Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η αξία του νησιού (1)


«…κάποιοι έχουν επιλέξει τις φωτογραφίες αυτές και όχι τις άλλες για σκηνικό της ζωής τους. Οι δύο ζωές εξελίσσονται παράλληλα και η 'άλλη ζωή' προσπαθεί να εισχωρήσει σε αυτήν των φωτογραφιών. Δημοτικός Σύμβουλος ανακοίνωσε στο blog του προκλητικά οτι αυτό που προσπαθούν είναι να φέρουν την 'άλλη ζωή' στην Τήνο.... κε Δ.Σ. αν θες εσύ και ο Δήμαρχος την ‘άλλη ζωή’ να πάτε να μείνετε στην Αθήνα και να αφήσετε την ζωή που εμείς έχουμε επιλέξει στην ησυχία της και την ομορφιά της»

σχόλιο, 24 Ιανουαρίου 2009 7:45 μμ

Και ερωτώ ο αφελής… Τίνος είναι το νησί; Εύκολη η απάντηση. Της Ελληνικής Δημοκρατίας (αν δεν το κάνουν γκρίζα ζώνη η Τούρκοι). Ή των κατοίκων του. Και ποιοι είναι οι κάτοικοί του; Χμμμ… Οι μόνιμοι κάτοικοι; Οι μόνιμοι πλην αλλοδαπών; Οι έχοντες αγοράσει μεζονέτες πολυτελείας; Οι μέτοικοι μηχανικοί; Οι κουλτουριάρηδες που ήρθαν εδώ γιατί δεν τους έφταναν τα λεφτά για Μύκονο; Οι γκρινιάρηδες στα blogs; Οι οικολόγοι; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι οπαδοί τους;

Μήπως η Τήνος ανήκει στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν εδώ; Ή στους φορολογούμενους γενικώς και αορίστως;

Κύριοι Σύμβουλοι, κάθε απόφαση που παίρνετε είναι δικιά σας απόφαση. Το κάνετε, υποθέτω, με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου, ή τα συμφέροντα αυτών που σας ψηφίζουν. Επειδή καλώς ή κακώς ασχολούμαι λίγο με τα οικονομικά, να και ένα καινούργιο κριτήριο στις ψήφους σας:

«Ρίχνει ή ανεβάζει την αξία του νησιού»;

Πολλές αποφάσεις και απόψεις φαντάζουν ηλίθιες, ή σοφές, από αυτήν την άποψη. Για δοκιμάστε την… Θα πρέπει βέβαια να σκεφτείτε «τι σημαίνει αξία».

5 σχόλια:

Underwater είπε...

Πολύ σωστό αυτό που έγραψες αμμοδύτη. Αλλά δυστυχώς στις μέρες μας το μόνο που μετράει στη λήψη αποφάσεων είναι αν ρίχνει ή ανεβάζει το λογαριασμό των αρχόντων (εργολάβων & ΣΙΑ) στην τράπεζα.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που ο Σώχος εκδηλώθηκε τόσο για τον δρόμο στην Β εύρεση λες να είναι και υπερ του να φάει δημοτικά λεφτά ο ιδιώτης για να παιρνει λεφτά και από την ΔΕΗ. Το δρόμο του τον έφτιαξαν, θα του δωσουν και ενα δωράκι

Ανώνυμος είπε...

Λογικό είναι να μην έχουν όλοι την ίδια άποψη για το τι προδίδει «αξία». Η γνησιότητα, το μεσαιωνικό τοπίο, η οχυρωματική διάταξη στα χωριά, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική (η πραγματική, όχι τα εκτρώματα και οι πολυκατοικίες), η αγροτική ενασχόληση, είναι αυτά που κάνουν την Τήνο ξεχωριστή.

Μερικοί πιστεύουν ότι το προσκύνημα την κάνει ξεχωριστή. Το προσκύνημα, έστω και αν ταϊζει κόσμο, κάνει την Τήνο (την Χώρα) μάλλον άσχημη (γούστα είναι αυτά), αλλά αυτό δούλεψε υπέρ της ενδοχώρας, γιατί έβλεπαν οι Αθηναίοι την Χώρα, και πήγαιναν αλλού. Προσωπικά προτιμώ την Σύρο, είναι πιο ειλικρινής στην εμφάνισή της.

Τα τελευταία 3-5 χρόνια (μετά τους Ολυμπιακούς, τα χωματουργικά μηχανήματα και τα δάνεια έγιναν προσιτά, και, μην σας στενοχωρήσω, η ενδοχώρα έχει αρχίσει να γίνεται σαν τα Γλυκά Νερά, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς.

Όσο πιο πολύ μοιάζει με φτωχό και κακόμοιρο προάστειο η Τήνος, τόσο πέφτει η αξία της. Αυτό αφορά τους πάντες: από τον εμπειρικό εργολάβο μέχρι τον κουλτουριάρη επισκέπτη.

Θα προκαλούσα τον αμμοδύτη και τον «φωτογράφο» να ανεβάσουν μία δύο βδομάδες με την ασχήμια του νησιού και όχι μόνο όμορφες και νοσταλγικές φωτογραφίες.

Ανώνυμος είπε...

Δημοτικός Σύμβουλος ανακοίνωσε στο blog???? apo pote? se poio dhmo??

αμμοδύτης είπε...

Κοίτα, δεν είναι προσωπικό. Το κείμενο του σχολιαστή που ανήρτησα, σωστά απεικονίζει το πνεύμα του κειμένου που επικαλείται, σε άλλο blog, όχι εδώ αλλά, προσωπικά, δεν κολλάω σε άτομα, κόμματα, ή Δήμους. Θα ήθελα η Τήνος να αξίζει παραπάνω, και περιληπτικά λέω ότι αν την κρατήσουμε όμορφη, θα αξίζει παραπάνω. Βέβαια, αυτή είναι η δική μου γνώμη, άλλοι μπορεί να διαφωνούν και να έχουν και δίκιο!