Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Β' Εύρεση (3)


Συζητούσα με έναν φίλο. Με ρώτησε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αναβαθμίσουμε το νησί. Του μετέφερα την επιφυλακτικότητα και την απαισιοδοξία μου. Πώς να το κάνουμε; Δεν νομίζω ότι τα πολλά χωματουργικά, και τα πολλά προσκυνήματα είναι ο μοχλός της ανάπτυξης (και σίγουρα όχι της …αγροτικής). Ξέρω, ξέρω… «Η Τήνος για τους Τηνιακούς, και τις ανάγκες τους και, ό,τινος δεν του αρέσει, σπίτι του». Αυτή είναι η Β' Εύρεση, βοήθειά μας. Κάτι ανεμογεννήτριες, είναι να πάνε από πάνω. Κάτι μπετά, αν δεν τα γλυτώσουμε, από πίσω, και πιο πέρα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μνημείο κακογουστιάς, σαν άσπρος λεκές φαίνεται από το καράβι. Καλως ήρθατε στο ωραίο νησί

Ανώνυμος είπε...

Τόσα αρχιτεκτονικά έργα τέχνης έχουμε. Τόσα βιβλία έχουν γραφτεί για τις εκκλησίες και τα σπίτια της Τήνου. Τι είναι αυτή η τούρτα; έκφραση πίστης; Εκφραση κακογουστιάς!! Να προσφέρουμε την περιοχή στην Εμπορική να κάνει και μεζονέτες

u.f.o. είπε...

Παιδιά μην είστε ΟΥΦΑ, μάλλον κάτι μπερδέψατε εδώ. Αυτό δεν είναι εκκλησία... είναι το διαστημόπλοιο-σπίτι μου. Και αυτός δεν είναι δρόμος. Ε να μωρέ τους ζήτησα μια μικρή χάρη για την προσγείωση και την απογείωση.... καταλαβαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Το κόλπο είναι απλό. Αυτοί που ενδιαφέρονται το συζητάνε με τον παπά της ενορίας , αυτός στέλνει την πρόταση στο Δεσπότη και απο εκει διαβιβάζεται στην "Ιερά" Αρχιεπισκοπή. Μετά τσιφ για ΥΠΕΧΩΔΕ,Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζεται μια μελέτη και η πίστωση στο ταμείο της Νομαρχίας (αυτή δεν ήξερε τίποτα περι του φόνου) - ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ κλπ ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΕΝΘΑ.. κλπ νάσου οι εργολάβοι, μηχανήματα κλπ.. σε τέσσερεις άντε πέντε μήνες το "στολίδι" είναι έτοιμο.
Τώρα η πρόβα για τα εγκαίνια.Εκεί να δεις λιλιά , χρυσόφλουρα Mercendes , τζιπάρες και συγκίνηση. Λόγοι και επεφυμίας για "την επίτευξη του Ιερού τούτου σκοπού" .Κάποιοι μένουν και έκθαμβοι με τον "Παρθενόνα" ..τσ τσ βρε παιδί μου μα δεν είναι υπέροχο...!!
Το δείπνο με αστακομακαρονάδα έρχεται να κλείσει την ιερότητα της ημέρας , αλληλοασπάζονται και εις άλλα με υγεία.
Και μένουν εκεί μετά μερικά αγριοκάτσικα να κοιτάνε με απορία το "μεγα έργο" και να αναρωτιούνται ... "ρε συ εδώ προχτές δεν είχε κάτι πουρνάρια?".
Τώρα το "Ιερό έργο" θέλει και άσφαλτο.Πως! Να σπάσουμε καμια ανάρτηση πηγαίνοντας? Η συνταγή και το δρομολόγιο γνωστό για να γίνει το έργο.
Αραγε θα κάνουν και εγκαίνια πάλι για να πάω? Οχι τίποτας άλλο αλλα φτιάνουν καλή αστακομακαρονάδα.!!

u.f.o. είπε...

Μην το γελάς καθόλου θείε Πέτρο. Πάνω απ'όλα η ευλάβεια. Τί ήθελες να διαλέξουν για φαγητό? Κρέατα και πουλερικά? Αστακομακαρονάδα που είναι και νηστίσιμο. Πάνω απ'όλα η πίστη και η εγκράτεια.... Κύριε ελέησον τους αμαρτωλούς.

Ανώνυμος είπε...

Πέτρος ο Ερημίτης ή κατά κόσμο Πέτρος Βαρθολομαίος. "Μοναχός" και λαμόγιο στην αυλή του Πάπα Ουρβιανού του Βου, εξαπολήθηκε το 1095 ύστερα απο "θεια έμπνευση" του αφεντικού του ανα την Ευρωπη πάνω σ ένα γάϊδαρο και φορόντας ένα τρίχινο ράσο ,για να κηρύξει τον "Παμμέγιστον και Θεϊκόν Λόγον της Απελυθερώσεως των Αγίων Τόπων εκ των απίστων" . Και πες πες τα κατάφερε να μαζέψει λεφουσι ευγενείς ,παπάδες, χωριάτες , πλιατσικολόγους και ρεμάλια και ξεκίνησαν την Α΄Σταυροφορία με τον εμπορικό διακριτικό τίτλο "Θέλημα Θεού" και κάτι κόκκινους σταυρούς ραμένους στους χιτώνες τους (δεν υπήρχε η coca cola τότε ειδάλως μπορεί να ήταν και σπόνσορας). Λήστεψαν,πτσόκοψαν,έκαψαν,βίασαν με την ψυχή τους στο διάβα τους "για του Χριστού την Πίστην την Αγίαν.." . Μέχρι ο Αλέξιος ο Κομνηνός τους φοβήθηκε και τους πέρασε στην Μικρά Ασία να πάνε να τσακιστούν μόνοι τους . Ρίμαξαν την Αντιόχεια , την Ακρα και οτι βρήκαν μπορστά τους και στο τέλος μπήκαν στην Ιερουσαλήμ οπου δεν άφησαν ρουθούνι μουσουλμάνου ζωντανό (τα επακόλουθα των "Ιερών σκοπών" τους είναι ορατά μέχρι σήμερα εκει κάτω).Εκεί μετά πλακώθηκαν στις μπουνιές για το ποιος θα είναι βασιλιάς .Ενας Ραϊμόνδος ο μονόφθαλμος, ένας Γοδεβρείδος ο μηδέν έχων, ένας Βαλδουϊνος ,ένας Βοϊμούνδος ο νόθος, λέρες όλοι τους αλλα "ελευθερωτές" των Αγίων Τόπων.
Ο Πετράκης πίστεψε τόσο πολύ στη "θεϊκή εντολή" που του εδώθει και δεν δίστασε να υποστεί τη δοκιμασία της πυροβασίας (κάτι σαν τα αναστενάρια αλλα στο πιο φουντωτό) και φυσικά έγινε φλαμπέ σουβλάκι με τζατζίκι.Και έμεινε ο γάϊδαρος μόνος του να κοιτάζει με ηλίθιο βλέμμα τις "Ιερές και Θεϊκές Πράξεις των ανθρώπων" που τον έφεραν να ψοφολογάει στις ερημιές .
Σήμερα δεν ξέρω αν έφτιαξαν και άσφαλτο μέχρι εκει κάτω αλλα φαίνεται οτι δεν έσφαξαν αρκετούς "άπιστους" τότε και ξέμειναν κάμποσες χιλιάδες για να τους ξεκάνουν σήμερα οι "αμμυνόμενοι" Εβραίοι .

Κάθε ομοιότης με τα σημερινά "Θεία προσκηνύματα" είναι απλή σύμπτωση.

Ανώνυμος είπε...

έλα Πέτρο τα παραλές. Εκείνο το προσκύνημα ήταν ιμπεριαλιστική εκστρατεία. Καμία σχέση με τις ροκανιστικές εκστρατείες των σημερινών προσκυνημάτων

Ανώνυμος είπε...

Κάθε εποχή με τά μέσα που διαθέτει . Ο λουφές για φάγωμα είναι πάντα ο ίδιος . Ειδικά όταν προηγείται "θεία αποστολή" .
Να δεις σε λίγο κάτι κιτς βιλάρες που θα ξεφυτρώσουν ένθεν και ένθεν της λεωφόρου "Βου Ευρέσεως" . Το τετράπτυχο δόγμα
ΟΡΑΜΑ,ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,ΜΠΕΤΟΝ
και Εν Τούτω Νίκα στη σημαία τους.
Εγώ τα παραλέω?

Ανώνυμος είπε...

Ο Ναός δεν έπρεπε να γίνει τόσο τεράστιος για μια φορά των χρόνο!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

μπετουδακια

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά ο καθένας βλέποντας ένα τέτοιο κατασκεύασμα συμφωνεί ότι δεν ταιριάζει καθόλου με την αρχιτεκτονική της Τήνου.Έχει κάτι το ξενόφερτο πάνω του.
Για να δείτε πόσο αντιαισθητικό μπορει ακόμα να γίνει μπείτε στη παρακάτω διεύθυνση να δείτε την κατασκευή ενός ναού στη Κρήτη από ένα φίλο αρχιτέκτονα.

http://www.archimedstudio.gr/

στο "ΕΡΓΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ" κατω κατω έχει φωτογραφίες από την κατασκευή του.

Εκεί βλέπεις πώς άμα έχεις μεράκι μόνο με την πέτρα φτιάχνεις κομψοτεχνήματα. Έτσι κι αλλιώς η εκμετάλλευση της πέτρας ήταν ανέκαθεν η "βαριά βιομηχανία" των Τηνιακών.
Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους

Ανώνυμος είπε...

Το κατασκεύασμα αυτό δε νομίζω πως έχει καμιά σχέση ούτε με την πίστη ούτε με την ευλάβεια. Έχει σχέση με τη βαρβαρότητα, την αμορφωσιά και την οικονομησιά παπάδων και παρατρεχάμενων (μπετατζήδων. ψαλτάδων, επιτρόπων πάσης φύσεως και δηοτικών συμβούλων, νυν και αεί). Όχι ότι οι νομαρχιακοί πάνε πίσω, φράγκοι και ρωμιοί. Υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη πως όλοι οι νεοέλληνες έχουν κοινή καταγωγή (τουρκοβενετσιάνικη με λίγο από σλάβους), από την κακογουστιά που τους χαρακτηρίζει όλους, ανεξαρτήτως δόγματος; Ρίξτε μια ματιά...

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΕ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ