Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ο δρόμος για την κόλαση (2)


Το πρόβλημα των αγροτών της φωτογραφίας είναι το ίδιο με αυτό των Α.Π.Ε.: Επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις διαστρεβλώνουν την πραγματική οικονομία, δημιουργούν τεχνητή προσφορά και τεχνητή ζήτηση, ανακουφίζουν τον καρκίνο με ασπιρίνη, δεν κάνουν το έθνος ανταγωνιστικό, αλλά έθνος ζητιάνων και μιζαδόρων. Το παρακάτω γράφημα είναι η τιμή του καλαμποκιού τους τελευταίους 12 μήνες.


Τα παιδιά στα τρακτέρ είδαν την τιμή του καλαμποκιού να ανεβαίνει, δανείστηκαν λεφτά φύτεψαν καλαμπόκι, ξεφούσκωσε το καλαμπόκι, φαλιρίζουν τα παιδιά, θα φορολογηθείτε εσείς για να αμειφθούν για το λάθος τους, και για να περάσετε εσείς από την Εθνική Οδό.

Το καλαμπόκι φούσκωσε γιατί, βλέποντας το πετρέλαιο να ανεβαίνει, οι ίδιοι ηλίθιοι που στηρίζουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, άρχισαν να σπρώχνουν επιδοτούμενη βιοεθανόλη. Ρακί, για υποκατάστατο βενζίνης.

Κι ας φώναζαν μερικοί ότι ο δεύτερος νόμος προβλέπει, και η εμπειρία επιβεβαιώνει, ότι 1 λίτρο βιοεθανόλης καταναλώνει, για να παραχθεί, πάνω από ένα λίτρο ντήζελ, χώρια το καλαμπόκι. Ας φώναζαν οι πραγματικοί οικολόγοι ότι είναι έγκλημα να χαλάς φαγητό για να οδηγείς αυτοκίνητο. Ας φώναζαν οι παλιοί ότι τις ίδιες ανοησίες δοκίμασαν το 78-79. Ας φώναζαν οι νεοφιλελεύθεροι ότι οι επιδοτήσεις καταστρέφουν την οικονομία.

Φάτε τα τρακτέρ τώρα. Όπως θα φάτε, οι περισσότεροι, τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Κορόϊδα τότε, κορόϊδα τώρα, κορόϊδα πάντα. Οι φούσκες δεν είναι μόνο στα χρηματιστήρια, είναι οπουδήποτε υπάρχουν κορόϊδα και αγνές προθέσεις.

Η φωτό είναι του Γρηγόρη Σιαμίδη, για το Reuters, από την Ναυτεμπορική

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τα πάντα προσφορά και ζήτηση. Είναι και άλλα πράγματα. Αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις θα είχε ερημώσει η ύπαιθρος.

Το ίδιο και με τις ΑΠΕ. Δεν τις επιδοτούν για το ρεύμα. Τις επιδοτούν κυρίως για πειραματικούς λόγους. Είναι μια από τις πηγές που θα μπορούσαν ενδεχομένως αν βελτιωθούν κι άλλο να δίνουν ρεύμα στο μέλλον.

αμμοδύτης είπε...

Η ύπαιθρος ερήμωσε επειδή από το 1953 (που ξέρω εγώ) και μετά το κράτος των Αθηνών στηριξε την αναπτυξιακή του πολιτική στην πολυκατοικία.

Οι νοικοκύρηδες του χωριού μου παράτησαν τα σπίτια τους για να κουβαλάνε ντενεκέ μπετόν και να κάνουν τούβλα, σοβά, άντε και κανένα τζάκι.

Το αποτέλεσμα: H Αθήνα είναι από τις ασχημότερες και πιο άβολες πόλεις (με το έγκλημα να συνεχίζεται και στα μερχι τώρα "ωραία προάστεια")

Οι οικοδόμοι υποκαταστάθηκαν από αλλοδαπούς, που τώρα μένουν στο κέντρο της.

Η ύπαιθρος εξελίσσεται σε έρημο, σκουπιδότοπο και να μην πω τι άλλο.

Αυτό το "αν βελτιωθούν"...

Αν βελτιωνόταν η πυρηνική τήξη θα είχαμ τον ήλιο στην γή.

Αν ήμουν νέος ωραίος και χαριτωμένος, θα είχα την ζωή μπροστά μου

Αν δεν πέθαινε η γιαγιά μου θα ήταν σημερα μαζί μας.

Αν... Αν...

Αν κάτι τρωκτικά δεν είχαν κάνει τα χωράφια μου βιομηχανική ζώνη, δεν θα είχαν που να ...πειραματιστούν οι Τεχνικές Εταιρίες με λεφτά που μου παίρνουν από το πορτοφόλι μου.

Δεν θα μπορούσες να το πεις καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Το οτι μπερδέυτετε αμπελοφιλοσοφίες με την τεχνολογική εξέλιξη αποδεικνύει οτι είστε παντελώς άσχετοι... Φαντάζομαι εκείνον που κάποτε είπε: "-Αν κάποτε βελτιωθούν οι υπολογιστές θα μπορείς να στέλνεις μηνύματα μέσω αυτών"
Είστε αξιολύπητοι...

αμμοδύτης είπε...

πες μου για την τεχνολογική εξελιξη του καδμίου, και τι οφέλη έχεις εσύ από τα φωτοβολταϊκά στις ...Σέρρες, και εγώ με χαρά δηλώνω άσχετος.

εκτός αν είσαι του κυρίου που έψαχνε για χωρο για φ/β στην Τήνο και δήλωνε ότι δεν χρειάζεται ήλιο, δουλεύουν και με σύννεφα.

Δεν χρειαζόταν ήλιο, γιατί από επιδοτήσεις (άντε και καμία διευκόλυνση στην τιμολόγηση) θα είχε βγάλει τα λεφτά του με το καλημέρα, και ουδόλως νοιαζόταν για kWhr

Αν εσύ θες να αποστάζεις ρακί για το αυτοκίνητό σου, δικαίωμά σου. Με δικά μου λεφτά μην το κάνεις

Χίλιες φορές άσχετος παρα κρατικοδίαιτο παράσιτο, δες το έτσι.

Ανώνυμος είπε...

Οι νοικοκύρηδες του χωριού που έμειναν στο χωριό και μιλάμε για τσιφλικάδες του 50 χωρίς να χάσουν ένα κομματάκι γης δυσκολεύονται να τα βγάλουν σήμερα πέρα.

Όσο για τα φωτοβολταϊκά εγώ ξέρω ότι η τεχνολογία εξελίσεται. Αν όμως δεν ερευνούμε δε θα εξελιχθεί. Το βλέπω πειραματικά και το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι αν οι χρηματοδοτήσεις προς αυτά είναι υπερβολικές.

αμμοδύτης είπε...

Χμμ… ανώνυμε, προφανώς είσαι επισκέπτης από μακριά.

Οι χωριανοί της δεκαετίας του 50 που ξέρω εγώ σίγουρε δεν ήταν τσιφλικάδες. Αμπελοφιλοσοφικό όσο και αν σου φανεί, θα σε παρέπεμπα στο http://www.ophioussa.com/monopatia%20page%201.html. Το κείμενο έχει λίγη ιστορική πληροφόρηση, που αν θες την δέχεσαι. Δεν είχαμε τσιφλικάδες, αγρότες επιβίωσης είχαμε εμείς στο νησί. Αλλά δεν πειράζει.

Όσο για την έρευνα και την τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν έχει, δεν είχε ούτε θα έχει οποιαδήποτε έρευνα ή ανάπτυξη σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ή βιοεθανόλη (ή βιοαιθανόλη).

Πρωτογενή τέτοια έρευνα δεν έχω κάνει ούτε εγώ. Εφαρμογές των πρώτων δύο έχω δει επαγγελματικά και σε προηγούμενη επαγγελματική ζωή μου και πιο πράσφατα από το αμιγώς επενδυτικό κομμάτι.

Πρωτογενή έρευνα σε βιοεθανόλη δεν έχω κάνει γιατί από το 1970 είναι γνωστό ότι δεν συμφέρει (επειδή αναλώνει φαγητό) ενώ αντίθετα παρακολούθησα την έρευνα σε βιοεθανόλη από υδρόλυση κυταρίνη (χόρτα, άχυρα κλπ). Από το 1977 έως σήμερα έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά δεν είναι οικονομική, ακόμα.

Η εγκατάσταση ΑΠΕ στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με έρευνα, πρόοδο ή ανάπτυξη. Έχει σχέση με απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση «απορρόφηση κονδυλίων» στην χειρότερη διανομή μιζών.

Κοίταξε τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Πληρώνεις τέλος υπέρ ΑΠΕ. Θα μου πεις πληρώνεις και ΕΡΤ… Για αυτό είσαι Έλληνας, για να πληρώνεις σαν κορόϊδο.

Όσο για την βιοεθανόλη. Τον είδα τον διαγωνισμό της ΑΤΕ για τα ζαχαρότευτλα και την βιοεθανόλη. Πήραν το αγγούρι, γιατί οι ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ επενδυτές δεν εμπιστέυονται τους επίσης ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ αγρότες. Δεν υπάρχει «τεχνολογία ή πρόοδος καλέ μου άνθρωπε, λαμογιές υπάρχουν.

Τώρα, αν δεν σου αρέσει η αμπελοφιλοσοφία, ξέρεις, μπορεί να πας στην τηλεόραση να δεις Μεγκα, Σταρ, Αλτερ κλπ. Αν σου αρέσουν οι ΑΠΕ διαβαζε Καθημερινή και βλέπε Sky. Και μετά ρώτα γιατί σου δείχνουν αυτά που βλέπεις

Χαίρεται

Ανώνυμος είπε...

"Το βλέπω πειραματικά και το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι αν οι χρηματοδοτήσεις προς αυτά είναι υπερβολικές"

μερικοί από εμάς, ανώνυμε 4:46, βλέπουν σας μείζον θέμα, το "ποιός πληρώνει". Ή, για την ακρίβεια, «ποιός αποφασίζει σε σχέση με ποιός πληρώνει».

Θα μου πεις ότι αυτοί που αποφασίζουν για μας στις Βρυξέλλες πληρώνουν. Αρα, διάλεξες αφέντη. Βάλε το κεφάλι κάτω και πίστευε ότι τα φωτοβολταϊκά στην πλαγιά απέναντι κάνουν ...έρευνα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι από χωριό και όχι από την Τήνο και ξέρω γιατί μιλάω όταν λέω ότι τσιφλικάδες του 1950 δε μπορούν να ζήσουν πλέον σαν αγρότες. Για τους μικρότερους δεν τίθεται θέμα. Το αγροτκό εισόδημα έχει προ πολλού μετατραπεί σε τσόντα.

Με τη λογική σου ανώνυμε πρέπει να πάψει χρηματοδότηση προς κάθε μορφής έρευνα. Επειδή έχω ασχοληθεί λίγο με την έρευνα σου λέω ότι είναι αβέβαιο αν θα έχει αποτέλεσμα γιατί παλεύεις με το άγνωστο. Αν ήταν γνωστό δε θα χρειαζόταν να παλεύεις.

Όσο για τις ΑΠΕ έβλεπα ένα ντοκυμαντερ σε ξένη τηλεόραση από τη Δανία. Παρουσίασαν 5 μεθόδους για παραγωγή ρεύματος λέγοντας ότι οικονομικά καμιά δεν είναι βιώσιμη με τα σημερινά κριτήρια. Ήταν όμως σε πειραματικό στάδιο.

Επισημαίνω και πάλι ότι δε λαμβάνω θέση για τη σκοπιμότητα των κονδυλίων διότι δεν έχω στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ισχύει το there is no free lunch.

To κάρβουνο, η πυρηνική και τα πετρελαιοαέρια είναι βιώσιμα. Βέβαια, μπορεί να είναι και θέμα λανθασμένης κοστολόγησης, αφού η ρύπανση ποτέ δεν κοστολογείται σωστά.

Προσωπικά, πιστεύω ότι η συμβατική πυρηνική είναι αναπόφευκτη, πιστεύω ότι η τεχνολογία, τα υλικά και κυρίως οι μηχανισμοί ελεγχου είναι καλύτερα παρά ποτέ.

Οι ΑΠΕ (με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά) είναι για εξεζητημένες καταστάσεις και όσο και να το παιδέψουμε με σημερινά στοιχεία, θα είναι, για την δικιά μας ζωή, και την ζωή των παιδιών μας «ερευνητικα»

Αυτά ξέρω εγώ.

Ανώνυμος είπε...

με σημερινά στοιχεία,

Όπως γράφεις κι εσύ με σημερινά στοιχεία. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να υπάρχει μια ενασχόληση με το σπορ γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Αύριο μπορεί να ανακαλύψουν μια μέθοδο που να μας λύσει τα χέρια.

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που αποκαλείς βιώσιμα, κάποτε θα τελειώσουν.. Και αν το κάποτε σου ακούγεται μακριά, δεν είναι! Είναι μόλις 30-35 χρόνια από σήμερα. Αν εσύ είσαι σε ηλικία που να μην σε ενδιαφέρει τι θα γίνει σε 30 χρόνια από σήμερα, εγώ δεν είμαι! Τα υδροηλεκτρικά που επικαλείσαι επίσης δεν ήταν ανταγωνιστικά όταν εμφανίστηκαν.
Η έρευνα δεν γίνονταν ποτέ στην ελλάδα. Οι πετρελαϊκές ευταιρίες όμως που έχουν καταλάβει ότι πρέπει να βρουν άλλη διέξοδο επενδύουν στην έρευνα! (Απλά μπες σε πρόγραμμα σχολής που έχει να κάνει με ενέργια κα ιθα καταλάβεις)
Και δεν καταλαβαίνω γιατί χωρίζετε τους ανθρώπους πάντα σε δύο κατηγορίες; Σ' αρέσει το "διαίρει και βασίλευε"; Γιατί πρέπει να είμαι ή του Σκαι ή του ALTER; Γιατί πρέπει να είμαι με 'σένα ή με αυτόν που θέλέι να φυτέψει φωτοβολταϊκά απέναντι από το παράθυρό σου; Μάλλον έχετε προσωπικό συμφέρον να μην βλέπετε ότι το μόνο που στηρίζουμε είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο. Και αμάν πια με την ελληνική πιπίλα: "δεν θέλω να πληρώνω εγώ, κάν'το με δικά σου λεφτά".... Όταν τα τρώμε εμείς είναι καλά, όταν τα τρώνε οι άλλοι είναι άσχημα...
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η μόνη διέξοδο για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι οι επιδοτήσεις. Είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι τα φωτοβολταϊκά αποροφούν εέργεια σε μεγάλο κομμάτι του φάσματος - όχι απαραίτητα του ορατού φωτός - και ναι, μπορούν να αποδίδουν εως και 45% σε συννεφιά. Απλά πάρτε το χαμπάρι, τό ότι οι οικονομολόγοι τα βλέπετε όλα σε λεφτά και αποδόσεις και ζυγίζετε τι είναι πιο οφέλιμο και οικονομικό δεν οδηγεί πουθενά... Γιατί αν σε ενδιαφέρει πιο αποδοτική απ' όλα είναι η πυρινική ενέργια αλλά δέξου στο χωράφι στου τα παραπροϊόντα της... Και ξαναλέω, άντε κάνε οικονομική ανάλυση στην Πτολεμαΐδα...

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 7.45, θέτεις πολλά θέματα και τι να σου πρωτο απαντήσω...

Κατ' αρχάς είσαι εξ ορισμού να πιστέυεις ό,τι θέλεις, δεν πάω να σε πείσω για κάτι.

Μην είσαι σίγουρος πότε θα τελειώσει κάτι, πετρέλαιο κάρβουνο κλπ. Τα μοντέλλα του 1979 έλεγαν ότι το 2005 δεν θα υπήρχε πετρέλαιο.

Να μιλήσουμε για την Ελλάδα; Ο λιγνίτης λένε θα τελειώσει σε 20-30 χρόνια, αλλά έχουμε προσβαση στον Αλβανικό. Κάρβουνο μπορούμε να εισάγουμε, άσχετο αν αρέσει ή αν θα το κάνουμε και, διεθνώς, υπάρχει περισσότερο απο 3-4 γενιές. Βρώμικο, σιγουρα.

Τεχνολογικά, η τήξη είναι άπιαστο όνειρο. Εμπορικά (ναι πρέπει να στέκουν εμπορικά), τα φ/β είναι μακριά και περιορισμένης ικανότητας (εκτός αν πάνε στο διάστημα και μας στέλνουν μικροκύματα). Οι ανεμογεννήτριες είναι επίσης περιορισμένης χρήσης. Δεν μπορούν, μόνες τους να παράξουν το ρεύμα που χρειάζεται για να δουλέψει η υψικάμινος που θα φτιάξει το μέταλλό τους.

Τα υδροηλεκτρικά είναι μορφή ηλιακής ενέργειας, αλλά περιορίζονται από πόσα φαράγκια με νερό υπάρχουν, δεν φτάνουν.

Ετσι, με εξαίρεση το πετρέλαιο, το κάρβουνο και το αέριο, που νομοτελειακά θα τελειώσουν, όλα τα άλλα, περιμένουν επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις για να υπάρξουν, με μία εξαίρεση, την συμβατική πυρηνική. Αυτή είναι πίσω απο την «οικονομία του υδρογόνου», αυτή πίσω από την μαζική παραγωγή φ/β κλπ.

Το πρόβλημα της πυρηνικής είναι πολιτικό και οικονομικό. Πολιτικό, γιατί με εξαίρεση την Γαλλία, δεν είναι δημοφιλή. Οικονομικό γιατί είναι ακριβή, με τα συστήματα ασφαλείας και το κόστος της μεταφοράς του αποβλήτου. Τα απόβλητα έχουν μόνο ένα τρόπο αντιμετώπισης. Τρύπα στην γή και μέσα. Αν παίρνεις ουράνιο από την Ρωσία, η Ρωσία θα σου παίρνει τα απόβλητα και θα τα παραχώνει.

Όλα αυτά σου ακούγονται δύσκολα; Δεν υπάρχει, τεχνοκρατικά ή επιστημονικά άλλη λύση. Έρευνα στα ενεργειακά γίνεται και θα γίνεται και καλώς γίνεται και είχα την τύχη να σχοληθώ και εγώ, και για αυτό με βλέπεις με άποψη.

Η έρευνα, δεν έχει καμία σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Στην Εύβοια απλά θεώρησαν ότι η γη είναι άχρηστη και την γέμισαν ιστούς με λεφτά της ΕΕ, προς δόξαν δύο τριών ελληνικών μεσαζόντων εταιριών. Η Εύβοια προϋποθέτει backup και άς μην πιάσουμε αυτό το θέμα. Ερευνα ΔΕΝ είναι. Απασχόληση για 1000 Δανούς εργάτες και 15 Έλληνες είναι, και την πληρώνεις κάθε μήνα με πιο ακριβό λογαριασμό ρεύματος.

Όλα αυτά είναι τεχνοοικονομικά, και επιδέχονται ερμηνειών ή βελτιώσεων αλλά είναι βασικά αντικειμενικά. Να και ένα υποκειμενικό:

Πιστέυεις στις επιδοτήσεις.
Δεν πιστέυω στις επιδοτήσεις. Πιστεύω ότι οι επιδοτήσεις καταστρέφουν και διαστρεβλώνουν και δημιουργούν ασταθή οικονομικά συστήματα (όπως πχ τα μπλόκα των αγροτών)

Άλλο επιδότηση, και άλλο χρηματοδότηση έρευνας. Είμαι υπέρ της χρηαμτοδότησης έρευνας, καθαρής, εφαρμοσμένης κλπ. Αλλά ζω στην Ελλάδα, όχι στην Δ. Ευρώπη ή την Αμερική και αυτη΄η έρευνα δεν υπάρχει εδώ.

Εχω ξαναζήσει ύφεση μετά από ενργειακή κρίση, να μην σε στενοχωρήσω, όλες οι ΑΠΕ θα πανε περίπατο για πολύ καιρό, και θα ξαναέρθουν στην επόμενη φούσκα. Εκτός αν υπάρξει κάποια ανακάλυψη.

Στην Δημοκρατία, ανώνυμε, ψηφίζουμε. Η φορολογία και η χρήση των φόρων είναι σημαντική παράμετρος της Δημοκρατίας. Εγώ ψηφίζω για χαμηλούς φόρους και ελεύθερη οικονομία, χωρίς επιδοτήσεις, εσύ, ό,τι θες.

Στην Ελλάδα είμαι μικροσκοπική μειοψηφία, αλλά δεν με πειράζει.

αμμοδύτης είπε...

Και, με συγχωρείς, η Πτολεμαϊδα, είναι κλασσική περίπτωση καταστροφής περιβάλλοντος από μη κοστολόγηση ρύπανσης, σε μια ανελέυθερη χώρα. Ή νομίζεις η ΔΕΗ ρώτησε κανέναν; Τουλάχιστον η Πτολεμαϊδα παράγει ρεύμα. Η Εύβοια είναι απλά μια εικαστική παρέμβαση αμφίβολου γούστου.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το αμφίβολο γούστο επικρατεί, καλό θα ήταν να είσαι στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28-1-2009 και ώρα 20,00 να παρακολουθήσεις το 8 θέμα για την πρόταση συνεργασίας ανάπτυξης και κατασκευής αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Εξωμβούργου.
Αν δεν μπορείς στείλε τις γνώσεις σου και τις απόψεις σου θα βοηθήσουν πάρα πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν συνεχίζω διάλογο με ανθρώπους που έχουν σχηματισμένη (καλουπιού) άποψη. Δεν έχει νόημα. Για 'μένα η απολυτότητα είναι τελικά εχθρός αυτής της χώρας, μαζί με την εντύπωση: "Τα ξέρω όλα"...

venthesikymi είπε...

45% σε συννεφιά αποδίδουν μόνο αν έχουν μαστουρώσει. Γιατί δεν μας βάζεις ένα λίνκ που να μας λέει για 22,5% απόδοση σε συννεφιά να σε χειροκροτήσουμε. Ούτε 14% απόδοση δεν έχουν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε, μην μπερδεύεις τα μεμονωμένα αποτελέσματα εξωτικών φωτοβολταϊκών της Boeing το καταμεσήμερο, με εμπορικά φωτοβολταϊκά που θα σου πουλήσει ο εδώ αντιπρόσωπος. Ούτε 14% μέσο όρο μεσα στη μέρα (με ήλιο). Με σύννεφα, να έχεις γεννήτρια.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:22, δεν μας φώτισες. Τι έγινε; δεν έχουμε στοιχεία;

Ανώνυμος είπε...

Sorry, pou xwnomai, alla nomizw oti ta fwtovoltaika tis Boeing simera tha einai ta fwtovoltaika "toy surmoy: toy avrio... That's the point...

Ανώνυμος είπε...

Δικαίωμά σου να έχεις τις απόψεις σου, δικαίωμά να έχω άποψη για το που πάνε οι φόροι μου. Δημοκρατία είναι να ελέγχεις αυτούς που σε φορολογούν και τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τους φόρους σου.

Η Boeing πληρώνει για R&D για να πουλάει UCAV’s. Εσύ παραμυθιάζεσαι ότι οταν η εταιρια Χ βάζει μια ανεμογεννήτρια που πληρώνω εγώ με τους φόρους μου ότι σώζεις τον πλανήτη. Όταν αρχίσεις εσυ να πληρώνεις τον λογαριασμό θα αλλάξεις τροπάρι.

Πολιτική και οικολογία με ξένα κόλλυβα. Πληρώνεις φόρους;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός δεν πληρώνει φόρους; Δεν κατάλαβα την ερώτησή σου... Αν φοροδιαγεύγω με ρωτάς;

αμμοδύτης είπε...

Μεταξύ Boeing και φοροδιαφυγής με χάσατε. Την Boeing την ξέρω, φοροδιαφυγή υπάρχει, αλλά δεν είδα κατηγορίες περί φοροδιαφυγής πουθενά σε αυτήν την ανάρτηση ή τα σχόλια.

Εάν ενδιαφέρει, μετέφερα την άποψή μου ότι στην Ελλάδα, όπου οι επιδοτήσεις είναι αυτοσκοπός μάλλον παρά υποβοήθηση, το σύστημα έχει εκφυλιστεί σε προσπάθεια απορρόφησης χρημάτων της ΕΕ. Ο σκοπός είναι καλός και η πρόθεση αγαθή, αλλά το αποτέλεσμα είναι μιά Ελλάδα χωρίς πρωτογενή παραγωγή, ελάχιστη και συρρικνούμενη έρευνα (μηδενική θα έλεγα) και στα πρόθυρα κοινωνικής κρίσης από υπερφουσκωμένες προσδοκίες χωρίς αντίκρυσμα. Είναι γενικά αποδεκτό σε μη σοσιαλιστικά κράτη, ότι οι επιδοτήσεις διαστρευλώνουν και δημιουργούν αστάθειες στην οικονομία.

Το δεύτερο θέμα που προέκυψε είναι αν οι ΑΠΕ είναι βιώσιμες ή αν έχουν μέλλον. Μελλοντολόγος δεν είμαι, αλλά (με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά) δεν είναι βιώσιμες σε ευρεία κλίμακα, με τον σημερινό τρόπο ζωής (γυρίζεις διακόπτη, περιμένεις φως). Είναι βιώσιμες σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως κάλυψη αιχμής στην Νότια Καλιφόρνια, ή σε φάρους στα Κουφονήσια. Για τον μέσο Έλληνα που δεν είναι πλούσιος, δεν έχουν νόημα. Για τον ιδιοκτήτη αυθαιρέτου στην ερημιά έχουν νόημα (αλλά είναι λίγο ακριβές οι μπαταρίες).

Στην Ελλάδα οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή επιδοτούνται, και με άδεια ταμεία δεν θα δούμε πολλές τα επόμενα δύο-πέντε χρόνια (τι θα κάνει ο Δήμος Εξωμβούργου δεν αφορά αυτήν την «συζήτηση»)

Οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα, δεν έχουν σχέση με έρευνα αλλά με εμπορικές εκμεταλλεύσεις που χωρίς την επιδότηση δεν θα υπήρχαν.

Αν κάποιου από εσάς αρέσει ή δεν αρέσει αυτό, τι να κάνουμε γούστα είναι αυτά.

Εάν θέλετε ή δεν θέλετε να μεταπεισθείτε, επίσης προσωπικό δικαίωμα του καθενός. Κάπου είδα σχόλιο περί οικονομικών και επιστήμης κλπ. Αν φίλε μου πιστεύεις ότι η επιδότηση ΑΠΕ στην Ελλάδα προωθεί την επιστήμη, έχουμε ελπίδες για το μέλλον. Προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος (ειδικά για την Ελλάδα, στον τομέα αυτό)