Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Προκαταλήψεις (2)



Μία προκατάληψη είναι ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι, ή μάλλον ήταν, «Ελληνική Αυτοκρατορία». Ρωμαϊκή ήταν η αυτοκρατορία, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της χριστιανικής Ανατολής. Το αν εξελληνίστηκε επί Flavius Heraclius Augustus η επί Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus… ούτε που θα το ακουμπήσω. Ο δεύτερος ήταν ιλλυρικής καταγωγής, πάντως, μιλούσε λατινικά και επέβαλε τον χαλκηδονιανό Χριστιανισμό με την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, και επί των ημερών του ήρθε το μετάξι από την Κίνα. Είχε να ασχοληθεί με Μονοφυσίτες και μανιχαϊστές, και έκλεισε την Ακαδημία Αθηνών και τους ειδωλολάτρες της.

Ο Ηράκλειος (575-641) καθιέρωσε την Ελληνική γλώσσα, και αντικατέστησε το «Imperator Caesar, Augustus» με το «Βασιλεύς». Άλλαξε την παλιά διοικητική διαίρεση με το σύστημα των «Θεμάτων». Και αυτός είχε σοβαρό πρόβλημα με τους Μονοφυσίτες και λιγότερο με τους Μονοθελητές. Πριν τους Μονοφυσίτες, είχαμε Νεστοριανούς, Αρειανιστές, Γνωστικιστές, Οφίτες, Σοδομίτες, Βορβορίτες και δεν ξέρω τι άλλο. Ήταν όλοι εξ ίσου σίγουροι για το δίκιο, τους όσο οι Ανατολικοί και οι Δυτικοί, τον καιρό του Σχίσματος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να όμως που εμείς έχουμε ελληνοποιήσει και τον Ιουστινιανό όπως και τον Μάρκο Μπότσαρη. Τουλάχιστον μιλάμε ελληνικά. Πότε, μετά το 1024, άρχισαν οι κάτοικοι αυτού του χώρου να αυτοαποκαλούνται Έλληνες; Το 1204, οι Βενετοί ήταν Ιταλοί ή Ρωμαίοι που κοιτούσαν το δικό τους Βενετσιάνικο συμφέρων; Σίγουρα δεν έιχαν αίσθηση ότι ήταν Ιταλοί, και μάλλον πέρασαν φάσεις, που αν υπήρχε ο όρος «Βυζάντιο» θα ήταν Βυζαντινοί, αν και ήταν στην Δυτική Ρώμη.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δύσκολο για μας να καταλάβουμε, ότι αυτό που λέμε εθνική συνείδηση, είναι αποτέλεσμα του 19ου αιώνα. Από την στιγμή που η Ρώμη έγινε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και μέχρι πότε; Το 1204; Το 1821; Δεν είναι ξεκάθαρο τι θεωρούσαμε ότι είμαστε. Η παγίδα στις σημερινές συζητήσεις είναι ότι βλέπουμε γεγονότα του 1800 ή του 800 με το σημερινό μάτι. Λάθος. Αλλά άντε να αναθεωρήσεις 12 χρόνια σχολείου.

Ανώνυμος είπε...

Sodomites!
Me aftous eimai!!!