Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Πλουτωνίτης

Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη παρατημένα κάστρα, η Τήνος έχει ένα μεγάλο, το Ξώμπουργο, ένα πολύ μικρό, το Τρικόκαστρο, και ίχνη από άλλες παλαιότερες εποχές σε 3 ή 4 τοποθεσίες.

Όλα τα μονοπάτια της Τήνου οδηγούν στο Ξώμπουργο. Το Ξώμπουργο κατοικήθηκε τουλάχιστον από το 1100 π.Χ. Η Τήνος έχει Μυκηναϊκά και Κυκλαδικά ίχνη, αλλά οι ανασκαφές είναι λίγες, και το αγροτικό τοπίο με τις πεζούλες να καλύπτουν όλο το νησί έχει κρύψει ίχνη, που σε άλλα νησιά όπως η Σύρος, θα ήταν εμφανή. Ειδικά το Ξώμπουργο χρησιμοποιήθηκε μέχρι πρόσφατα σε πόλεμο και, η μη ειδική μου γνώμη είναι ότι χρειάζεται σοβαρή δουλειά ξεκαθαρίσματος και ανάδειξης.

Ένας φίλος μου που είχε λίγες γνώσεις γεωλογίας, μου είχε πει ότι ι βράχος του Ξώμπουργου είναι ο πυρήνας παλιού ηφαιστείου, τόσο παλιού, που έχουν φύγει όλα τα πετρώματα εκτός από τον κεντρικό γρανιτικό πυρήνα που φαίνεται.

Βρήκα έναν χάρτη της Τήνου, του Ν. Γ. Μελιδώνη, του Ι.Γ.Μ.Ε. Αναφέρει τα πετρώματα από το Ξώμπουργο μέχρι την βόρεια ακτή (το τρίγωνο Ξώμπουργο, Λιβάδα, Σκλερ) σαν «Υστεροτεκτονικοί-μετατεκτονκοί πλουτωνίτες, κεροστιλβικοί και βιοτικοί γρανίτες,
γρανοδιορίτες και απλιτογρανίτες».

Δείτε και την περίληψη της διδακτορικής διατριβής «Ο Γρανίτης της Τήνου και οι συνδεόμενοι με αυτόν σχηματισμοί Skarn» του Νικολάου Μάστρακα:
http://nemertes.lis.upatras.gr/dspace/handle/123456789/644. Η περίληψη δεν έχει χρονολογίες…

Είμαι απαράδεκτος... έχω παρατήσει την "opioussa.com"... Έχω μαζέψει υλικό, αλλά πρέπει να θυμηθώ πως να συνδεθώ και να το αναρτήσω. Μέχρι των Φώτων;

3 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

http://nemertes.lis.upatras.gr/dspace/bitstream/123456789/644/30/Nimertis_Mastrakas%28g%29.pdf

η πλήρης διατριβή

αμμοδύτης είπε...

ηλικία 5 έως 23 εκατομμύρια χρόνια (αν κατάλαβα καλά, που δεν έιμαι και πολύ σίγουρος)

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακό!