Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Επιλογές

Το παρακάτω σχόλιο μου το έστειλε η «Κασσάνδρα» που παρακολουθεί, επιθυμεί ανωνυμία, αλλά δεν έχει άνεση με blogging…

«Σε ποιόν κόσμο θέλουμε να ζούμε; Η Τήνος του 2008 είναι σίγουρα διαφορετική από αυτήν που έβλεπε ο Νίκος Λύτρας, γιος του Νικηφόρου Λύτρα.. Η Τήνος των παιδιών μας πώς θα είναι;

Από την περιοχή που βλέπετε, η παραλία έχει φύγει από τη διάβρωση του Νοτιά. Τα παιδιά που έκαναν μπάνιο το 1970 έχουν γίνει μεσήλικες. Ένα ή δύο απ’ αυτά πήραν σπίτια στον Τριαντάρο. Τα παραλιακά ενοικιαζόμενα περιμένουν τον Έλληνα τουρίστα για να φάει το breakfast με θέα λουόμενους στη παραλία. Στο βάθος ψηλά, μένει ένας τέως Δήμαρχος και ένας καλλιτέχνης. Χαμηλά έχει ένα ή δύο εστιατόρια ένας νυν Δήμαρχος.

Θα σας κάνω μία πρόβλεψη: Σε είκοσι χρόνια, θα έχει εξαντληθεί η δόμηση. Το Tinos Beach θα το διαχειρίζονται Αυστριακοί ή Ρουμάνοι . Τα παραλιακά ενοικιαζόμενα θα τα διαχειρίζονται Αλβανοί. Ο δρόμος θα έχει διαβρωθεί από τη θάλασσα και θα έχουν γίνει έργα προσχωμάτωσης. Οι τουρίστες θα είναι Νεομακεδόνες και Ουκρανοί. Ίσως κανένας Βούλγαρος αν είστε τυχεροί. Οι σερβιτόροι Αιγύπτιοι. Τα σπίτια με τις πέτρινες επενδύσεις θα αρέσουν στους ανατολικούς τουρίστες. Τα σημερινά παιδιά θα έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και αμφίβολο αν θα βρίσκουν αποκούμπι στις παιδικές τους εικόνες. Εσείς θα εισπράττετε κάποια νοίκια και θα ψάχνετε να βρείτε το χωριό στην ενδοχώρα, αν υπάρχει, για να ησυχάσει το κεφάλι σας.

Αν δεν έχει γίνει καφετέρια ή αποχωρητήριο, η Αμφιτρήτη θα κρύβεται στα ξερόχορτα του αρχαιολογικού χώρου.

Αυτό το μοντέλο επιλέξατε,
Ευχαριστώ για την φιλοξενία»

7 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Η Κασσάνδρα ήταν κόρη του Πριάμου και της Εκάβης στην Τροία. Ο Απόλλωνας της έδωσε την μαντική τέχνη αλλά επειδή εκείνη δεν ανταποκρίθηκε σε «προτάσεις» του, την τιμώρησε κάνοντας να μην πιστεύει κανείς της προφητείες της. Η Κασσάνδρα κληρώθηκε στον Αγαμέμνονα, εκανε δυο παιδιά, αλλά δολοφονήθηκε από την Κλυταιμνήστρα...

Οι Τρώες βρήκαν μεγάλους μπελάδες με το να μην πιστεύουν την Κασσάνδρα.

Η/ο «Κασσάνδρα» μου έστειλε τα αρχεία σε email που έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο. Την εικόνα την σμίκρυνα σε 200kB από 800kB´. Πρέπει να είναι από έκθεση για τον Νίκο Λύτρα στην Εθνική Πινακοθήκη --αξίζει επίσκεψη αν προλάβετε.

Η/ο «Κασσάνδρα» δίνει μια ίσως απαισιόδοξη πρόβλεψη αλλά 20 χρόνια από τώρα ποιός ξέρει...

Ανώνυμος είπε...

Ολες οι παραλίες εχουν χτιστει, τα Κιονια κραταν σχετικά καλά ακόμα. Ανατολικά εχει αρχισει να γινεται Μυκονος

venthesikymi είπε...

ehete poly kairo na erthete Mykono.Analoga eiste akoma erimonisi. Gia elate mia volta (na dithite katallila! ta agorakia einai tis modas)

αμμοδύτης είπε...

Η Τήνος έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από την Μύκονο. Κρατάει ακόμια μια αγροτική οικονομία που παρέχει κάποια ισορροπία τουλάχιστον εμφανησιακά. Η Μύκονος είναι μονο βαριά τουριστική βιομηχανία. Μέσα στο νησί κρατιούνται μόνο ελάχιστοι οικισμοί που μοιάζουν να μένουν Μυκονιάτες. Η Μύκονος ξεκίνησε πάμφτωχη και δεν είναι. Το θέμα είναι «αν σας αρέσει» ή «τι σας αρέσει». Μου αρέσει η εικόνα του Λύτρα, όπως και οι παλιές φωτογραφίες που βγάζω εδώ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πρακτικό, και πιστεύω κρύβουν την δυστυχία και την φτώχεια εκείνης της εποχής. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ του να γυρίσουμε το ρολόι πίσω 100 χρόνια. Αλλά θέλω (1) να θυμόμστε, να ξέρουμε και (2) να καταλαβαίνουμε συνειδητά ποιές είναι οι επιλογές μας και που οδηγούν.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τριαντάρος δεν έχει γίνει Μύκονος αλλά κοντεύει. Εχει πολλους ξένους. Οσοι ήρθαμε πριν 15 χρόνια βλέπουμε την αλλαγή (και εμεις «ξένοι» βέβαια...) Εμενα με ενοχλει που χτίζεις για τη θέα και 5 χρόνια αργότερα σου κλέινει κάποιος τη θέα.

Ιάσων είπε...

δεν ειναι ζητούμενο η ανάπτυξη που κάπως δε΄νει και ισοροπει με το περιβάλλον και τους πόρους;

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανεις πότε κλείνει η έκθεση του Λύτρα;