Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Πραγματικότητα μέσα στα όνειρα


Ο καιρός χάλασε λίγο, και το απόγευμα της Κυριακής ήταν πιο γκρίζο από ότι θα περίμενε κανείς τέτοια εποχή. Νομίζω ότι από Δευτέρα θα αρχίσουμε ξανά άλλοι με τα προεκλογικά, άλλοι με την "πραγματική οικονομία". Το ξαναείπα ότι δεν με έπεισε καθόλου η όποια ανάκαμψη των αγορών τον Απρίλιο. Αν ήμουν κυνικός θα έλεγα ότι ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος, που από μόνο του βοηθάει αφού, σε τελευταία ανάλυση οι προσδοκίες επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την έκβαση.


Η Ευρώπη, η "πραγματική" Ευρώπη, δηλαδή τα Ευρωπαϊκά εισοδήματα και η παραγωγή, ήταν κάτω από 5% έως 7% το πρώτο τρίμηνο. Δεν ξέρω πως αυτό μεταφράζεται σε ΑΕΠ, αλλά και στις ΗΠΑ το ΑΕΠ ήταν κάτω 6-7%


Στην Ελλάδα, υποτίθεται το πρώτο τρίμηνο δεν έδειξε αντίστοιχες μειώσεις, αλλά με την ελληνική οικονομία και τα στατιστικά της, καμιά φορά μπερδεύομαι. Το κομμάτι της "πραγματικής" αγοράς που βλέπω εγώ, ήταν κάτω 30%... Δεν πάμε τόσο άσχημα, λένε, αλλά οι ακάλυπτες επιταγές το πρώτο τρίμηνο ήταν περίπου όσο όλο τον χρόνο πέρυσι (και το τέλος του 2008 δεν ήταν ακριβώς ρόδινο). Οι ακάλυπτες επιταγές είναι το "τοξικό προϊόν της ελληνικής αγοράς.


Τα χρώματα της εποχής είναι για να κρατήσει το όνειρο λίγο παραπάνω.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες, το λουλούδι, η θάλασσα, όλα εκπληκτικά.

Ανώνυμος είπε...

«Φτερά» από τα ράφια των καταστημάτων, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, κάνουν στις ΗΠΑ οι σοκολάτες, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αθλητικά παπούτσια, ακόμη και τα ... προφυλακτικά.

Την ανιούσα έχουν, επίσης, πάρει οι πωλήσεις των σπόρων κηπευτικών φυτών και τα καλλυντικά, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση για χρυσά νομίσματα, χρηματοκιβώτια και όπλα.

Αντίθετα, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν βάλει στην άκρη τα σχέδια απόκτησης αυτοκινήτου, επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών

απο την Ημερησία

Ανώνυμος είπε...

Τώρα όλοι ετοιμάζονται για την πρα΄σινη διακυβέρνηση και την Λούκα Κατσέλη. Αρσενης ξανά?