Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Γεράκια


Για μαυροπετρίτες ξεκίνησα το πρωί, αλλά ενώ είδα 4 ή 5 πάνω από «τ’ Αψ’λό Β’νί» (το Ψηλό Βουνό σε απλά ελληνικά), δεν μου έκαναν τη χάρη να πετάν αργά από πάνω μου ή να πλανάρουν κοντά μου για να τα φωτογραφίσω. Λες και καταλάβαιναν ότι κρατώ μηχανή και με απέφευγαν. Αργότερα όταν έκανα αυτό ή το άλλο στο χωράφι, έκοβαν βόλτες, αγνοώντας με παντελώς. Αλλά δεν κρατούσα μηχανή… Έτσι, η παραπάνω φωτογραφία του falco eleonorae δεν είναι δική μου, είναι από το site της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.


Οι μαυροπετρίτες φωλιάζουν στα απόκρημνα βράχια ανάμεσα Κολυμπήθρα και Βαθύ, και τα έχω δει και στο Δρακονήσι, την βραχονησίδα στο βάθος.

Μαυροπετρίτες δεν φωτογράφισα, αλλά είδα τρείς κουρούνες (corvus corone) να παρενοχλούν μια γερακίνα (buteo buteo). Με το που σηκώνω τον φακό εξαφανίστηκαν οι κουρούνες (έχουν μάθει ότι μαύρα αντικείμενα που δείχνουν προς το μέρος τους είναι επικίνδυνα).


Έτσι έμεινε ένα ζευγάρι γερακίνες να κόβει βόλτες από πάνω μου… Πριν 8-9 χρόνια είχα βρει φωλιά με τρία μικρά, σε κάτι κουκουναριές που είχα φυτέψει όταν ήμουν πιτσιρικάς, και αναρωτιέμαι αν είναι τα ίδια… Το υπέρτατο δώρο από δέντρα που φυτεύεις, είναι να φωλιάσουν πάνω τους αρπακτικά πουλιά….


Και βλέποντας την φωτό, σαν να λείπει φτερό από την αριστερή φτερούγα. Χμμ… Νόμιζα ότι οι κυνηγοί δεν τα ενοχλούν αυτά τα πουλιά… Θα μπορούσε βέβαια να είναι από φυσική αιτία.


Η Τήνος έχει αρπακτικά πουλιά, και έχω χρεωθεί να μετράω και να βγάζω φωτογραφίες...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον. Είναι ωραία αίσθηση να είσαι στο βουνό και να έχεις για παρέα γεράκια. Μου έχει τύχει και σε ζηλεύω (με την καλή έννοια).
Χαίρομαι επίσης που τα θαυμάζεις, γιατί όπως λες υπάρχουν άλλοι που τα πυροβολούν, ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Τα αρπαχτικά πουλιά είναι η απόδειξη της βιοποικιλότητας, και αναφέρομαι στα γράκια και όχι τα κοράκια. Τα κοράκια είναι ένδειξη οικολογικής υποβάθμισης. Οι μαυροπετρίτες τρώνε μεγάλα έντομα (που απαιτούν μικρές λιμνούλες και γουρνες νερού) και μικρά αποδημητικά πουλιά την άνοιξη, και για αυτό φωλιάζουν στην Τήνο. Οι γερακίνες θέλουν κουνέλια (και τα κουνέλια αγροτικές εκτάσεις). Να προσέξετε τις ανεμογενήτριες κάνουν κακό σε όλα τα αρπαχτικά πουλιά.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο ανώνυμος 1:27 σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Πέρα από τη θανάτωση των πτηνών από τις φτερωτές, οι ανεμογεννήτριες επεμβαίνουν στο ζωτικό τους χώρο. Ένα αρπακτικό θέλει τετραγωνικά χιλιόμετρα για να κυνηγήσει, δεν μπορεί να βουτάει για το θήραμα και να πρέπει να ελίσσεται μέσα από πυλώνες, ιστούς, καλώδια και φτερωτές. Στο τέλος καταλήγουν να απομακρύνονται από την περιοχή αφού καταντάει αφιλόξενη για αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το λάθος έκαναν στην Ισπανία, όπου εγκατέστησαν ανεμογεννήτριες σε περιοχές με αρπακτικά πουλιά (Navarra) και σκοτώνονταν κατά δεκάδες. Πρέπει επίσης να αποκλείονται περιοχές που βρίσκονται στις "διαδρομές" τις οποίες ακολουθούν αποδημητικά πουλιά. Μένει να δούμε αν όλα αυτά θα τα λάβει υπόψη της όποια εταιρεία ξεκινήσει τέτοιο έργο στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

http://serifosfree.blogspot.com/2007/11/blog-post_23.html

δες και αυτό

zavodiniakia είπε...

Το γεράκι στην τρίτη φωτογραφία σαν να σε κοιτάει

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 12.11, "θαυμάζω" είναι ήπια λέξη

Ανώνυμε 1.27, παραδόξως η Τήνος έχει "βιοποικιλότητα". Εκτός από τα ερπετά και τα πτηνά έχει ασβούς και νυφίτσες. Βέβαια με το τέλος της γεωργίας αυτά θα χαθούν και θα μείνουν μόνο τα αδέσποτα κατσίκια

Όπως το λές, ανώνυμε 4.50 και 5.20.

Ανώνυμε 8.28, έβαλα και link

Γεια σου ζαβοντηνιακιά, και εγώ θα έλεγα ότι με κοιτάει

Artanis είπε...

να τα μετράς, αρκεί να μην είσαι αναγκασμένος να τα μαζεύεις μετά απο μέρες χτυπημένα ή νεκρά απο ανεγκέφαλους μλκες...Αν έχω μπαντάρει/περιθάλψει/ταϊσει/θάψει αρπακτικά...Κάθε χρόνο τα ίδια...Φέτος λείπω και ο σταθμός έκλεισε...Αναρωτιέμαι πώς πάνε τα πράγματα τώρα...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Το γεγονός ότι τα γεράκια αλλά και τα άλλα πουλιά πετούν ψηλά, ελεύθερα και βλέπουν και χαμηλά δεν μπορούν κάποιοι να το αντέξουν.
Και δεν το αντέχουν επειδή ντρέπονται για αυτά που βλέπουν τα πουλιά, απλά δεν μπορούν να διανοηθούν ότι τους βλέπουν.