Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Μεσαιωνική Τήνος (1)


Δεν ξέρω αν εκτός από Ελληνική έχω και Ρωμαϊκή, ή, για την ακρίβεια Ανατολική Ρωμαϊκή συνείδηση, ή αν έχω και λίγο Αραβική, ή Βενετσιάνικη συνείδηση. Κουβαλάω αυτά που μου έχουν πει, και τα έχω διαμορφώσει με αυτά που βλέπω και ακούω. Και όπως όλοι, κουβαλάω και εγώ τις προκαταλήψεις μου, αφού ο κόσμος είναι αυτός που είνα,ι και είναι αυτός που συμπεραίνει το κεφάλι μου.

Θα πάω στον Απόστολο Βακαλόπουλο, για να μεταφέρω εδώ, απόψεις που δεν μπορεί να είναι κατάφωρα προκατειλημμένες. Πριν πάω στον Βακαλόπουλο, συνιστώ ανεπιφύλακτα την έκδοση του Δήμου Εξωμβούργου «Τήνος. Ιστορία και Πολιτισμός», του 2005, με επιμέλεια έκδοσης του π. Μάρκου Φώσκολου. Είναι η καλύτερη παρουσίαση που έχω δει της ιστορίας του νησιού. Σας παραπέμπω εκεί για την Βυζαντινή και Ενετική Τήνο (και όχι μόνο).

http://www.exombourgo.gr/cult.html

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ή κακώς, είμαστε παιδιά της μεσαιωνικής Τήνου. Κατ' αναλογίαν λίγα πράγματα έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, λίγα από τις όποιες αρχικές πατρίδες των προγόνων μας, λίγα από δω κι α΄πό κει, αλλά όλα αυτά συνέθεσαν τη μεσαιωνική Τήνο, τον πολιτισμό της οποίας συνεχίζουμε σήμερα ή κατατστρέφουμε, κατά βούληση... Τόσο στις τέχνες, όσο και στον νομικό και θρησκευτικό πολιτισμό, είμαστε παιδιά της μεσαιωνικής Τήνου, είτε θέλουμε είτε όχι. Και, πιστεύω πως μάλλον πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτό...

zavodiniakia είπε...

Έχω γνώση της μεσαιωνικής μου προέλευσης και είμαι περήφανη για αυτό. Μου φαίνεται όμως ότι αυτό το νοιώθουν πιο πολύ στην ενδοχώρα (και ίσως στην Ενδοχώρα) και λιγότερο στην Χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί το ξεχνάνε, μερικοί ντρέπονται, μερικοί θέλουν να το καταστρέψουν για να ξεχάσουν ότι το καταπατούν

mnk είπε...

Σιγά ρε παιδιά!
Δεν είναι και ντροπή ν΄αγαπάς την πατρίδα και τις καταβολές σου.

Προς τι τόση ανάλυση των συναισθημάτων;