στο google, θα σας βγάλει ένα σωρό τουριστικά, ένα άρθρο του περιοδικού Αρχαιολογία που αναφέρει περιστεριώνες στην Μυκηναϊκή Ελλάδα, και άλλα ενδιαφέροντα.

Αν γράψετε “droit de colombier” θα σας βγάλει, στα γαλλικά, δυστυχώς, σωρεία άρθρων που σε περίληψη λένε τα εξής. Οι πιο αρχαίοι περιστεριώνες είναι στην Αίγυπτο. Για Ελλάδα δεν βρήκα τίποτα. Στην Ευρώπη τους διέδωσαν οι Ρωμαίοι, που φαίνεται είχαν πάθος με τα περιστέρια


Είναι γνωστοί από το μεσαιωνικό ή φεουδαρχικό δίκαιο, που έδινε τον δικαίωμα μόνο στον τοπικό άρχοντα ή φεουδάρχη (ή σε μερικές περιοχές τον παπά) να έχει περιστεριώνα. Τα περιστέρια ήταν φαγητό για τον προνομιούχο ιδιοκτήτη και μεγάλη επιβάρυνση για τους γεωργούς. Δούλευαν οι γεωργοί, και το αφεντικό είχε τσάμπα κρέας.


Στην Τήνο, αυτοί που φαίνονται είναι μάλλον του 19ου αιώνα, και εικάζω ότι είναι η αντίδραση του απελευθερωμένου Τηνιακού που επιτέλους, μπόρεσε και αυτός να αποκτήσει τον δικό του. Οι Τηνιακοί είναι μιμητικά όντα… Σιγά μην έχεις εσύ διακοσμημένο περιστεριώνα και να μην έχω εγώ καλύτερο. Ωστόσο πολλά από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και σίγουρα οι πλάκες που εξέχουν στην βάση της ζώνης με τις εσοχές, είναι για την προστασία των περιστεριών από τις νυφίτσες, φίδια κλπ. Συνήθως τους έχτιζαν μακριά από μέρη με ψηλά δέντρα, που φιλοξενούσαν γεράκια.


Πριν φαντασιωθείτε ότι θα αποκτήσετε περιστεριώνα με περιστέρια, νομίζω ότι έχει από τους μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης (αλλά το λέω με επιφύλαξη) και δύσκολα συντηρείς πια περιστέρια. Αυτά είναι πράγματα της εποχής που η Τήνος ήταν σκεπασμένη με κριθάρι, βίκο, αμπελοφάσουλα και τέτοιες λιχουδιές.


Τα λουλούδια δεν έχουν σχέση με τα περιστέρια, αλλά Μάης είναι…

11 σχόλια:

Artanis είπε...

Πανέμορφα όλα....Ωστε έτσι στον Μεσαίωνα...Ωραία, μ' αρέσει να μαθαίνω πράγματα...
καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

Στην Γαλλία το droit de colombier των αρχόντων καταργήθηκε μόλις στη Γαλλική Επανάσταση

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίδι γιατί καταπιέζεσαι; Αν το βαριέσαι ένα θέμα και είναι κλισέ δεν χρειάζεται να το αναπτύσσεις... «Βάλε τόνα λουλούδι», «γράψε τ’ άλλο για την Τήνο», δεν είσαι υποχρεωμένος να τα παίρνεις τοις μετρητοίς.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι το διαδίκτυο βρίθει, έριξα και γω μια ματιά και όπως λες και ο ίδιος γνωστά και χιλιοειπωμένα τα περί περιστεριώνων.

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο τα περιστέρια, ούτε και οι πέρδικες δεν βρίσκουν φαϊ χωρίς καλλιέργειες. Οι κυνηγοί φράζουν κάτι γκαντούνια και βάζουν κριθάρι, αλλά τι να σου κάνει;

αμμοδύτης είπε...

καλημέρα (σε λίγες ώρες για σένα) Artanis

Ανώνυμε 7.46, όπως το λές. Ήταν θέμα και προνόμιο οι colombier σε όλη την Ευρωπη τον μεσαίωνα.

Ανώνυμε 9.04, γιατί δεν ξεκινάς ένα blog να εκφράζεις αυτά που εσύ θες; Σου υπόσχομαι να σε επισκέφτομαι.

Ανώνυμε 10.37, τα αγγλικά και γαλλικά sites έχουν πολλές πληροφορίες για το αντικείμενο, την ιστορία του, αρχιτεκτονική σε διάφορα μέρη του κόσμο... Τα ελληνικά, έ ελληνικά είναι...

Ανώνυμε 11.30, κυνηγι υπήρχε στην Τήνο όταν υπήρχε γεωργία

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς μερικοί έχουν συντηρηθεί, αλλά οι περισσότεροι ενας ένας ή ανοίγουν ή ετοιμάζονται να πεσουν (αλλα που να επισκευάσεις όπου δεν πάει δρόμος

En' Tino είπε...

Επειδή μ' αρέσει να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, έχω τη συνήθεια (πές το βίτσιο βρε αδελφε...) όταν γνωρίζω κάποιον να του κάνω την ακόλουθη ερώτηση "πες μου τι σου έρχεται στο νου όταν ακούς την λέξη περιστεριώνες?".
Πιστέψτε με ότι 8/10 λένε ΤΗΝΟΣ.

Μεγάλη υπόθεση το brand awareness...

Ανώνυμος είπε...

εμείς τα λέμε πιστιριώνες ή πιστιριουνιά!

αμμοδύτης είπε...

Σίγουρα η Τήνος έχει τους περισσότερους και πιο διάσημους περιστεριώνες στις Κυκλάδες. Οι της Άνδρου, Μυκόνου και Σίφνου είνι λιγότεροι και μικρότεροι. Η Γαλλία επισης είναι γεμάτη (εντελώς άλλη αρχιτεκτονική, παρόμοια φεουδαρχικά χαρακτηριστικά)

Εn'Tino να το βλέπεις πάντα μισό γεμάτο φίλε μου.

Ανώνυμος είπε...

Η Ημερησία του Μπόμπολα και η πουλημένη Greenpeace διαφημίζουν ότι η πράσινη οικονομία θα έχει 500000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Σε αυτές βάζουν και τους σκουπιδιάρηδηες και τους ρακοσυλλέκτες. Πράσινα άλογα από τους διαπλεκόμενους