Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

"Βάλτε φωτοβολταϊκά"


Αν βγω και χλευάσω μια μεγάλη εφημερίδα, και μία ελληνική εκδοχή διεθνούς περιβαλλοντολογικής οργάνωσης, μπορεί και να μην με πάρει κανείς σοβαρά, αλλά θα το κάνω.

Γράφει σήμερα η εφημερίδα, επικαλούμενη την …Greenpeace, το περιβάλλον κλπ κλπ.: «μπουρ, μπουρ, μπουρ, βάλτε φωτοβολταϊκά, παράγουν ρεύμα σε ώρες αιχμής» (
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=12773&pubid=4877118)
Να σας το μεταφράσω: «Είμαστε κάτι επιχειρηματίες, που θέλουμε να πληρώνετε εσείς, οι φορολογούμενοι, για να κονομάμε εμείς. Φόροι εσείς, έσοδα εμείς. Ξεβόλεμα εσείς, βόλεμα εμείς. Μπορεί να έχετε ξεμείνει από λεφτά, αλλά θέλουμε να σας πουλήσουμε φωτοβολταϊκά, γιατί μας έχουν ξεμείνει στα αζήτητα».

Ωραία είναι τα φωτοβολταϊκά, σε απομακρυσμένα μέρη που δεν υπάρχει δίκτυο ρεύματος. Ωραία είναι, και περίπου ξεκίνησα την καριέρα μου με αυτά, ελπίζοντας να σώσω τον κόσμο. Ωραία είναι, και με συμφέρουν, επαγγελματικά, γιατί χρησιμοποιούν υλικά που πουλάω.

Αλλά και η εφημερίδα και η Greenpeace δεν μας τα λένε όλα. Τα φ/β, εξακολουθούν να μην συμφέρουν, δεν μειώνουν το CO2, δεν συμβάλουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Μόνο η μη κατανάλωση, και τα πυρηνικά, μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Mε το πετρέλαιο κάτω από $40, και άδεια ταμεία, οι ΑΠΕ δεν υφίστανται. Αλλά όσο ακριβαίνει το πετρέλαιο, θα ακριβαίνουν και τα φωτοβολταϊκά. Όσο για τα άδεια ταμεία, τα φ/β είναι μία ευχάριστη πολυτέλεια για κότερα και πλούσιους.

Για να είμαι δίκαιος, η προσδοκία είναι ότι όσο περισσότερα φ/β παράγονται, τόσο θα πέφτει το κόστος τους, και η Γερμανία έχει ρεκόρ 10.000 εργαζομένων που απασχολούνται με τον κλάδο. Γι’ αυτό μας πιέζουν, αλλά, ευτυχώς, δεν έχουμε λεφτά. Δείτε και εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Photovoltaics και http://el.wordpress.com/tag/photovoltaics/

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mas exeis sinithisei na eisai polu diallaktikos. GIATI se afto eisai toso apolitos? wraies oi plirofories kai ta link pou mas stelneis alla uparxoun alles toses pou lene to aditheto. (Please Min mou zitiseis na steilw, apla psaxe sto google...) Edw xrisimopoioun fwtovoltaika xwres xwris kamia anagh se petrelaio kai xwres me 17/365 meres iliofania!!! An isxuei oti kanoun tou kefaliou tous tote oi oikonomikes p@p@res pou mas eleges den isxuoun giati ola stin oikonomia einai tha einai tuxaia.. Borei na ximerwsei avrio evmaria kai methavrio ifesi pali...
Sumfwnw oti ta fwtovoltaika einai adiesthitika den meiwnoun toso tis ekpombes CO2 giati apaitoun energeia gia na kataskevastoun alla skepsou oti i texnologia diarkws veltiwnetai kai kapoia stigmi tha apotelesoun to 1% tis lusis.. Alla kathe 1% tha einai politimo... Min apogoiteveis ton kosmo! Ston tomea sou eisai kalos, min anakatevesai etsi apla se xena xwrafia...
Sorry gia ta greekglish

Ανώνυμος είπε...

Exallou prepei na eimaste ikanoi na diakrinoume tin "sumferousa" texnologia apo tin "polla uposxomeni"..
Kai an to kaloskeftoume simera tha eprepe na adallasoume tis apopseis mas me to taxidromeio an kapoioi den pistevan stin anaptyji twn hlektronikwn upologistwn. Apo ti dekaetia tou 50 pou enas upologistis katalamvane xwro enos dwmatiou kai kostize oso ena dwmatio sti Megali Bretania gia ena xrono, xreiastike na perasoun 40 kai pleon xronia gia na ftasoume na einai prositos se kathe oikogenia... Gi afto to logo ta fwtovoltaika epidotountai... Oi kuverniseis vlepoun pws oso perissotera ependisoume twra toso pio grigora tha exoume mia kathari kai wfelimi texnologia... I epistimi kai i proodos tis toulaxiston einai provlepsimes en adithesei me tin oikonomia...

αμμοδύτης είπε...

μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους.

Όταν μου λένε να βάλω φωτοβολταϊκά για να βοηθήσω το περιβάλλον, είναι σαν να σου πω βάλε βενζίνη τάδε γιατί σου κάνει καλό (όλες ίδιες είναι).

Οι Γερμανοί βάζουν πολλά φωτοβολταϊκά με λιγότερη ηλιοφάνεια από εμάς, γιατί απασχολούν πολύ κόσμο στον κλάδο και θέλουν την απασχόληση (αυτοί, όχι εμείς). Θέλουν να βάλουμε εμείς, ή μας επιδοτούν να βάζουμε εμείς για την δική τους απασχόληση. Επίσης, όπως ανέφερα, όσο πιο πολλά, τόσο περισσότερη η ελπίδα να πέσουν οι τιμές κατασκευής.

Τα φ/β, που συμφωνώ είναι λιγότερο ενοχλητικά από τις ανεμογεννήτριες, έχουν 3 προβλήματα:

1. Κόστος. Θέλουν μεγάλη επιδότηση
2. Κόστος μεταφοράς (θέλουν δίκτυο)
3. Χώρος

Γιατί δεν βάζουν φωτοβολταϊκά στην Σαχάρα ή στην Νεβάδα; Γιατί είναι ασύμφορή είναι η μεταφορά του ρεύματος (και αδύνατη η αποθήκευση).

Γιατί δεν γεμίζουμε τον κόσμο φωτοβολταϊκά; Γιατί ούτε έχουμε τόσα λεφτά, ούτε χωράνε, ούτε θα έφτανε η παραγωγή ρεύματος.

Θες φωτοβολταϊκά; Κάνε το χωρίς να πάρεις λεφτά από μένα. Και μου παίρνεις λεφτά... Είτε μέσω δημοτικής οδοποιίας (δικά μου λεφτά) είτε μέσω κατασκευής δικτύου (πάλι δικά μου λεφτά).

Θες φωτοβολταϊκά; Βάλε αλλά χωρίς προπαγάνδα και ψέμματα. Πες: Με πιέζουν οι Γερμανοί για να μην έχουν απολύσεις. Μην μου λές ότι η ...Greenpeace το συνιστά, γιατί οι κακές γλώσσες λένε ότι η Greenpeace τα πιάνει, και είναι όσο αμερόληπτη όσο ο πλασιέ.

Όσο για την αμεροληψία της παρουσίασης μου... Ξεκίνησα από την εφημερίδα.

Όσο για τον αν τα ξέρω ή δεν τα ξέρω, ξεκίνησα καριέρα μου με τα τεχνικά θέματα των φ/β, και έχω πρόσφατα γίνει αποδέκτης πολλών επενδυτικών προτάσεων για φ/β. Ξέρω τα οικονομικά τους καλύτερα από όσο νομίζεις και δεν ντρέπομαι να πω:

"Χωρίς να λύνουν κάποιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα, παρέχουν δύσκολο και πανάκριβο ρεύμα, που είναι χρήσιμο σε ειδικές περιπτώσεις. Πανάκριβο σημαίνει επιζήμιο για τον προϋπολογισμό και την τσέπη μου".

Άσε την αδιαφάνεια των αδειοδοτήσεων...

Συμπέρασμα: Αν είχα κότερο, θα έβαζα φ/β. Αν ήμουν πολύ πλούσιος, αντί για γεννήτρια πετρελαίου για να ποτίζω στην εξοχή, θα είχα φ/β (τετραπλάσιο κόστος). Αν θες να μου πληρώσεις τα φ/β για το πότισμά μου, ευχαρίστως να σου πάρω τα χρήματά σου (και θα σου χαρίσω την γεννήτρια).

Σωστός ο διαχωρισμός "συμφέρουσας" και "υποσχόμενης". Αλλά απορρίπτω την έννοια του "υποσχόμενου" αν αυτό συνδυάζεται (α) με μίζες και (β) με ψέμματα. Πες μου: Θα σε φορολογώ για υποσχόμενη τεχνολογία, και θα το λάβω υπ όχι στις εκλογές.

Σωστό και το παράδειγμά σου με τα PC και το διαδίκτυο. Έχω προωθήση με τον τρόπο μου το πάντρεμα τηλεφωνίας και υπολογιστών από το 1982, και δεν με επιδότησε εμένα ή την IBM και την ΑΤΤ κανένας (πέραν των γενικών διατάξεων του φορολογικού συστήματος)

Χωρίς να μπορώ να το πώ με απόλυτη βεβαιότητα, εικάζω ότι πάντα θα είναι ακριβά τα φ/β λόγω θεμελιωδών θεμάτων , όπως ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής (εκδοχή του οποίου είναι ότι τα άμορφα φ/β πετυχαίνουν καλές αποδόσεις αλλά με κάδμιο). Και τα πυρηνικά έχουν προβλήματα αλλά παράγφουν ρεύμα μέρα νύχτα (και όχι φτηνά)

Το μέγα πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι τα ψέμματα που παραπλανούν εμάς τους πληρώνοντες τον λογαριασμό.

Δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής και ειλικρινής.

Ανώνυμος είπε...

Ο καυγάς πάντα είναι για τον λογαριασμό.

Ανώνυμος είπε...

To lathos itan oti sou edwsa aformi na peis perissotera!
ALLA den thumamai na protina sta sxolia mou ta fwtovoltaika san lush, eipa xekathara oti tha apotelesoun lush sto mellon giati eite to pisteveis eite oxi o 2os nomos tis thermodunamikis einai aklonita apodiktaios...
I endropia tou parontos susthmatos mporei na afxanetai logw mizwn - forwn kai diadikasiwn kato apo to trapezi, omws estw kai etsi to apotelesma sto xwroxrono tha einai to idio: I Endropia (ataxia) panw stin nea veltiwmeni texnologia gia tis APE tha tinei sto mhden...

Kai cool ligo, stin greenpeace uparxoun ena swro epistimones kai den ypokinountai apo kamia ypoxthonia "liakopouliki" dunami...
Oso gia tin vevaiothta sou sxetika me ta fwtovoltaika se parabembw ston Kathigiti panepistimiou kurio Vassalo poy dietelese kai melos tis arxis energias tis xwras: "Stin ellada den exoume tin oikonomiki dunatothta gia fwtovoltaika kai anemogennitries alla den exoume sigoura tin dunatothta kai gia kati kalitero..."
Mhn xehnas : I apolitotita katastrefei ti sunexeia...

Ανώνυμος είπε...

Από τα πιο φιλο-φωτοβολταϊκά μέρη του κόσμου είναι η Καλιφόρνια. Και επειδή είναι συνήθως προοδευτική, στράφηκε με μανία υπέρ των φωτοβολταϊκών, με πολλές μεγάλες και πάμπολλες μικρότερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις και με γενναία και λογικά προγράμματα επιδοτήσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προωθήσει τα φωτοβολταϊκά όσο κανείς. Αν θες αντικειμενική φωτοβολταϊκή ενημέρωση δες το http://www.nrel.gov/docs/fy04osti/35297.pdf

Πράγματι, τα φωτοβολταϊκά συμφέρουν την εκεί «ΔΕΗ» γιατί παράγουν ισχύ τις μεσημεριανές ώρες που η ζήτηση είναι μεγάλη. Η «ΔΕΗ» επιδοτεί γενναία ΚΑΘΕ μικρή και μεγάλη εγκατάσταση τόσο στην κατασκευή όσο και στο intertie, στην σύνδεση με το δίκτυο ώστε να αγοράζει η «ΔΕΗ» την πλεονάζουσα παραγωγή. Το κίνητρο είναι η παραγωγή τις 4, 5 ώρες αιχμής γύρω από το μεσημέρι και τίποτε άλλο.

Αλλά επισημαίνουν και εκεί είναι φτηνότερο να βάλεις έξτρα μόνωση ή σκιάδια, τέντες κλπ, σε ένα κτίριο από το να το κλιματίζεις με φωτοβολταϊκά, και τώρα που έχουν ύφεση και εκεί και έχουν σφίξει τα πορτοφόλια, όλο και περισσότερο βρίζουν τους οπαδούς της ηλιακής ενέργειας.

Πολλά προγράμματα μεγάλων μονάδων αν και τα βλέπουν συχνά στην τηλεόραση, έχουν σταματήσει επειδή δεν συμφέρουν λόγω κόστους μεταφοράς. Εμένα μου αρέσουν τα φωτοβολταϊκά, σε μικρές μονάδες σε κτίρια, αλλά συμφωνώ είναι ακριβά και θέλουν η πλούσιο ιδιοκτήτη ή γενναία επιδότηση

Ανώνυμος είπε...

Καλά, μιλήστε και για τις υπέρογκες δαπάνες για τα φωτοβολταϊκά στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας... Είναι μια χαρά όταν το πρόβλημα είναι μακριά μας, όταν κτυπάει την πόρτα μας όμως...

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλούπολης είναι δυστυχώς σε μια οικολογική καταστροφή (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=27079)

Ο "φτηνός" λιγνίτης δεν είναι τόσο φτηνός και τα σωματίδια του καπνού του πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.

Δυστυχως στο Ελλαδιστάν δεν ψωνίζουμε το καλύτερο αλλά αυτό που "βολεύει" μερικούς. Η Φλώρινα ας πούμε, θα μπορούσε να έχει συγχρονη τεχνολογία... Αλλά αυτά είναι για αμερικανάκια.

Ανώνυμος είπε...

και τι? πιστέυεις ότι πολλά ηλιακά θα μειώσουν τυν ρύπανση στους λιγνίτες?

Ανώνυμος είπε...

"Ανώνυμε" 3:34,
τα πολλά ερωτηματικά θα μειώσουν την αξία της απάντησης;

...ούτε λοιπόν και τα "πολλά" φωτοβολταϊκά!

Το κάθε "λίγο" είναι αυτό που βελτιώνει. Ειδικά στη χώρα που ζούμε! Λίγο εσύ δεν θα κάνει γεώτρηση, λίγο εγώ δεν θα ανοίξω δρόμο, λίγο ο τάδε θα μειώσει τον όγκο των απορριμάτων του, λίγο ο καθένας το aircondition του...

Το απόλυτο, όπως είπαμε ήδη είναι εχθρός της συνέχιας...

Ανώνυμος είπε...

O 3.53 έχει δίκιο στην προσέγγιση του